Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP iktidarının neoliberal politikaları sonucu, 164 yıllık TCDD’de yeniden yapılandırma adı altında parçalanarak şirketleştirildiğini kaydeden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sendikalaşmaya karşı tutum içindeki demiryolu yönetiminin, iş cinayeti olan tren kazaları, işten çıkarmalar ve siyasi kadrolaşma sonucu kurumdaki kamu hizmeti anlayışının yok edildiğini vurguladı.

Yatırımların ihmal edilerek, bir çok istasyon ve bakım atölyelerinin kapatıldığını belirten Kemalbay, deneyimli demiryolu personelinin görevden alınarak, yerlerine siyasi ve liyakatsiz kişilerin atanmasını meclis gündemine taşıdı.

HUKUKSUZ SÜRGÜN

Yaşanan olumsuzluklara karşı çıkan ve TCDD’de örgütlü Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi çalışanların haklarını aradığı, liyakatsiz atamalara, siyasi kadrolaşmaya, kurumun zarar ettirilmesine ve yolsuzluklara karşı tutum aldığı için baskı gördüğünü vurgulayan Kemalbay, “Rotasyon” uygulaması adı altında hiçbir gerekçe gösterilmeden 84 çalışanının sürgün edilmesine tepki gösterdi.

Hukuksuz sürgün uygulamasının çalışanlarla birlikte ailelerinin de ağır hak ihlaline maruz kaldığını söyleyen Kemalbay, “Ekonomik ve sosyal sorunlar yaşayan, kanser hastalığı olan, engelli çocuğu olan ve eşi kronik hasta olan, eşi felçli olan işçi aileler ciddi boyutlarda mağdur edilmiştir” dedi.

“TCDD’ye bağlı çalışan emekçilerden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikasına mensup 84 üyenin “rotasyon” adı altında istemleri dışında görev yerlerinin değiştirilmesi nasıl mümkün olabilmektedir, yasları kim çiğnemektedir?” sorusunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelten HDP’li Kemalbay, şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

Covid-19 epidemisi nedeniyle daha önceden yapılmış geçici görevlendirmeler ertelenirken “rotasyon” adlı uygulama neden gündeme gelmektedir?

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikasına üyesi olup sürgün edilen emekçilerin; Sirkeci’de 4.500 m2 , Ankara Gar’da 70.000 m2 ve Haydarpaşa’da 434 haftadır “Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak” eylemlerini yaparak 20.500 m2 gibi alanların iktidar partisine yakın işadamlarına ihale edilmesi ve Devlet Hava Meydanları İşletmesindeki usulsüz atamalara yönelik olarak yaptıkları açıklamaları nedeniyle sürgün edildikleri iddialarına ilişkin kamuoyuna bir açıklamanız olacak mıdır?

TCDD yönetiminin işçileri sendikasızlaştırma ve hükümet yanlısı Memur-Sen sendikasına yönlendirme yönünde baskı ve sürgün politikası izlediği iddialarına dair bir açıklamanız olacak mıdır?

TCDD yönetiminin çalışanların terfi ve sürgün politikaları ile zapturapt altına almaya çalıştığı, Memur-Sen üyesi çalışanlar liyakata bakılmaksızn terfi ettirilirken, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyelerinin liyakatlarına rağmen terfilerinin yapılmaması, sürgün atamaları yapılması yoluyla yıldırma (mobing) politikası izlendiği konusundaki iddialar araştırılacak mıdır?

Memur-Sen’e bağlı Ulaştırma Çalışanları Memur Sendikası Adana Şube Başkanı Recai Uludağ’ın Şef unvanında çalışmasına rağmen hiçbir kriter ya da sınava tabi olmaksızın önce Misafirhane Müdürü unvanına atanması ve yeni unvanında hiç çalışmadan aynı gün Osmaniye Bakım Müdürü olarak görevlendirilmesinin nedeni nedir?

Hakkında 12 soruşturma dosyası olup tamamı zaman aşımına uğratılan ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesinden Bölge Müdür Yardımcılığına getirilen servis müdürü kimdir, kurum çalışanlarında olmayan hangi vasıfları nedeniyle bu konuma getirilmiştir?

Şehir içi ulaşımda kullanılan İZBAN’ın, yük taşımacılığı ve şehirlerarası trenlerin aynı hattı kullanmaları dikkate alındığında, yetkin ve tecrübeli personellerin sürgün edilmesi sonucu boşalan yerlere yapılacak liyakatsiz atamalar nedeniyle oluşabilecek riskler değerlendirilmiş midir?

Kanser hastası olup kemoterapi tedavisi gören, eşi felçli olan, kronik hastalığı bulunan, çocuğu engelli olan çalışanların sürgün edilmesi sonucu ailelerinin sağlık durumlarının, ekonomik ve sosyal koşullarının bozulmasının yaratacağı mağduriyet ve sonuçların sorumluluğunu alacak mısınız?

Editör: Haber Merkezi