İZ Televizyonu’nda Pınar Teke ile Gündoğdu programının yayın konuğu önceki dönem Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç oldu. Gönenç, Millet Bahçesi projesi yapımında Belediye’ye ait mülklerin elden çıkarılmasından, Selinoz Deresi Islah Projesi’ndeki kamulaştırma kararına ve AKP’li Bergama Belediye Başkanı Koştu’nun ilçedeki yönetim anlayışına kadar birçok konuda konuştu. AKP’li Bergama Belediyesi tarafından 51 bin 569 metrekarelik alana yapılmak istenen ‘Millet Bahçesi Projesi’ni, ‘AKP’nin ideolojik projesidir’ şeklinde değerlendiren CHP’li Gönenç, “AKP’li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Millet Bahçesi yapacağı gerekçesi ile 86 iş yerini için yıkım kararı almıştı. Karar sonucunda esnaf yargıya başvurdu ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu projeyle ilçede farklı sorunlara yol açtı. Çünkü alanda yapılmak istenen bahçe diğer kentlerdeki gibi merkezin dışında bulunan bir yer değil. Merkezde bulunan stadyum kaldırılıp, yerine Millet Bahçesi yapılmak isteniyor. Alanın yenilenmesi doğru bir yaklaşımdır. Buna kimsenin itirazı yok. Ancak burada önemli bir ticaret merkezi var. 14 Eylül Stadyumu etrafında yaklaşık 100 dükkan bulunmaktadır. Uzun yıllardır ekonomik faaliyetini devam ettiren esnafımıza yokmuş gibi davranılarak, onlardan tamamen alanı terk etmesi isteniyor. Ayrıca, Sayın Başkan projenin yapılması için Bakanlığa Bergama Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarıyla yaptığı önemli yapıları da devretti. 2012 yılında yapılan Erdal Önder Kapalı Spor Salonunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yapılan spor akademi tesisini ve 40 bin metrekarelik arsayı Bakanlığa verdi. İnsanın gerçekten aklı ermiyor” dedi.

 ‘ESNAFA YALAN SÖYLEDİ’

Hakan Koştu’nun, ‘Millet Bahçesi Projesi’ sürecine yönelik bölgede bulunan esnafa yalan söylediğinin altını çizen CHP’li Gönenç, “ Seçim sonrasında netleşen projeyle birlikte Sayın Başkan, bozuk plak gibi ‘Biz esnafı mağdur etmeyeceğiz’ dedi. Esnafımızda kentin seçilmiş kişisine iyi niyetle güvendi ve ilk başta tepkileri göstermedi. Ancak Belediye Başkanı ‘hile’ yaptı. Bunu deme sebebim, aynı sonuca başka hükmü uygulayarak ulaşmak isterseniz; hukuktaki tanımı kanuna karşı hiledir. Normal şartlarda belediye o alanda proje yapacaksa, Borçlar Kanunu Hükümlerine göre esnafı tahliye etmesi gerekmektedir. Kanuna göre esnaf yeniden imar ve inşa talebiyle tahliye edildiğinde o alana yapılacak ticari mekanların da ihtiyaçları görecek sayıda planlanması gerekmektedir. Proje bittikten sonrada esnafa alandaki yerleri kiralaması öncelik tanınmalıdır. Hepsi yasaya göredir. Belediye bunu yapmamak içinde, bölgenin afet riski altında olduğunu ve 60 gün içerisinde esnafın dükkânlarını boşaltması için yazı gönderdi. Sonraki süreçte de esnafımız dükkânlarından tahliye edilmelerinin sebebinin afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi için değil, Millet Bahçesi’nin yapımının önünü açmak olduğu gerekçesiyle mahkemeye dava açtı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ayrıca, proje alanına dükkânları yapmak istemediği için çevresindeki en yakın yeşil alanı imara açmaya çalışarak, esnafa buradan yer vermeyi düşünüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’de bu sebeple yeni bir dava açtı. Davanın ardından büyükşehir hedef gösterilerek, esnafın iş yerlerinin açılmasının engellendiği söylendi. Sonuç itibariyle olan Bergama’da yaşayan insanlara oluyor. Umarım dava süreçlerinde aksi bir durum yaşanmaz” dedi.

‘BAMBAŞKA YERE EVRİLDİ’

‘Selinoz Deresi Islah Projesi’nde, gelinen son süreçte Cumhurbaşkanlığı kararıyla 134 parselle ilgili kamulaştırmaya gidilmesiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığını söyleyen Gönenç, “İhalesi yapılan ve başlayacak olan proje; 2016’da hazırladığımız ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onaylanan projedir. Gerekli tüm raporlarımız hazırdı. Başkanlık yaptığım dönemde de İZSU ile çalışmayı yürütüyorduk. Ne yazık ki proje ekonomik nedenlerden dolayı yetişmedi. Projeye günümüzde yeniden başlandı. Ancak proje bambaşka bir yere evrildi. Bahsedilen bölgenin etrafında bir takım metruk yapılar bulunmakta ve dere ıslahı için kaldırılması gereken yerlerde var. Buraya kadar bir sıkıntı yok. Ancak Cumhurbaşkanlığı kararıyla 134 parselle ilgili kamulaştırmaya gidildi. Kararla birlikte belirlenen yapıların hepsinin yıkılması mümkün değil. Konuyla ilgili herhangi bir açıklama da yapılmıyor. Özetleyecek olursak; koruma projesinin AKP mantığıyla rant projesine dönüşmesinin örneğini yaşıyoruz. Millet Bahçesi Projesi’nde yaşanan inatlaşmayı ne yazık ki burada da görüyoruz” dedi. AKP’li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun geçtiğimiz günlerde ilçedeki köy mallarını açık artırmayla satmasına da tepki gösteren CHP’li Gönenç, köylünün mülksüzleştirileceğini söyledi. Gönenç, “Bergama Belediyesi’nin bünyesine; 2014 yılında kapanan köyleriyle birlikte çok sayıda arsa ele geçti. Sadece 5 bin metrekarenin altındaki alanlar köydeki muhtarlarında izniyle satışı yapıldı. Bunun üzerindeki alanlar satılmadı. Şuan alınan kararda; köydeki insanımızın alamayacağı en büyük ve değerli tarlalar ihaleye çıkarıldı. Satış iptal edilse de, Başkan inatla ihale yaptı ve 7 milyon liralık satış gerçekleşti. Kötü olan nokta tarım arazilerinin el değiştirmesiyle birlikte köylüyü de mülksüzleştirecek. İnsanlar topraksız kalacak ve bunu anlatamıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘YÖNETİLEMEYEN BİR BELEDİYE VAR’

CHP’li Gönenç, ‘Yönetilemeyen bir belediye var’ diyerek, “Başkanlığa seçildiği ilk günden bu yana borçlu bir belediye aldığı algısından yola çıkarak bir hikâye yazmaya başladı. Söylediği yalana kendisi inanmaya başladı. Belediye’nin bıraktığı borca dair söyledikleri gerçek dışıdır. Yaptığı açıklamalardan şunu anlamak lazım, Belediye Başkanı üretken olamayacağı kaygısını taşımaya başlar başlamaz bu yolu tercih edebiliyor. Seçimden bu yana Bergama Belediyesi’nin kendi bütçesiyle projelendirdiği herhangi bir icraat gerçekleşmedi. Yönetilemeyen bir belediye söz konusudur” ifadelerini kullandı.