DERLEYEN: TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- İZ Televizyonu’nda Murat Attila ile Yerel Gündem programının yayın konuğu Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay oldu. Tugay, görev süresinin geride kalan 3 yılında hayata geçirdiği projeleri ve gelecek 2 yıl içerisindeki hedeflerini anlattı. Demokratik katılımcı yerel yönetim anlayışla ilçenin çehresinin değişmesi ve marka değerinin artırılmasına yönelik çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Tugay,  göreve başladığı günden bu yana söz verdiği vaatleri yerine getirmeye çalıştığını da belirtti. Tugay, “Önümüzde daha 2 senemiz var ve bu süreçte verilen sözlerin hepsini yapmayı hedefliyorum. Pandemi, deprem, kentsel dönüşüm gibi hesapta olmayan konular süreci biraz yavaşlatsa da tüm zorluklara rağmen güzel bir dönem oldu” dedi. Başkanlık görevine ilk seçildiğinde idari yapı alanında büyük değişiklikler yapmak durumunda kaldığını söyleyen Tugay, “İdari yapı açısından her şeye kolayca uyum sağlarım düşüncesindeydim. Ancak hayal ettiğimden daha fazla idari düzenleme yapmak zorunda kaldım. Şu andaki idari yapımızdan oldukça memnunum” ifadelerini kullandı.

‘PARTİYE GÖRE AYIRIYOR’

Karşıyaka Belediyesi’nin İller Bankası’ndan aldığı paranın yetersiz olduğuna da değinen Tugay, “Karşıyaka Belediyesi’ne İller Bankası’nın 1 yıllık ödediği para 120 milyon, kesinti 19 milyon, toplamı 139 milyondur. Geçtiğimiz yılın rakamlarına baktığımızda İller Bankası’ndan gelen para belediye bütçesinin yüzde 22’lik kısmını karşılıyor. Geriye kalan yüzde 78’lik kısmı karşılamıyor. Bunun için başka kaynaklar bulmanız gerekiyor ve bütçeniz ister istemez açık veriyor. Kentteki tüm belediyelerde aynı durum söz konusudur. Ama hükümet, bazı belediyelerimize doğrudan ya da dolaylı olarak destek de veriyor. Bizlere ne yazık ki böyle bir destek yok. Bu konunun siyasi anlamda istismar edilmesi çok yanlış. Yerel yönetimler kent içerisinde önemli sorunlara çözüm getiriyor. Bizler merkezi hükümetin pek çok eksiğini tamamlıyoruz. Okulda, camilerde, sağlık hizmetlerinde yaşanan aksaklıklarda belediye işin içerisinde dâhil ediliyor. Bundan asla şikâyetçi değilim. Ancak bu kadar yükün altına girdiğiniz zaman sizlere kaynak sağlanması gerekiyor. Halkın yerel hizmet alması için güçlü yerel yönetimler oldukça önemlidir. Ancak bizler bu konuları siyasete malzeme ediyoruz. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde yaşadığımız olaylarda gözlemlediğim şey, belediyeler partisine göre ayrılıyorlar. Hükümet bu konuda haksızlık yapıyor. Bunun somut örneği,  İller Bankası’nın belediyelere daha yüksek tutması gereken ödemeyi düşük tutmasıdır. Hesaplama yöntemini tam olarak bilmiyorum. Yine de bir belediyenin bütçesinin sadece yüzde 20’lik kısmı İller Bankası tarafından karşılanıyorsa; büyük bir hatadır” değerlendirmesinde bulundu. 

‘KREDİLERİ ÖDÜYORUZ’

Belediye bütçesini dengeleyebilmek adına bu süreçte kredi kullanmak zorunda kaldıklarını da söyleyen Tugay, “Vatandaşa hizmet etmek için kaynak yaratmanız gerekiyor. Başka çareniz yok. Belediye olarak hizmeti gerçekleştiriyorsanız da kaynağın mülk satışından ya da krediden gelmesi doğaldır. Burada esas önemli şey bütçe disiplinidir. Karşıyaka Belediyesi’nde de bu disiplin mevcut ve arada ödemelerimizde aksamalar yaşasak dahi hepsini ödüyoruz” dedi.

NİTELİKLİ PERSONEL

Bütçe içerisinde belediye personeline yönelik yapılan gider artışına ilişkin de açıklamada bulanan Tugay, “Belediyelerin temel hizmetlerini yürütebilmesi için yeterli sayıda personele ihtiyacı vardır. Hizmet iyi olsun isteniyorsa çalışanların da bir o kadar yeterli olması gerekmektedir. Bu noktada belediyenin yapım işlerini kendi yapan belediye olmayı hedefledik. Bunun için de nitelikli personel olması için çaba gösteriyoruz. Dışarıya ihale yoluyla para ödemektense, kendi çalışanlarınızla bu işi yapmak yanlış değildir. Belediye çalışanlarının sayısını az tutmak da maharet değildir. Elinizdeki personeli verimli şekilde kullanmak asıl maharettir. Bütçe içerisinde personel giderlerinin fazla yer alması kolay karalanmamalıdır. Problem belediyenin kaynak açısından yeterince desteklenmemesidir.  Bugün iktidar değişse; bu konunun da mutlaka düzeltileceğine eminim” dedi. 

‘DAHA DA İYİSİ OLACAK’

Görev süresince hayata geçirdikleri projelerden ve devam eden çalışmalardan bahseden Başkan Tugay, “Belediye Başkanı olduğumda ‘Halkın taleplerine göre programımızı belirleyelim’ demiştim. Büyük bir kısmını gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Kamu araştırmaları sonrasında da beklentilerin neler olduğunu anladık. Vatandaşın ilk beş talebi arasında; temiz bir kent, ilaçlama ve yollardaki sorunların giderilmesi, daha fazla yeşil alan ve sosyal aktivitelerin yoğun olması yer alıyordu. Belediyemiz içerisindeki ÇÖZMER sistemine de vatandaşımızın ilettiği talep ve şikâyetlerin içeriği bu şekilde geliyor. Kentin çehresi ve marka değerine ilişkin somut değişiklikler olması isteniyor. Karşıyaka gerçekten yaşam kalitesi açısından iyi bir yerde ve daha da iyisi olacak. Kişi başına düşen yeşil alan açısından en fazla yeşil alana sahip kentler arasındayız. Parklar ve çocuk oyun alanlarının düzenlenmesi, spor tesislerinin sayısının çoğaltılması ve yeşil alanların sayısının artırılmasına yönelikte önemli çalışmalar yaptık" açıklamasında bulundu.

‘Çalışmalarımızla doğru dokunuşlar yaptığımızı düşünüyorum’ diyen Tugay, “Belediye ile ilgili en iyi saptamalarımdan birisi de kamusal alanların verimli kullanılmamasıydı. Belediye ekibimizle ‘Binaların daha verimli kullanılması için neler yapabiliriz?’ diyerek oldukça kafa yorduk. Güvenli ve sürdürülebilir bir kent oluşturmak amacıyla ‘Kent Vizyon Birimi’ni de hayata geçirdik. Bunun yanı sıra Vatandaş Katılım Birimi’ni kurduk ve mevcut alanların nasıl değerlendirilmesi gerektiğine halkımızla beraber karar vereceğiz. Demokratik katılımcı yerel yönetim anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. 

‘ÇARŞI ÇEHRESi DEĞİŞECEK’

Karşıyaka Çarşı’nın revizyonu için 2022’nin ilk aylarında başlatılan Çarşı Projesi’ne ilişkin konuşan Tugay, “Çarşı içerisindeki yol sorunu oldukça büyük bir iş ve başlamışken her yeri yenileyelim dedik. Öncelikle Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile TMMOB’a bağlı Peyzaj Mimarları Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası iş birliğinde hazırlanan projeyle analiz çalışması yaptık. Araya pandemi girdiği için süreç uzasa da şu an çarşı içerisinde ne yapmamız gerektiğini iyi biliyoruz. Çarşı içerisinde parke taşlarından, aydınlatmalara kadar her şey yenilenecek. Ama bazılarının ihalelerini gerçekleştiremiyoruz. Ülke içerisindeki ekonomik kriz nedeniyle fiyatlar günlük yükseldiği için kimse ihaleye girmiyor. Sadece Karşıyaka için geçerli bir durum değil, tüm belediyelerimiz aynı sorunu yaşıyor. Gerekli malzemelerimiz hazır olduğunda hem altyapı hem de üst yapı çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Karşıyaka Çarşımızın çehresini her şeyiyle değiştireceğiz” şeklinde konuştu. 

