İZ GAZETE- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'Özgür Coşkun ile Başkanla Başbaşa programına katıldı. 

Tugay, İzmir’in doğum günü olan 9 Eylül’de Karşıyaka’da ilk sancağı diken Bombacı Ali Çavuş’u anıtının başında andıklarını kaydetti. Pandemi sürecinde ise ilçedeki fener alayından mahrum kaldıklarını söyledi.

'BELEDİYEMİZDE 5 KİŞİ POZİTİF ÇIKTI'

Pandemi sürecini ve belediyelerin çalışma şartlarını değerlendiren Tugay, “Mart ayından ititbaren etkili önlemler alındı, biz Karşıyaka Belediyesi olarak erken de başladık bu sürece. Pazar yerlerini küçülttük, dezenfekte işlerini yaptık, sokağa çıkma zamanları yaşlı yalnız insanlarımıza sosyal yardımları ulaştıracak şekilde organize olduk. Karşıyaka’da çok hasta olmadı. Fakat şu zamanlar telaşlı günler yaşanıyor, henüz yaz bitmeden vakalar artmaya başladı. Bugün itibari ile belediyemizde 5 kişi test pozitif olarak çıktı. Personellerimiz hemen karantinaya alındı. Biz önlemler alacağız ama doktor olarak dönemi değerlendirdiğimde alınan önlemlerin devam ettirilmesi lazım. Yoksa bence durmayacak. Şu anda ikinci dalga başladı diye düşünüyoruz. Hastanelerde de çok süratle bir hasta artışı var. Belediye Başkanı olarak da daha fazla şey yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Hükümetin endişelerini de anladığını kaydeden Tugay, “Kafamızı kuma gömemeyiz. İnsanları kaybetme pahasına feragat ediyorsak bu durumu yeniden değerlendirmemiz gerek. Kaybettiğimiz insanların hepsi bizim insanlarımız. Her birisi bizim için değerli. Karşıyaka Belediyesi olarak daha katı kararlar alabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘ESKİ YÖNETİMİN BAŞARILI GÖRÜLMESİ İMKANSIZ’

Belediye Başkanlığının geçen 1,5 yılını anlatan Başkan Tugay, belediyenin ödemelerinde rahatsız edici bir sıkıntı olduğunu hatırlattı ve bu durumun belediyelerin işlerine engel olduğunu söyledi. Tugay, “Bu durumu düzelttik. Şu anda günü geçmiş borç anlamında rahatsız edici bir durum yok. Ufak aksamalar vardır ama çok önemli aksamalar yok. Karşıyaka Belediyesi'nin kredisini düzelttik. Kent A.Ş’nin bazı işletmeleri kara delik gibi sürekli para kaybettiren yerlerdi. Bunlarla ilgili revize çalışmalarını başlattık. Eski yönetimin başarılı görülmesi imkansız. Bundan sonra bu şirket profesyonel olarak yönetilecek, asla siyaset üzerinden görülen bir kurum olmayacak. Sosyal ihtiyacı karşılamayan bir işletmenin açık kalmasının bir anlamı yoktu. Bu kapsamda bazı yerleri kapattık. Her biri 1,5 milyon zarar ediyordu, böyle bir şeyi devam ettiremezdik o yüzden böyle bir karar verdik” ifadelerini kullandı ve her geçen dönemin daha iyi olacağını söyledi.

TALEBİNİN CEVAPLANMASINI İSTEDİ

“Aday olduğum zamandan beri stadın yapılması lazım diyorum” diyen Tugay, “Buna engel olan kişiler olduğunu söylüyorlardı. Ben de ‘Beni seçerseniz bu stadın yapılması için her şeyi yapacağım’ dedim. Bunu oy almak için söylediğimi zannedenler olabilir ama seçimden hemen sonra gerekli durumlar için ‘Belediye adına yapabileceğimiz için ne varsa yapaılm’ dedim. Benden önceki Belediye Başkanımız söylemleri ile üzmüş olsa da projenin doğru olmadığını söylemeye çalışmış ve bu söylemlerine katılıyorum. Yani projede hata var. Ancak işi çözmeye çalışmamış hiç kimse. Biraz işlerine gelmiş bu durum gibi düşünüyorum. Dava yakında sonuçlanacak burada stat yapılmasının önünde engel kalmayacak dedim. Böyleyken hiçbir adım atmamak bana haklı görünmüyor. Her konuşmaya çalıştığımda bana olayı siyasileştirmemem gerektiğini, siyasileşmesi durumunda sürecin yavaşladığını söylediler o yüzden aylarca sustum. Son zamanlarda artık anladım ki şu an bir adım atılmaya niyet yok bir yazı yazdık ve dedik ki ‘Eğer bu alanda stat yapılmayacaksa bu alanı belediyeye verin biz stadımızı kendimiz yapalım’ Tunç Başkanın bu duruma hep olumlu yaklaştığını gördüm, yardım isteyebileceğimizi biliyorum, krediler, sponsorlar bulunabilir. Eğer bakanlık bir adım atacaksa kendilerine teşekkür edeceğim ama yapmadıkları sürece bu talebimin cevaplanmasını istiyorum” dedi.

‘ONAY VERMEYECEĞİZ’

Bostanlı’daki yatık binalarla ilgili plan revizyonunun yapıldığını kaydeden Tugay, “Kararı bekliyoruz, geldiği zaman hemen binalar yıkılıp yenileri yapılacak. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nde beklenen bir iş var. TOKİ arazisi de bir rekreasyon alanı ve oranın herhangi bir kişinin özel mülkiyetine geçmesine doğru bulmuyoruz. Orayı biz almak istedik ama müzayede de çok anormal fiyatlar oldu alamadık. Orada bir kamulaştırma kararı verdik, o alan kamulaştırma sonucunda Karşıyaka ya da Büyükşehir Belediyesine geçecek. Onay vermediğimizi her seferinde beyan ettik” diye konuştu. Cumhuriyet Mahallesi'nin zemini sağlam bir mahalle olduğunu ve planlamanın sağlam olması gerektiğini belirterek, planların iyi bir konumda vatandaşın lehine bir değişim planı oluştuğunu söyledi. Tugay, plan askıya çıkınca vatandaşı bilgilendirecek bir ekip kurulacağını ve kafalardaki soru işaretlerinin giderilmeye çalışılacağını kaydetti.

‘SÜRPRİZ PROJELER OLACAK’

Tugay Belediye Başkanlığı sürecinde söz verdiği her şeyi yapmak istediğini ve  belediyeyi kurumsal olarak güçlendirmeyi çok istediğini kaydetti ve sürpriz dediği beklenmeyen projeler olacağını, Karşıyaka’nın buna potansiyeli olduğunu belirtti. Başkan Tugay, Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi bir düşüncesi olmadığını Tunç Soyer’in bu görevi başarılı ile sürdürdüğünü söyledi ve Soyer’in bir dönem daha başkanlık yapması gerektiği yorumunda bulundu.

Editör: Haber Merkezi