ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Resmi Gazete’de 24 Ocak 2020 tarihinde yayımlanan Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamındaki taşınmazların acele kamulaştırılmasına yönelik karar ile 511 adet taşınmazın kamulaştırılacağı duyuruldu. Bahsi geçen bölge 13 Eylül 2019 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan 1532 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi.

Söz konusu ‘acele’ kamulaştırma sonrasında TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Alsancak’ta bulunan Şehir Plancıları Odası’nda bir basın açıklaması düzenledi. Toplantıda TMMOB bileşenleri yer aldı.

NEDEN ACELE EDİLİYOR?

Toplantıda konuşan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, bölgenin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmesi sonucu ranta açılacağının altını çizdi. Suudi yatırımcıların bu bölgeye ilişkin “Yeni Çeşme” projesinin görsellerinin basına yansıdığını hatırlatan Kocaer, kamulaştırılacağı ilan edilen parsellerin bir kısmının tarım ve doğal sit alanlarında, kalan kısmının da el değmemiş doğal alanlarda kaldığını açıkladı. Kocaer, “Bütün bunlar açıkça acele kamulaştırma kararının peşkeş amacı taşıdığını göstermektedir. Acele kamulaştırma işlemi yönetmelikler gereğince sadece yurt savunması ihtiyacı ve olağanüstü koşullarda uygulanabilen bir işlem iken, Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle doğal alanların ve dolayısıyla ekolojinin yok edilmesi ve halkın malının acele kamulaştırılması kararı ile sermayeye rant sağlanmasına dönük bir araç olarak kullanılması durumunda hukuki mücadele vereceğimizi kamuoyuna bildiririz. ” dedi.

Kocaer, kamuoyunun neden acele kamulaştırma kararı alındığını da sıkça sorgulaması gerektiğinin altını çizdi.

TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın ise, proje için hukuki süreç başlatacaklarını fakat bu sürecin zorlu olacağını söyleyerek tüm İzmirlileri Gökdelen projesinde olduğu gibi birlikte hareket etmeye çağırdı.

Editör: Haber Merkezi