İZ GAZETE -  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı "Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" Meclis gündeminde. 

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, proje kapsamında doğal sit alanlarının koruma alanından çıkartılacağı, sit alanı derecelerinin değiştirilip ranta açılmasına, ekolojik yaklaşımdan uzak termik santraller, hidroelektrik santraller (HES), rüzgar enerjisi santralleri (RES) ve güneş enerjisi santralleri (GES) kurulmasına izin verileceği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. 

Çepni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu:

Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’nin başlatıldığı 830 proje nedir? Tamamlanmak üzere olan 86 proje hangileridir? Bakanlığınız bu konuda kamuoyuna bilgi verecek midir?

Yürütülen proje kapsamında hangi alanlar yeni sit alanı olarak tescillenmiştir? Hangi alanlar Kesin Korunacak Hassas Alanlar, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanları ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları’ olarak yeniden adlandırılmıştır? Yeni kategoride önerilen yerler nelerdir?

Türkiye'deki doğal sit alanlarıyla ilgili çalışmalar sonucunda kültür ve tabiat varlığı özelliğini kaybetmiş olmasından dolayı tescili kaldırılmış olan doğal sit alanları var mıdır? Varsa nerelerdedir?

Projede yer alan heyet kimlerden oluşmuştur? Kararlarının objektifliği ne şekilde denetlenmektedir?

Proje içinde yer alan sit alanlarından, dereceleri değiştirilen orman ve hazine arazilerinden imara açılması planlanan yerler var mıdır?

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca doğal sit alanı ilan edilen Arılı Vadisi’nde HES yapım çalışması için inceleme yapıldığını bilgisi mevcuttur. Bakanlığınızın bu konuda bilgisi var mıdır? Başka hangi doğal sit alanlarında HES için inceleme ve çalıma yapılmaktadır?

Türkiye yüzeyinin ne kadarlık alanı, zengin biyolojik çeşitlilikle bunların doğal yaşam alanlarını barındırmaktadır? Ne kadarı sit, koruma alanıdır?

HES’lerin, doğal sit alanlarında yaratacağı ekolojik tahribat ile ilgili gerekli bilimsel inceleme ve araştırmalar yapılmış mıdır? Doğal sit alanlarının HES’lerin tehditi altında olduğu endişesi için kamuoyunu aydınlatmayı düşüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi