Meclis 2021 yılının ilk mesaisini Teknoloji yasasına ayırdı. Bunu hukuk ve ekonomi reformu, hayvan haklarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uygun meclis iç tüzüğü görüşmeleri ve ülkenin acil sorunlarının ele alınması bekleniyor.
 

Meclis, geçtiğimiz yıla damga vuran ve 2021 yılında da devam edeceği öngörülen ekonomik kriz, pandemi önlemleri sürecinde zor günler yaşayan toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak yasama çalışmalarına hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu, 2021’in ilk toplantısını 26 Ocak Salı günü gerçekleştirecek.
 

İLK MESAİ KONUSU TEKNOLOJİ

Meclis ilk mesaisinde, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni yasalaştırmak olacak.
Teklifle, Ar-Ge insan kaynağı kapasitesinin artırılması, teknoloji ve yenilikçi şirketlerin ortaya çıkması, üniversite ve sanayi iş birliğinin geliştirilmesi ile yatırım ortamının iyileştirilmesi hedefleniyor.

HUKUK VE EKONOMİ REFORMU SIRADA
Yine meclisin öncelikli gündem konularından olan hukuk reformu ele alınacak. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanacak hukuk ve ekonomi reformu üzerindeki çalışmaların tamamlanarak, düzenlemenin Meclis’e sevk edilmesi öngörülüyor. Kamuoyunun yakından takip ettiği düzenleme konusunda özellikle Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili milletvekillerinin yoğun çalışma yürüttüğü biliniyor.

HAYVAN HAKLARINA ÇÖZÜM PLANLANIYOR

Ülkenin sosyal sorunlarının da ele alınarak çözüm üretmesi beklenen konulardan bir diğeri ise hayvan hakları. Bu kapsamda hayvan haklarının korunmasını içeren kanun teklifinin, Meclis gündemine gelmesi planlanıyor.
 

SİSTEME UYGUN İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Meclis’in çalışma usullerinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uygun hale getirilmesi için içtüzük değişikliğini, siyasi partilerinin temsilcileriyle görüşerek değerlendirecek. Meclis, bu süreçte birçok uluslararası anlaşmanın uygun bulunmasına ilişkin kanun teklifi ile 2019 Yılı Kamu Denetçiliği Kurumu Raporu’nu da ele alacak.

Editör: Haber Merkezi