İzmir Alsancak’taki tarihi Elektrik Fabrikası arazisiyle birlikte satılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ilana çıkıldı.

Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.‘nin diğer taşınmazları ile birlikte verilen ilanda; taşınmazın ‘satış’ yöntemi uygulanmak suretiyle 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirileceği duyuruldu.

İlanda özelleştirme ihalelerinin Devlet İhale Kanunu’na tabi olmadığı vurgulanarak, “ADÜAŞ ihaleyi yapıp yapmamakta, dilediğine yapmakta serbesttir” denildi. Fakat, Devlet İhale Kanunu’nun kısıtlamalarına tabi olmadan, arazisi için satılmak istenilen Elektrik Fabrikası, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 8 Ocak 1998 tarihli kararıyla “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenmişti.

Elektrik Fabrikası’na ilişkin hazırlanan tanıtım dokümanında ise “Parsel üzerinde, 1926 yılında inşa edilmiş Türkiye’nin linyit kömürü ile üretim yapan ilk tesisi olan tarihi elektrik santrali (elektrik fabrikası olarak da anılır) bulunmaktadır” ifadeleri yer almaktadır. ‘İmar durumu’ ve ‘hukuki durum’ bölümlerinde yer verilmemesine rağmen, belgeye eklenen tapu kaydında bina için ‘korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır’ ifadesi bulunmaktadır.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yaptığı basın açıklamasında Elektrik Fabrikası için “Elektrik Fabrikası’nın temeli, Osmanlı 1943 tarihinde kamulaştırılarak İzmir Belediyesi’ne devredilen sahanın ve bugün ‘Korunması Gerekli Kültür Varlığı’ niteliğinde olan binaların amaç dışı kullanım için satılmasına engel olunmalıdır. Alanın tapusu yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilerek, amacına uygun olarak müze ve eğitim merkezi olarak kullanılması sağlanmalıdır” çağrısında bulundu.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 11 Ağustos 2016 ve 20 Ocak 2017 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yazı yazarak Tarihi Elektrik Fabrikası’nın kente kazandırılması için tahsisini istediklerini belirtse de yanıt alamadı.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Hem ülkemizin kalkınma çabaları içinde önemli yeri bulunan hem de İzmir için kıymetli olan tarihi yapımız, hemen yanındaki Havagazı Fabrikası gibi kentin kültürel yaşamına katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmelidir. ‘Özelleştirme’ adı altında tarihi binanın ve kentin hafızasının yok edilmesinin önüne geçilmelidir” dedi.

CHP’Lİ BAKAN BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’A SORDU:

Kamu yararı da gözetilmek suretiyle, tarihi belge niteliği taşıyan, kentin hafızası olan ve gelecek kuşaklara iletilmesi gereken, Alsancak’taki tarihi Elektrik Fabrikası’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi düşünülmekte midir?

Editör: Haber Merkezi