Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- TV Programcısı Birol Soylu İZ Web TV’de Ümit Kartal’a konuk oldu. İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Kartal’ın sorularını yanıtlayan Soylu, Çiğli’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. DİSK’e bağlı Devrimci Turizm-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Tahir Ozan ve Devrimci Turizm-İş Şube Başkanı Zöhre Aksüt’ün de telefon ile bağlandığı yayında Çiğli Belediyesi’nde yaşanan gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

‘GÜMRÜKÇÜ ÜZERİNDE ALGI OPERASYONU VAR’

İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın sorularını yanıtlayan Birol Soylu, “Şu an Çiğli ve Utku Gümrükçü üzerinde bir algı operasyonu var ve bir ön yargı yaratılıyor. Çeşitli kademelerde çalışan hiçbir arkadaşımız baskı altında değil. Çiğli'de birine dokunduğunuz zaman bütün Çiğli ayaklanır.”diye konuştu.

31Mart yerel seçim sürecinin ardından Menemen Belediyesi’nde de benzer bir olayın yaşandığını aktaran Soylu, “284 kişinin çoğu 28 Martta Menemen'de işbaşı yapmıştı. Aksoy, hepsinin işine haklı olarak son verdi ve hiçbir gazete tarafından eleştirilmedi. Biz de dedik ki insanın işiyle aşıyla uğraşmayalım.”dedi.

Utku Gümrükçü’nün her zaman emeğin yanında olduğuna dikkat çeken Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O işçilerin arasında jeoloji mühendisi, sosyolog olan insanlar var, işe garson olarak alınmış. Biz de Utku başkanla ‘Bu 110 insanın işine birden son verilmesin’ diye düşündük. Bir liyakat yapalım dedik. Sendika ve komisyonla beraber arkadaşları mülakata tabi tuttuk ve bir rapor hazırladık. Orada ‘41 arkadaşımız turistlik işletmelerde çalışma yeterliliğine sahip değildir’ diyor. Ayrıca mülakatta bazı kişilere sadece ad-soyad ve nereli olduğu sorduğumuz iddiaları da doğru değildir”

‘SİZİN YAPTIĞINIZ DEVRİM KADAR BENİM UNUTMUŞLUĞUM VAR’

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ye gelen tepkileri sert bir biçimde eleştiren Birol Soylu, “Çiğli'nin 20 yılı aşkın süredir bir başkan şanssızlığı var. İlk defa bir şans yakaladı. Bu dönem genç, istekli ve mücadeleci bir belediye başkanı seçildi. Daha filiz topraktan kafasını çıkarmadan koparmaya kalkıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Önceki dönem Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’a yüklenen “2 Nisan’da işe adam alan eski Belediye Başkanı niye eleştirilmiyor? Kızı kanser hastası olan bir arkadaşımız var, çok olaylar olmuştu. Arkadaşlar, bu kızımıza sosyal olarak destek olunuyor, el insaf. Bunu alıp kızı kanser hastası olan anne işten atıldı diye paylaştınız” dedi.

Birol ayrıca, “Beni de paylaşıyorlar işçi düşmanı Birol Soylu diye. Ben emek-sermaye çelişkisinin ne olduğunu bilirim, sınıf mücadelesinin ne olduğunu bilirim, artı değer mücadelesinin ne olduğunu bilirim, işkenceler de gördüm zindanda da yattım, sizin yaptığınız devrim kadar benim unutmuşluğum var! Herkes haddini bilecek. Biz kimsenin işten çıkarılmasına imza atmayız” ifadelerini kullandı.

‘YAPMAZSAN ŞEREFSİZSİN DEDİM’

Birol Soylu, bu süreci menfaate dönüştürmeye çalışmalarına ilişkin olarak ise çok sert ifadeler kullandı. Bir internet gazetesinin kendisinin aleyhinde haber yapmakla tehdit ettiğini kaydetti. Soylu, “Adını bile bilmediğim bir internet gazetesi bana aracıyla mesaj gönderdi, Birol Soylu bana bin 500 lira göndersin yoksa onun aleyhinde haber yapacağım diye. Yapmazsan şerefsizsin dedim! Yaptı. Biz çalmıyoruz, çırpmıyoruz, bizden zırnık alamazsınız! Ne yazıyorsan yazın, bizim alnımız ak, başımız dik. Korkmuyoruz” dedi.

‘İŞÇİYE SÜREKLİ OLARAK OYUN OYNANIYOR’

Telefonla canlı yayında bağlanan sendika temsilcisi Tahir Ozan ise süreçle ilgili şöyle değerlendirmede bulundu:

"Mesleki yeterlilik anketi çalışmasını doğru bulmuyoruz, bir insani işe uygun görmenin en uygun yolu mülakattır. Ama o 41 insanın içinde hakikaten bu alanda çalışamayacak durumda olanlar var, ancak bunun çözümü bu arkadaşların belediyelerin diğer alanlarında göreve yerleştirilmesidir. Birol Bey de bu önerimize olumlu yaklaştı. Ama Birol beyin etkisi ve yetkisi de bir yere kadar olduğu için Çiğli belediye başkanı Utku beyle görüşmek istedik. Bizzat kapısına gittik, yoğun olduğu dönemdi bizi kırmadı, dinledi. Ama bu görüşmeden yaklaşık üç saat sonra çıkış listeleri dolaşmaya başladı, otuz beş insana ‘yarın işe gelme’ denildi. Bunun üzerine bu sabah Çiğli Belediye Başkan yardımcısıyla görüşerek bu durumun açığa kavuşturulmasını istedik. Belediye Başkan Yardımcısı ve komisyonun bir listeden haberi yok, bunu kim yapıyor? Sonra şunu öğrendik ki arkadaşların evine noterli işten çıkarılma belgesi gönderilmiş, sonra bunu iptal ettiler ve süreci durduklarını söylediler. Burada işçiye sürekli olarak bir oyun oynanıyor.”

‘İŞÇİ SINIFI ÜZERİNDEN SİYASET OLMAMALI’

Canlı yayına bağlanan bir diğer konuk Zöhre Aksüt,şu ifadeleri kullandı:

“Seçimle başlayan sıkıntılı bir sürecimiz ve bizim de tasvip etmediğimiz işçi alımları oldu ama burada mağdur olan işçilerdir. Sisteme baktığımızda alımlar yanlıştı. Başkanlar değişir ve değişim süreci sıkıntılıdır. Zaten Utku Gümrükçü'nün umut içinde giren işçilere kötü yaklaşmayacağını düşünüyorum ama biz istiyoruz ki sınıf burada zedelenmesin. Bunun için Utku başkanla bir görüşme gerçekleştirdik ve görüşmemiz gayet olumlu geçti ama arkasından böyle bir durum yaşanmış. Durum, bilgi eksikliğinden ve yanlış bilgiden kaynaklanıyor. Bunun için de görüşmelerimiz devam ediyor. İşçi sınıfı üzerinden siyaset olmamalı”

Editör: Haber Merkezi