İZGAZETE - 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili kısıtlamalara değinen Sındır, “Bu ülke, vatanına, bayrağına sahip çıkar. Atatürk’e laf söyletmez. Zafer Bayramı bir milletin Kürdüyle, Çerkeziyle, Türküyle, Rumu, Ermenisiyle Anadolu’nun ayağa kalkışıdır. Zaferle sonuçlanmış bir gündür 30 Ağustos. Yani bu başka bir mücadele, Kuvayi Milliye mücadelesi, emperyalizme karşı zaferle sonuçlanmış bir mücadele. Bütün dünyaya örnek olmuş bir zaferdir. Bunu hafifletmek, yok etmek isteyen, kutlamalarından bile rahatsız olan bir kesim var ne yazık ki” diye konuştu.

15 Temmuz’un kutlamalarının kısıtlı yapılması hakkında ‘sözde’ bir genelge olduğunu ancak bir sayfa kutlama program olduğunu hatırlatan Sındır, “15 Temmuz’da halk meydanları ne kadar doldurmuşu göserin diyor Valilik. Ancak coşkuyla kutlamamız gereken günde alınan tutum yanlış” dedi.

‘ESNAF BORÇ İÇİNDE’

Esnaf ziyaretleri gerçekleştirdiğini kaydeden CHP’li Sındır, esnafın iyi durumda olmadığını belirterek, esnafın pandemi sürecinde mecburen ve zorla kepenk açamadığını hatırlattı. Sındır, “Esnafın iş yerleri kirada, kredi borçlar ortada, mal almış malı duruyor finansman maliyeti üzerinde. Tüketim süresini aşma riskini taşıyor. Saedece 2020’nin ilk 6 aydında 35 bin 965 işyeri kepenk kapatmış Haziran ayında ise 7 bin 222 esnaf kepenk kapatmış. Yurtdışında bazı ülkeler bütün esnafına doğrudan yardımda bulunuyor devlet. Borçlandırarak değil diret karşılıyor. Mesela İngiltere’de kafelere 2 kişi değil 1 kişi oturabilir diyor ama o diğer kişinin masrafını esnafa ödüyor. Biz ise kredi veriyoruz, borçlandırıyoruz. Esnaf bir kentin atardamarıdır. Bir kente can veren esnaftır. Maalaesef esnaf çok sıkıntılı durumda. Ekonomi pandemiye bağlanmaya çalışıyor ancak öyle değil” ifadelerini kullandı.

‘EKONOMİ BİR ÇARKTIR’

CHP iktidar olsa ilk işlerinin Esnaf Bakanlığı kurmak olduğunu söyleyen Sındır, “Esnaf kesiminin ayrı bir kesim olarak görülüp, borç faizlerini silmek, esnafı rahatlatmak adına çalışmalar yapacağız. Esnafın rahatlamasını ve işini büyütmeye yönelik heyecanını kazanmasını sağlamak gerekir. Ben ‘Bu işler için kaynak yoktur’ gibi düşünceleri kabul etmiyorum. Sadece mevcut gelirleri etkin kullanarak bu işleri yapabiliriz. Bunların hepsi mümkün. Ekonomi bir çarktır, bütün çarkları hareket ettirmek lazım” dedi.

‘AZ DEĞİL YOK KAZANIYOR’

“Tarımı yöneten bakanın birkaç sözü var beni irite ediyor. ‘Çiftçiler çok kazanır az kazanır işin aslı budur’ diyor. Bu ne demek? Ben çiftçinin emeğini bulmasına razı değilim diyor resmen. Bu adaletsizlik resmen. ‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ diyor. Bu irade olmadığı için ithalatçıyız zaten. Gidin bakın Türkiye’nin belli kesimlerine bomboş, bir tane hayvan göremezsiniz. Eskiden vardı. Tarım Bakanlığının üstünde lobiler var. Bunlar bir şey istediğinde hemen genelgeler çıkıyor. Yani Bakanlık değil, o lobilier yönetiyor bu kurumu. Az değil yok kazanıyor çiftçi, bir dolu olsa o maliyet gideri yine çiftçinin üzerinde. Bir ürün pazarlayacak arkasında devlet yok. Ben güvenceyim sen koruyorum diyen devlet yok. Maliyeti 60, 70 kuruş 30 kuruşa vermek zorunda kalıyor. Tarım politikası nedir?” diyen ve Berat Albayrak’a seslenen Sındır şunları söyledi, “Siz Hazine ve Maliye Bakanısınız Merkez Bankası sizin sorumluluğunuzda, denetlemeler yapıyorsunuz. Tarım ürünlerini gözetlemek zorundasınız, gereğini yapmak zorundasınız ama çiftçiyi zor durumda bırakıyorsunuz. Kartel oluşturuyorlar. Çiftiçiye borç yapmışsın bana göre borçtur. Çiftçiye destekleme olarak vermediği için üretici başına 80 bine yakın borç çıkıyor. Desteklmeyi çiftçiye para vermek gibi gösteriyorlar. Çiftçiye kalitei ürün üretirsen sana destek vercem dersin kaliteyi teşvik edersin. Üretimi teşvik edersin, hangi toprakta hangi ürün üretilmeli planlamasını yapar teşvik politikaları oluşturursun. Destekleme böyle uygulanır ama bizde hiç alakası yok, tam göz boyamalık bir politika. Çiftçinin durumu maalesef bu. Tarımı bırakıp hiç değilse asgari ücrete çalışayım diyor çiftçi. Tarım bu şu an.’’

CHP’li Kamil Okyay Sındır, televizyon hayatına yeni başlayan İz Televizyonunun İzmir’e hayırlı olmasını dileyerek sözlerine son verirken İz Gazaete Genel Yayın Yönetmei Ümit Kartal ve yayın ekibini tebrik etti.

Editör: Haber Merkezi