Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu, havaların ısınmasıyla oluşabilecek orman yangınları uyarısında bulunarak, "Muğla'nın Marmaris ilçesi Bördübet mevkisinde Amazon Koyu Yedi Adalar bölgesinde çıkan orman yangını da henüz kontrol altına alınmamıştır" dedi.

HAMASETİ BIRAK ÖNLEM AL

Orman yangınları konusunda hazırlıkları gidermesi gereken iktidarın hamaset yaptığı eleştirisinde bulunan Dervişoğlu, "Hükûmetin öngörüsüzlüğü ve stratejik planlama eksikliği münasebetiyle geçtiğimiz sene günlerce devam eden, yeşil alanları kül eden ve bölge halkının geçimine büyük darbe vuran orman yangınları yine, bugün, tekrarlanmaya devam ediyor. Yaşanan acı tecrübenin üzerinden bir sene geçmesine rağmen gece görüşlü helikopterlerin hâlâ envanterimizde bulunmaması çok kolay kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu konudaki eksikliğin ikmali için Hükûmetin derhâl vaziyet almasını tavsiye ediyoruz. Bu sefer de iş bilmezlik ve ihmal yüzünden aynı felaketler yaşanmaya devam ederse bilin ki bu sorumluluktan kurtulamayacaksınız" dedi.

SOYLU'YA TEPKİ

Afetler üzerinden siyaset yapılmayacağını, fırsatçı ve faydacı bir yaklaşım sergilenmeyeceğini söyleyen Dervişoğlu, Bakan Soylu'yu söylem ve davranışlarından dolayı eleştirerek, "Hükûmetin bakanları, özellikle biri sürekli afet bölgesinde; sel olursa sel bölgesinde, yangın olursa yangın bölgesinde maksadı aşan ifadeler kullanmaya devam ediyor. Süleyman Soylu'nun Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener'e yönelik ifadelerini aynen kendisine iade ediyorum. Sayın Genel Başkanımız devlet yönetmeye namzet bir siyasi partinin lideri olarak kürsülerde, meydanlarda, vatandaşlarımızın içinde ve onlarla omuz omuza milletin sesi olmaya devam etmektedir. Hamaseti siyaset zanneden Soylu, evvela İçişleri Bakanı olmanın gerektirdiği sorumlulukları yerine getirmek mecburiyetindedir. Zira, kendisi devlet ciddiyeti ve insanlık noktasında ahkam kesebilecek bir seviyede değildir. İktidar partisini uyarıyoruz, afet bölgeleri siyasi nutuklar atılacak yerler değildir. Soylu, doğal afetleri siyasi malzeme ve kişisel propaganda olarak kullanmayı lütfen bir tarafa bıraksın, ilk önce kendi bürokratlarının Türkiye'de izini kaybettiği 122 bin Suriyelinin akıbetini izah etsin" sözleriyle tepki gösterdi.

DIŞ POLİTİKA KİŞİSEL BİR ALAN DEĞİLDİR 

Dış politikanın kişisellik üzerinden yapılacak bir alan olmadığını, ülke ve toplum üzerinden yürütülen bir alan olduğunu belirten Dervişoğlu Erdoğan'ın dış politik anlayışını eleştirerek,"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Veliaht Prensle yaptığı son görüşme net bir biçimde ortaya koymuştur ki dış politika kişisel ilişkilerle değil, devletin ve milletin çıkarları üzerinden yürütülen bir alandır ve egemenlik yalnızca siyasi değil, aynı zamanda ekonomi temelli bir kavramdır. Jean Jacques Rousseau: "Eldeki para hürriyetin, peşi kovalanan para tam tersine köleliğin simgesidir." diyor. Yanlış ve dirayetsiz bir yönetim anlayışla Türk milletini köleliğe teslim edeceğini zannedenler yanıldıklarını da anlayacaklardır" sözleriyle eleştirdi.

ÖĞRETMENLER MEVSİMLİK İŞÇİ GİBİ  

İktidarın öğretmen sorununu çözemediğini,  okulların tatil olmasıyla özel okullarda çalışan 10 aylık sözleşmeli çalışan birçok öğretmenin işsiz kaldığını belirten Dervişoğlu, "Yirmi yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında öğretmenlerin sorunları her geçen gün büyümeye devam ediyor. Kadrolu öğretmenler bile maaşlarıyla geçim zorluğu yaşarken iki ay maaş alamayacak, evine ekmek götüremeyecek öğretmenlerin durumu nazarıdikkate alınmalı ve bu alanda adalet temin ve tesis edilmelidir. Öğretmenlerin kutsal meslek icra eden ve gelecek nesilleri yetiştiren saygın eğitimciler olması gerekirken mevsimlik işçi gibi görülüp iki ay işsiz bırakılmaktadır. Hükûmet iş bilmezliğiyle öğretmenleri güvencesiz koşullarda çalışmaya mahkûm ediyor. İYİ Parti iktidarında bu ayrımı kaldırıp tüm öğretmenleri kadrolu yapacağız" diye konuştu.

ADALAR KONUSUNDA ÇOK UYARDIK 

Yunanistan'ın Keçi Adası'nı uluslararası hukuka aykırı olarak silahlandırması ve  asker bulundurmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, iktidarı daha önceden bir çok kere uyardıklarını anımsatarak, "Uzun süredir 18 adanın Yunanistan tarafından silahlandırıldığını dile getirmemize rağmen, Hükûmet konuyu görmezden gelmiş ve geçiştirmiştir. Yunanistan'ın yanı başımızdaki adalarda hukuksuz bir şekilde silahlanması ve askeri üs kurması asla kabul edilemez. Adalarla ilgili bugüne kadar yaptığımız ikazları dikkate almadınız. İktidarı hiç değilse bundan sonra Ege'de ve Doğu Akdeniz'de gerekli tedbirleri almaya davet ediyorum." dedi.

Editör: Haber Merkezi