Cengiz Aldemir/ANKARA - Korona virüs gelmeden önce müthiş bir borçluluk içinde olan halkın faturalar altında ezildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke meclis de yaptığı konuşmasında iktidarı, halkın kaygılarını gidermek yerine, yandaşlarına birçok sektörü peşkeş çekmekle eleştirdi. Böke, “İşte, bunları yaptığınız için, şimdi attığınız hiçbir adıma hiç kimse artık güvenmiyor. Şimdi bu torba yasayla karşımıza şunu getiriyorsunuz: "İzin verin, bir fiyat kurulu kuralım ve bu fiyat kurulu hangi fiyatın hakça olduğuna karar versin." diyorsunuz. Patatese, soğana "Terörist." demiş olan ve TÜİK'te fiyatları yayımladığında, beğenmediğiniz için, görevden almış olan sizler, şimdi hangi fiyatın hakça olduğunu belirlemek için kurul kurma yetkisi istiyorsunuz” sözleriyle eleştirdi.

HALKI RAHATLATIN

İktidarın herkesi ve her şeyi düşman görme anlayışının bugün kendilerini ve toplumu zora soktuğunu ifade eden Böke, güven olmayınca her şeyin çökeceğini söyledi. Esas sorunun iktidarın siyasi fırsatçılık yapmasından kaynaklı olduğunu belirten Böke, halkın rahatlamaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Çok iyi biliyoruz bu refleksinizi ve biliyoruz ki stokçuluğu kontrol etmek adına, muhalif olan üreticiyi ve esnafı cezalandırmayı seçeceksiniz. Oysa bugün yaşıyor olduğumuz parti devletinde kamu yararını değil, sarayın bekasını gözeteceğinizi çok iyi biliyoruz; halkı değil, yandaşı koruyacağınızı çok iyi biliyoruz. Oysa ihtiyaç çok belli; halkın temel ihtiyaçları için tüm fiyatları hızla düşürmeli, faturaları ertelemeli değil, iptal etmelisiniz” önerisinde bulundu.

YANDAŞA YENİ ZIRH

Korona virüs öncesi 4 milyon 362 bin kişinin işsiz olduğunu ve 1 milyon 126 bin kişinin de bir yılı aşkın süredir iş aradığını hatırlatan Böke, salgın sonrası işsizliğin 2 hatta 3 katına çıkacağı uyarısında bulundu. Torba yasa ile yandaşlara konuma zırhı getirildiğini vurgulayan Böke, “Ücretli izni zorunlu kılmıyor, gelir garantisi vermiyor ama onun yerine ne yapıyor? Zaten dokunulmazlığı olan hiçbir hesap verme yükümlülüğü olmayan Varlık Fonunu ve ona değecek olan bütün yandaşlara yeni bir zırh, yeni bir dokunulmazlık kuruyor. Yandaş kurtarılacak kimse denetlemeyecek. Halksa hafta içi korona virüsle işe gidecek, hafta sonu korona virüsle evinde sokağa çıkmadan dinlenecek” sözleriyle tepki gösterdi.

BORÇ TORBASI

Salgın öncesi 624 milyar liralık büyük bir borç yükünün olduğunu ve bu süreçte ödenmesinin mümkün olmayacağını ileri süren Böke, getirilen torba yasa ile; “Halkın borcunu affetmiyor, kredi kartı yükünü azaltmıyor, KOBİ'ye "Borcunu ödeme." demiyor "Onun yerine daha çok borç al." diyor ama o borcu da vermiyor ve bu yasa ne yapıyor? Halkı finansal piyasalar karşısında dokunulmazlıkla koruyacağına Varlık Fonuna zaten var olan dokunulmazlıklarına yeni zırhlar ekleyerek daha da çok korumaya alıyor. Korona virüsten önce ülkemizin risk primi dünyanın en yüksek risk primleri arasındaydı. Paramız altı yıldır aralıksız istikrarlı bir biçimde değer kaybediyordu. Varlık Fonu'nu kurduğunuz için, hazineyi buraya bağladığınız için, Varlık Fonu'nu saraya bağladığınız için…ve tek adam rejimi kurduğunuz için böyleydi” hatırlatmasında bulundu.

RİSKİ ARTIRAN TORBA…

Risk algısının bütün dünyada arttığını, paranın en riskli görülen ülkelerden kaçtığı uyarısında bulunan Böke, iktidarın getirdiği torba yasa ile riskin daha da artırıldığını vurgulayarak, “Peki, bu koşullarda bu yasa ne yapıyor? Ülkenin risk primini artıran Varlık Fonunu daha da güçlendiriyor. Ne için? Riski artırmak için. Korona virüsten önce maliye politikası sayenizde çökmüştü, ihtiyat akçeleri hiç edilmiş, hazine paraleli olan Varlık Fonuna, Varlık Fonu saraya bağlanmıştı, mali disiplin yok edilmişti, bütçede öncelik hep yandaştı, asla halk değildi. Bu yasa teklifi ne yapmıyor? Bütçede rantçıya ayırdığı hazine garantilerinden 19 milyar liraya dokunmuyor” eleştirisinde bulundu.

Bu yasa teklifinin Covid-19'la mücadele yasası olmadığını, tam tersi iktidar ve yandaşlarının bekasını koruma yasası olduğunu vurgulayan Böke, halkın bu iktidardan kurtulması için gerekeni yapacağını sözlerine ekledi.

.

Editör: Haber Merkezi