Karşıyaka Belediyesi’nin, 2014 yılında faaliyete geçirdiği ‘Güneş Enerji Santrali’nden son 15 aylık süreçte GES’ten elde ettiği toplam gelirin 3,5 milyon TL’ye yaklaşmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Cemil Tugay, “Enerji maliyetinin günümüzde bu kadar yükselmesi herkesi bu alanda yatırım yapmaya yöneltti. Güneş Enerji Santrali’ni kurduğumuz için çok memnunuz ve daha fazlası olması gerekir. Belediyeye ait güneş enerjisi santralleri olsun istiyoruz ve yeni alanlar belirledik. Aynı zamanda belediye binalarının üzerine güneş panelleri yerleştirerek elektrik elde etmeyi hedefliyoruz. İklim krizinin yarattığı sonuçlara karşı duyarsız kalmak istemiyoruz. Kullandığımız enerji ve tükettiğimiz gıdayı üretime katkı koyarak desteklemek istiyoruz. Bunu yapmaya gücümüz de var. Hâlihazırda yürüttüğümüz çalışmalarımız ve iş birliklerimiz de var. Hepsi yakın zamanda daha da somutlaşacak” dedi. Tugay, iklim değişikliğini ve dünyanın geleceğini tehdit eden bu krize karşı yerel yönetimler düzeyinde yapılması gerekenleri konuşmak amacıyla düzenlenen ‘Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı-Belediyeler Buluşması’nda da verimli sonuçlar elde edildiğini sözlerine ekledi.

‘REKLAMIMI YAPMIYORUM’

Bazı vatandaşlar tarafından yöneltilen ‘Belediye başkanını sokakta görmedik’ eleştirilerine ise Tugay, “Kendi billboard reklamımı yapmıyorum. Bunu yapmadığım için de fiziki olarak tanımayan birçok vatandaşımız var. Birkaç aydır sokakta ziyaretlerde bulunurken ve gezerken ‘İlçenin Belediye Başkanıyım’ diyerek kendimi tanıtıyorum. Klasik bir siyasetçi profilinin dışında en başta ülkenin vatandaşıyım. Benimde ülke siyasetçilerinden beklediğim şeyler vardı. Bu yüzden halkı dinleyelim ve işimizi yapalım. Halkın ‘Başkanı görmüyorum’ eleştirisinin yanında ilçedeki hizmetlerin hangisinden memnun olmadığını iletmesi daha makul bir eleştiri olur” şeklinde yanıt verdi.

Tugay ayrıca halkla belediye arasında daha etkili iletişimin kurulmasını amaçlayan bir proje gerçekleştireceklerinin de müjdesini verdi. 

‘İKİNCİ DÖNEM ADAYIM’

'İkinci dönem için adaylık' düşünür müsünüz?’ sorusuna Cemil Tugay, “Tabii ki düşünüyorum. Ülkeme hizmet etmek amacıyla bu göreve geldim. Bu durum da ölene kadar devam edecektir. Karşıyaka Belediye Başkanlığı onurlu bir görev ve hep yaşamak isterim. Ama ilçemize faydamız olmalı ve iyi şeyler yapabilmemizin önü açık olmalıdır. En önemlisi de halkın desteğidir. Siyasetçilerin beslendiği yer halkın sevgisi ve saygısıdır. Önümüzdeki genel seçimin sonucunun olumlu olacağını düşünüyorum. Öncelikle bunun sonuçlarını bir yaşayalım ve umuyorum her şey iyi giderse; ikinci dönem belediye başkanlığı yaparım” şeklinde yanıt verdi. 

‘Belediye Başkanlığından ayrıldığım gün ilçemiz öncesine göre daha nitelikli bir yaşama sahip olacaktır’ diyen  Başkan Tugay, “Geçen 3 yıl içerisinde yaşanan zorluklara rağmen bir mesafe alındı. Karşıyaka’nın daha da iyi olmasını herkesten çok istiyorum ve çaba  harcıyoruz. Ne olursa olsun başkanlık görevini benden sonra gelecek kişiye en iyi şekilde teslim edeceğim” ifadelerini kullandı.

 ‘STAT SORUNUNU SİYASETE MALZEME ETMEYELİM’

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde muhalefetin Karşıyaka Stadı’na ilişkin eleştirilerine sert bir şekilde cevap veren Tugay,  “Bu konu hakkında rahatsız olduğum nokta siyasetle ilişkilendirilmesidir. Tepkimi ilk günden bu yana dile getirdim. Karşıyaka Stadı, kentin önemli bir sorunu ve kamusal ihtiyacıdır. Ancak sorunu çözmek adına bir adım dahi atmadan sürekli eleştiride bulunulması gerçekten rahatsızlık vericiydi. İktidarın temsilcisi olan kişilerle her konuşmamda, ‘Stat konusunu siyasete malzeme etmeyelim. Karşılıklı katkı koyarak sorunu çözelim’ dedim. 2019'da Başkanlık görevine geldiğimde konuyu değerlendirdik. Çözümü için adımlar atarak, ‘Bizden istenen nedir?’ diye sorduğumuzda, sadece bir otopark için encümen kararı gerektiği söylendi. Encümen kararını bir hafta içerisinde aldık. ‘Bundan sonra ne yapmamız gerekir?’ dediğimizde hiçbir talepte bulunulmadı. ‘Mahkeme süreçleri bitsin yapılacak’ dendi. Mahkeme süreci bitti, ‘Neyi bekliyoruz?’ dedik, ses çıkmadı. Bu süreçte Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı ile görüşme sağladık. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da yapıcı davranışta bulunarak, Gençlik ve Spor Bakanıyla bizi bir araya getirdi. Bakanla yaptığımız görüşmede kendisi buraya kaynak ayıramayacaklarını söyledi. Buna karşılık öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı’yla görüştüğümü ve kabul edilmesi durumunda stat yapımını üstleneceğini ilettim. Bakanımız da kabul etti. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanıyla birlikte Tunç Başkanımızı ziyaret ettik. Kendisi İBB’nin stat yapımının maliyetini ve ihalesini üstleneceğini söyledi. Dolayısıyla sorun bizler için çözümlendi. Ancak hesaba katmadığımız bir şey varmış. Bir yapı için ihaleye çıkıldığında tüm teknik projelerin hazır olması gerekiyormuş. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan gerekli projeleri istedi. Ne yazık ki bir cevap gelmedi. Sadece protokol taslağı gönderildi ve sonrasında ‘Siz ne isterseniz yapın’ denildi.” açıklamasında bulundu. 

‘ALENEN YALANDIR’

Stat ihalesinin üstünün örtülmeye çalışıldığını söyleyen Tugay, AKP’li grup başkan vekillerine de sert çıktı. Başkan Tugay, “Bakanlık tarafından sadece ön proje hazırlanmış ve gerekli olan detaylı uygulama projesi yok. Bunlar hazır olmadan kimse ihaleye çıkamaz. Bu nedenle bir protokol yapılamadı. Stat ihalesiyle ilgili üstü örtülmeye çalışılan mevzu beni rahatsız ediyor. Hükümet sözcüleri ‘Projeleri Büyükşehir yaptırsın’ dese de ne yazık ki Büyükşehir yaptıramıyor. Daha önce bu alanla ilgili projeyi çizen mimar arkadaşımız; alınan yapı-kayıt belgesi nedeniyle müellif hak kazanmıştır. Kendisi izin vermeden başkasına yaptıramıyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi de, projeyi çizen mimarla görüştüğünde bir teklifte bulunuyor. Kendisi de 9 milyon civarında teklifte buluyor. Ayrıca proje mimarı Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleye çıkacağı zaman alternatifsiz kalmasını isteyen bir kişi de değil. Ya siz kendi mimarınıza tüm projelerini hazırlatıp teslim edin ya da projeyi çizen kişi müellifiyetinden vazgeçsin biz yapalım deniliyor. İkisi de olmuyor. Olay son olarak bu durumda. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li grup başkan vekillerinin 'Projeler teslim edildi, kaybedildi' dendi, bu sözler kabul edilebilir değil. Çok ayıpladım. Bunlar halkı kandırmaya yönelik söylemlerdir ve alenen yalandır” dedi.

Yapım süreci yılan hikâyesine dönen Karşıyaka Stadyumu’yla ilgili, İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı’nın (İZVAK) tutumu hakkında değerlendirmede bulunan Tugay,  “İZVAK Başkanı Ali Ertenle zaman zaman görüşmeler sağlıyoruz. Kulübe gelerek konuya hâkim olduğunu ve takip ettiğini anlattı. Ancak herkes kendi hakkını verme konusunda sessiz de olsa hükümet tarafında duruyor. Suçlamıyorum. Onların da konuya dair yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum” dedi.


 

Editör: Haber Merkezi