BERKCAN ZENGİN / İZGAZETE - İzmir Gençlik Örgütleri, Kobane’ye yönelik IŞİD saldırısının püskürtülmesi sonrası destek amaçlı Kobane'li çocuklara oyuncaklar götürmek amacıyla Urfa’nın Suruç ilçesinde, 20 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucu hayatlarını kaybeden 33 genç için anma düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), sivil toplum kuruluşu temsilcilerin yanı sıra çok sayıda gençlik grupları katıldı. “Suruç için adalet herkes için adalet” pankartının açıldığı anma, saygı duruşu ile başladı. Anmada ilk olarak Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Alev Özkiraz yaptı.

Amaçlarının Kobene’deki çocuklara oyuncak götürmek olduğunu kaydeden Özkiraz, gezinin çocukları ile Kobane’nin çocuklarını buluşturmak istediklerini söyledi. Türkülerle, halaylarla, inançlarla Amara’ya vardıklarını söyleyen Özkiraz, “Herkes birbirinden farklıydı ama yaşadığımız duygu ortaktı. Dünyanın en anlamı işiydi çünkü bir çocuğun mutlu olmasını sağlamak. Katliamın üzerinden 36 ay geçti ama faillerin yargılanması bir yana dursun bizlerin yargılandığı, tutuklandığı 3 yıl geçirdik. Bu yüzden diyoruz ki Suruç katliamının faillerinin ortaya çıkarılmasını hep birlikte savunalım ki yaşadığımız 3 yılın hesabını sorabilelim. Suruç’un katillerinin adil bir şekilde yargılanması demek yaşadığımız tüm bu karmaşanın çözümlenmesi demek. Suruç için adalet demek herkes için adalet” şeklinde konuştu.

‘SURUÇTA YARALANANLAR CEZAEVİNDE TUTULUYOR’

Özkiraz’ın açıklaması sonrası İzmir Müzisyenler Derneği (İMD) müzik dinletisinin ardından İzmir Yeni Kapı Tiyatrosu tiyatro gösterimi yaptı.

İzmir Gençlik Örgütleri adına Yaren Delipalta basın açıklamasını okudu. Tarihin en büyük gençlik katliamlarından biri olan Suruç Katliamının 3’ncü yıl dönümü olduğunu hatırlatan Delipalta, IŞİD çetesinin yerle bir ettiği Kobane’yi “Beraber Savunduk Beraber İnşa Ediyoruz” diyerek ülkenin çeşitli şehirlerinden yola çıkıp Suruç’ta buluştuklarını kaydetti. Delipalta, AKP diktası canlı bomba listesinde adı bulunanları yakalamak yerine Suruç’a gidenlerin araçlarını defalarca durdurup aradığını aktardı. Suruç katliamının ülkede bir dönüm noktası olduğunu belirten Delipalta, “Ülke adeta savaş konseptiyle yönetilmeye başlanmış, hemen hemen her ay bir şehir merkezinde bombalar patlamış ve yüzlerce insanımız katledilmiştir. Suruç Katliamının 1.yılında yaşanan darbe girişimi ve ardından ilan edilen OHAL süreciyle ülke KHK’larla yönetilmeye, muhalif her sesin kısılmaya çalışıldığı hiç bir katliamın cinayetin aydınlatılmadığı, demokratik bütün haklara saldırıların yaşandığı dönemlerden geçtik ama eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesinin peşini bırakmadık. Suruç Katliamı’nın peşinden yaşanan 10 Ekim Ankara Gar Katliamı, havaalanı, Reina, Cizre, Sur gibi birçok katliamlarının yaşanmasının sebebi Suruç katliamının aydınlatılmaması yüzündendir. Katliamın üzerini kapatmaya çalışanlar Suruç’ta yaralananları, tanık olanları baskı altına almaya çalışıyor ve çeşitli saçma gerekçelerce cezaevlerinde tutuyor” diye ifade etti.

‘HİÇBİR DÜŞ YARIM KALMAYACAK’

Suruç davasında 6.duruşma görüleceğini hatırlatan Delipalta, sanıklar hala mahkemeye getirilmediğine dikkat çekti. Adalet seslerinin kısılmayacağını ve gençlik mücadelesinin engellenemeyeceğinin altını çizen Delipalta, “ Nerede olursak olalım Suruç için Adalet Herkes için Adalet demeye devam edeceğiz. Gençliği bu katliamlarla yıldırabileceğini sananlar büyük bir yanılgı içerisindedir. Gençlik toplumsal muhalefetin her zaman en önünde olmuş, topluma umut aşılamış, mücadeleden bir gün dahi bir adım geri düşmemiştir. Bugün buradaki kalabalık dosta güven düşmana korku salsın hep birlikte 33 Düş yolcusuna bir kez daha söz verelim. Hiç bir düş yarım Kalmayacak “ dedi.

Basın açıklaması sonrası Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 kişinin isimlerinin yazıldığı balonlar gökyüzüne uçuruldu.

Editör: Haber Merkezi