Bakan, “Hatay Geri Gönderme Merkezi’nde neler oluyor?Kimin eli kimin cebinde?” dedi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen terör saldırısıyla ilgili basına yansıyan iddiaları meclise taşıyan İçişleri Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Hatay Geri Gönderme Merkezi’nde neler oluyor? Kimin eli kimin cebinde?” dedi.

Verdiği önergede, İçişleri Bakanlığı’nın 22 Nisan 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Kabul ve Barınma Merkezleri ile Geri Gönderme Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi, İşletilmesi, İşlettirilmesi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik’ini hatırlatan Bakan, basına da yansıyan o iddiaları şu şekilde sıraladı: “Basında yer alan bazı haberlerdeki iddialara göre; 25 Haziran Cumartesi günü 11 IŞİD üyesinin Hatay Geri Gönderme Merkezi'nden kaçtığı, kaçan IŞİD'lilerden 6'sının aynı gün içerisinde yakalandığı ancak 5'inin yakalanamadığı ve IŞİD içerisinde üst düzey faaliyet yürüttüğü belirtilen bu 5 kişinin 28.06.2016 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen ve 40’ın üzerinde kişinin hayatını kaybettiği teörör saldırısının düzenlenmesi ve organize edilmesinde yer aldıkları belirtiliyor. Haberlerde yer alan bir diğer iddia ise, Geri Gönderme Merkezi'nde görevli ve güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynağın bu bilgileri doğruladığı ve söz konusu kaçışların ilk olmadığı yönündedir.”

Bakan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şu soruları sordu:

1) İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısından 3 gün önce, 25 Haziran 2016 tarihinde Hatay Geri Gönderme Merkezi’nden 11 IŞİD teröristinin kaçtığı ve halen 5’inin yakalanmadığı iddiası doğru mudur? Bakanlığınızın bu iddialarla ilgili bir araştırması var mıdır?

2) İddialar doğruysa, aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu bu 11 IŞİD teröristi, IŞİD'li oldukları bilindiği halde neden Geri Gönderme Merkezi’nde tutulmuştur?

3) Hatay Geri Gönderme Merkezi’ne alınan kişilerle ilgili istihbarat çalışması yapılmamakta mıdır? Bir terörist Geri Gönderme Merkezi’ne neden alınmaktadır?

4) Bugüne kadar Hatay Geri Gönderme Merkezi’ne kaç IŞİD’li teörist alınmıştır? Kaçı kaçmıştır? Kaçanların kaçı yakalanmıştır? Bunlar kayıt altında mıdır?

5) Bu iddialar doğrultusunda Hatay Geri Gönderme Merkezi’nin Müdürü hakkında nasıl bir işlem uygulayacaksınız?

6) ‘Kabul ve Barınma Merkezleri ile Geri Gönderme Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi, İşletilmesi, İşlettirilmesi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik’in ilgili maddelerince kayıt altında olması gereken kişilerin, yani iddialarda söz konusu olan teröristlerin İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen, birçok masum insanın hayatının kaybetmesine ve yüzlercesinin yaralanmasına sebep olan terör saldırısı ile bağlantısı hakkında bir araştırmanız var mıdır?  

Editör: Haber Merkezi