İZ GAZETE - Gazetemiz yazarlarının İzmir’in seçilmişleri ile gerçekleştirdiği buluşmalar dizisi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile devam ediyor. İz Gazete yazarlarının; Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’a kent ve Türkiye gündemine dair sorularını, Tugay’ın cevaplarını, İz Gazete okurlarına beş günlük yazı dizisi şeklinde aktarıyoruz.

Yazı dizisinin ikincisinde Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın, Karşıyaka Belediyesi’nin TOKİ’den satın aldığı üç adet arazinin alınma sürecinin perde arkasına dair paylaştıklarını aktarıyoruz.

TOKİ’den bir arazi aldık. Geçmiş dönemde Meclis üyeliği yapan arkadaşlarımız var. Diyorlar ki; Böyle bir şeyi yaşadığımız için çok mutluyuz. İlk defa Karşıyaka Belediyesi bir yer aldı. Geçmiş dönemlerde sürekli satılmış.

‘EMLAK SİTESİNDE GÖRÜLDÜ’

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, söz konusu arazilerin alınması için bir plan içerisinde olmadıklarını ve TOKİ’nin satışını tesadüfen öğrendiklerinin altını çizdi. Tugay, “Meclis Toplantısı’ndan önceki bir grup toplantısında bir Meclis üyesi arkadaşım bana ‘Başkanım Mavişehir’de bulunan 3 farklı yeri TOKİ satılığa çıkarmış, haberiniz var mı?’ dedi. Bu yerlerden biri sekiz buçuk dönümlük bir belediye hizmet alanı, diğeri Albatros Bloklarının önünde on buçuk dönümlük açık spor alanı, diğeri de aynı bölgede bulunan villaların önündeki rekreasyon alanı. Bu üç alanın üçü de sosyal alan. Bunlar normalde belediye dışında kimsenin işine yaramayacak olan yerler. Geçmişte bu alanlar alınmış ve ticaret alanına çevrilmiş. Ne zaman satışa çıkarılacağına ilişkin Başkan Yardımcımız ile birlikte ilana baktık. Ancak söz konusu yerler de burada yoktu. Yanlış bilgi olup olmadığını öğrenmek için tekrar sorduk. Meclis üyesi arkadaşımız ilanı bir emlak sitesinde gördüğünü söyledi. Ardından biz TOKİ’ye telefon ettik. Bize satışın yapılacağını söylediler. Satışın niçin resmi internet sitesinde yer almadığını sorduğumuzda ise herhangi bir yanıt alamadık” ifadelerini kullandı.

‘TUNÇ BAŞKAN’I ARADIM’

Arazilere ilişkin satış koşullarında bir kolaylığın da bulunduğunu ifade eden Tugay, “Yüzde 25’i peşin kalanı da 48 ay vade gibi uygun bir satış planı vardı. Ancak bizim bir şekilde haberimiz yoktu. Bunlar bir araya gelince dedim ki herhalde birileri burayı alacak. Daha sonra da plan değişikliği düşünecekler. Ardından Tunç Başkanı aradım. Ardından bu konuya müdahale etmeye karar verdik. Ben, bir başkan yardımcımız, Büyükşehir Belediyesi’nden gelen sekreter yardımcısı ve Daire Başkanı ile birlikte İstanbul’da müzayedeye katıldık”

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İstanbul’da müzayedede yaşadıklarını ise şu kelimeler ile anlattı: “Biz orada teklif vermek için bekledik. Fakat TOKİ’nin görevlileri bizi görür görmez ‘Siz geldiğiniz için kimse teklif vermez’ dediler. Bu ihaleye girmek için 100 bin lira teminat yatırılması gerekiyordu. ‘Bunu yapan var mı?’ diye sorduk. Bize ‘Evet, var’ dediler. Sonuçta ihale sırası geldiğinde kimse teklif vermedi, biz de vermedik. Dolayısıyla geçti. Fakat sıra geçtikten sonra dışarı çıktığımızda TOKİ görevlilerine ‘Bundan sonra birisi buraları alabilir mi?’ diye sordum. TOKİ yetkilisi de bana son ana kadar alım işleminin gerçekleşebileceğini aktardı. Sonuna kadar kalmaya karar verdik. Müzayedeyi takip ederken kafamda bir de plan yaptım. Burayı almanın doğru bir karar olduğuna inanarak Tunç Başkan’ı aradım. ‘Biz bu arazileri almak istiyoruz, bu konuda da sizden yardım istiyoruz’ dedim. Kendisi de onay verdi”

‘KARŞIYAKA HALKINA AİT’

Arazilerin alınmasının ardından da ‘Belediyenin zaten parası yok neden arsa alındı’ şeklinde eleştiriler aldığını söyleyen Cemil Tugay, “Şöyle bir gerçek var; orası Karşıyaka halkına ait. Hiç kimse orayı alıp bir ticari alana, konut alanına çeviremez. Orayı biz belediyeye kazandırdık. Gurur duyduğum bir iş oldu. Zamanla değeri daha çok anlaşılacaktır diye düşünüyorum.

Pazartesi: Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Cumhuriyet Halk Partisi’nde devam eden kongre süreci hakkında ne söyledi, İl Kongresi’nde hangi isme işaret etti?

Editör: Haber Merkezi