İZ GAZETE - Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nden (SYKP) Eş Genel Başkanlar Canan Yüce ve Cavit Uğur ile birlikte MYK üyeleri Ekim Veyisoğlu ve Feray Mertoğlu gazetemizi ziyaret etti.

‘HALK AKP’NİN ZULÜMLE İKTİDARDA KALDIĞINI GÖRDÜ’

Yazı İşleri Müdürümüz Cihan Samgar’a yerel seçim sürecini değerlendiren Canan Yüce, “Muhalefet güçleri birleşerek başarı elde edebileceklerini görmüş oldular. AKP’nin muhalefet üzerinde yarattığı tek adam, tek ırk, tek dil gibi tekçilik üzerinden kurduğu anlayışa karşılık daha çoğulcu, barışçıl, sosyal, kardeşçe ve daha güzel bir Türkiye’de yaşama özlemini dile getiren seçim süreci yaşadık. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Mersin’de bunun başarısını görmüş olduk. Uzun zamandır muhalefetin beklediği bir başarıydı. HDP açısından da batıda yürüttüğü stratejinin başarılı olmuş olması HDP’li seçmene güven verdi. Kayyum atanan yerlerde ise tam bir başarı elde edilemese de çok büyük imkânsızlıklarla başarı elde edilmiş oldu. Kaybedilen yerler ise şaibeli olarak kaybedildi. AKP’nin itiraz ettiği yerlerde hemen sayım yapılırken, bizim itirazlarımız ise yok sayıldı. Dolayısıyla sandıktan başarılı çıksak bile AKP’nin direnciyle karşı karşıya kaldık.  Halk ise AKP’nin baskıyla, zulümle iktidarda kaldığını görmüş oldu. Bizce şuan ki iktidarın bir meşruiyeti yok. Demokrasi mücadelesinin daha da büyümesi gerekiyor. Yerel yönetimler daha demokratik, adil ve insan haklarına uygun çalışmalar yaparsa bu başarı pekişecektir” açıklamalarında bulundu.

‘TEK ADAM REJİMİ BAŞIMIZA BELADIR’

Yerel seçimlerin eşitsiz ve devlet zoruna yaslanarak sonuçlandığını dile getiren Eş Genel Başkan Cavit Uğur, “Sonuç ne olursa olsun siyaseten, moral ve ahlaken yenilmiş bir iktidar bloğuyla karşı karşıyayız. Bu bize yetmez. Türkiye, 17 yıldır AKP’nin geçmişten devraldığı neoliberal politikaları daha azgınca uygulamaya koyduğu bir anlayışla yaşıyor. Satmadık yer bırakmadılar. 100 yıldır birikmiş olan toplumsal servetini yabancılara peşkeş çektiler. Tarımda uyguladıkları sermaye tercihli politikalar yüzünden patates, soğan konuşur hale geldik. Onlar devletin bekası diyor ama toplumun bekası için bu illetten kurtulması gerekiyor. Bunun işareti yerel seçimlerde verildi. İçeride ve dışarıda sürekli çatışmayı kışkırtan tek adam rejimi başımıza beladır. Bütün muhalefet partileri asgari müştereklerde birleşmelidir. Beğenmesek bile yeniden temsili parlamenter sisteme geri dönülmelidir. Daha demokratik bir anayasa için görüşmeler yapılmalıdır. Bu imkân var. Biz de SYKP olarak bu faşizme karşı üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HER YER DİRENİŞ ALANI’

Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’ta işçilere yasaklanmasının yanlış olduğunu söyleyen Yüce, “Bizim için her yer direniş alanıdır. Faşizmin kurumsallaşmasına karşı emekçilerin, yoksulların, ezilenlerin mücadele gününde daha çok birleşmesi gerekir. SYKP olarak 1 Mayıs’a faşizme karşı ekmek, özgürlük, eşitlik mücadelesini büyütmek için her yeri direniş alanına dönüştürerek hazırlanıyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi