Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de gözler Torbalı seçiminde… Torbalı’nın Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefat etmesinin ardından yeni belediye başkanının belirlenmesi için yapılacak seçim saat 14.00’de başladı.

CHP’nin 18, AKP’nin 10, MHP’nin 2, DEVA Partisi’nin 1 meclis üyesinin bulunduğu Torbalı Belediye Meclisi’nde yeni belediye başkanı gizli oylamayla seçiliyor. 

Seçimin ilk iki turunda üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı olacak.

CHP'DE KRİTİK TOPLANTI 

Grup toplantısı öncesinde Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi’nde CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Milletvekilleri mini bir toplantı yaptı. Ardından grup toplantısına geçildi. Grup toplantısı 14.00 itibariyle sona ererken CHP adına başkanlık için yarışacak isim Mithat Tekin oldu. 

CUMHUR İTTİFAKI'NIN ADAYI: ÖZGÜR ERMAN ÇAĞLAR

Cumhur İttifakı da seçimin yapılacağı salona geldi. Meclis toplantısında Cumhur İttifakı adayını Özgür Erman Çağlar olarak açıkladı. 

AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ve İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal salondaki yerlerini aldı.  

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Vekili CHP’li Özkan Yıldız, “Torbalı’da üçüncü dönem belediye başkanlığını yürüten kıymetli başkanımız Sayın İsmail Uygur’u kaybetmenin acısını yüreğimizde yaşıyoruz. İsmail Uygur başkanımıza Allahtan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum. Bugünkü meclis sadece olağanüstü bir meclis olduğu için tek gündemli” sözlerini kullandı. 

ADAYLARI AÇIKLADILAR
Meclis Başkan Vekili Yıldız, daha sonra sözü grup başkan vekillerine verdi. CHP Grup Başkan Vekili Yıldırım Baytekin, “Öncelikle Sayın Belediye Başkanımız İsmail Uygur’a Allahtan rahmet diliyorum. Gönül isterdi ki bugün daha önceki meclis toplantılarında olduğu gibi farklı nedenlerle toplanalım. Geldiğimiz noktada torbalı başkanını kaybetti ve bunun için toplandık. Millet İttifak’ı olarak bizim başkan adayımız Mithat Tekin’dir. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” açıklamasında bulundu. 


AKP Grup Başkan Vekili Özgür Erman Çağlar ise, “Bugün bu salonda maalesef ki başkanımızın ani sebebi ile olağanüstü toplanarak ilçemizin yeni başkanını seçmek için bir araya geldik. Ben burada doğmuş, büyümüş bir kardeşiniz olarak sadece 31 meclis üyemizi temsil etmek için adaylığımı açıklıyorum. Torbalı’ya en iyi hizmeti kim edecekse onun kazanmasını istiyorum. Hayırlı olsun” dedi.


İLK TUR SONUÇLANDI, CHP YİNE FİRE VERDİ!

İlk turu sonuçlanan oylamada Mithat Tekin 16,  Özgür Erman Çağlar 15 oy aldı. İlk turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu sağlanamadığı için ikinci oylamaya geçildi. 

Böylece Meclis'te 18 üyesi bulunan CHP en az 2 fire vermiş oldu. Meclis'in DEVA Partili üyesi de daha önce CHP'nin adayına destek vereceğini açıklamıştı. 

‘ARA VERME’ TARTIŞMASI

CHP ilk tur sonucunun açıklanmasının ardından toplantıya ara verilmesini talep etti ancak AKP yasaya uygun olmadığını belirterek ara verilmesine itiraz etti. CHP’liler pandemi dolayısıyla salonun havalandırılması için ara verilmesi gerektiğini ifade etti. Meclis üyeleri arasında ‘ara verme’ tartışması çıktı. Ardından ara verilmemesine karar verildi.

‘OYLAR FOTOĞRAFLANIYOR’ İDDİASI

AKP’nin adayı Özgür Erman Çağlar, bazı meclis üyelerinin kabine telefonla girerek verdikleri oyları fotoğrafladıkları ve bunu diğer meclis üyelerine gösterdiklerini iddia etti. AKP’li Çağlar, “Bu konuda tarafımızca şerh konulması talebimiz var. Meclis üyelerimiz de bu konuda rahatsız, telefonla fotoğraf beklentisi içinde olması seçimin demokratik ortamda yapılmasını engeller” dedi. CHP ise grup olarak böyle bir karar almadıklarını ve konuyla ilgili bilgileri olmadığını ifade etti.

AKP’nin iddiasını sürdürmesi üzerine CHP Grup Başkan Vekili Baytekin, “Grubumuzun aldığı böyle bir karar yok. Grubumuzun da bunun farkında. Bunun yasal olmadığı konusunda bizler de hemfikiriz. Arkadaşlarımızın da böyle bir davranışı yok. Bize gelen böyle bir duyum yok” dedi.

AKP’DEN ‘MAHKEMELİK OLMASIN’ ÇIKIŞI

İkinci kez söz alan AKP’li Çağlar, “Baskıyla burada demokrasinin oluşma şansı yok. Böyle bir usul yok, bu yarın dava konusu olur. En azından bilgisayar çıktılarıyla oylamasını istiyoruz. Burada madem adaleti arıyoruz, doğruları arıyoruz… Böyle giderse bu seçim açık oylama olur ve seçimin iptaline gidilir. Seçim var, sonucu mahkemelik olmasın. O zaman 31 kişinin oradan çıktısını istiyoruz” açıklamalarında bulundu. 

‘ŞU ANKİ OYLAMA KANUNA UYGUN’
CHP’li Baytekin, “Grubumuzun aldığı böyle bir karar yok. Şu anda yapılan oylama kanuna uygundur. Bu haliyle devam etmesini talep ediyoruz” dedi.

İKİNCİ TUR DA SONUÇLANDI, FOTOĞRAFLAMA TARTIŞMASI YAŞANDI

İkinci turda yapılan oylamada  CHP'li Mithat Tekin 17, Cumhur İttifakı adayı Özgür Erman Çağlar 14 oy aldı. AKP'lilerin oylar fotoğraflanıyor iddiası sürüyor. Meclis'te bu yönde tartışma yaşandı.

AKP’li Çağlar’ın ‘oylar fotoğraflanıyor’ iddiasını sürdürmesi üzerine mecliste kısa süreli tartışma yaşandı. Çağlar, “O zaman Cumhur İttifakı meclis üyeleri de, mahkemede oy kabininde fotoğraf çekildiğini göstermek üzere oylarını fotoğraflasın” dedi.

Bunun üzerine CHP’li Baytekin, “Grubumuzun böyle bir çabası da eylemi de yok. Cumhur İttifakı’nın kendi kararıdır. Biz kazanılmış hakkımızı, Torbalı’nın hakkımızı savunuyoruz. Meclis çalışma yönetmeliğinin ilgili maddesi uyarınca bu oylama gizli şekilde yapılıyor. Telefonla resim çekmek gibi bir kararımız yok” diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ TURDA CHP'Lİ MİTHAT TEKİN TORBALI BELEDİYE BAŞKANI OLDU

Üçüncü turda yapılan oylamada Mithat Tekin 17, Özgür Erman Çağlar 14 oy aldı. Salt çoğunluğun sağlanması sonucu CHP'li Mithat Tekin yeni Torbalı Belediye Başkanı olmuş oldu. Tartışmalı geçen toplantının ardından AKP'nin seçimi mahkemeye taşıyacağı öğrenildi. 

Seçim sonrası CHP’li Mithat Tekin, “Tüm meclis üyelerimize teşekkür ederim. Torbalıya layık olmaya çalıştık, meclis üyelerimizle beraber İsmail Başkanımızın bıraktığı yerden projelerini aynen devam ettireceğiz. Allah utandırmasın. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

CHP'liler seçimin ardından merhum İsmail Uygur'un mezarını ziyaret etti.


 

Editör: Haber Merkezi