Suriye ile kopan ilişkiler, mülteci akını, ticaretin durması ve güvenlik harcamalarının Türkiye'ye 250 milyar dolara mal olduğu bildirildi. CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Sadece Suriyelilere harcanan 50 milyar dolar hesap ediliyor. 150 milyar ticaret hacmi kaybı, 50 milyar dolar da bölgedeki güvenliğin askeri boyutunu da koyun, fatura 250 milyar dolar” dedi.

‘TİCARET HACMİMİZ KÜÇÜLDÜ'

Erdoğan Toprak, SÖZCÜ'den Başak Kaya'ya yaptığı açıklamada “Suriye ile bozulan ilişkiler bize bugüne kadar 250 milyar dolara mal oldu. 150 milyar dolar ticaret hacminden kaybettik. Yılda 110 bin TIR ile Suriye'ye ve Suriye üzerinden 11 ayrı ülkeye ihracat yapıyorduk. Bu ihracattan da yılda 15 milyar dolar gelir elde ediliyordu” dedi ve şunları söyledi:

‘HARCAMAYA DEVAM EDİYORUZ'

“50 milyar dolar da Suriyeli sığınmacılara gitti. En az 50 milyar dolar da bölgede oluşan güvenlik sorunu ile baş edebilmek için askeri boyutlu olarak harcadık. Halen de hem askeri hem de mülteciler için harcamaya devam ediyoruz. Turizmi, diğer iş ilişkilerini ve yatırımları da ekleyin, fatura çok kabarık. Suriye sorunu ancak Esat yönetimi ile diyalog kurularak aşılır. Rus uçağını düşürdük, Rusya ile ilişkiler uzun süre dondu. Suriye ile can ciğerdik, şimdi kanlı bıçaklıyız. Savaş ve sorunların çözümü diplomasi ile kazanılır.”

Editör: Haber Merkezi