YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Av. Murat Aydın, uzun zamandır İzmir’in Kiraz ilçesinde tartışmalara neden olan ‘Yeni Kiraz Planları’ ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Mülkiyeti AKP’li Kiraz Belediyesi’ne ait olan ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ tarafından hayata geçirilmesi planlanan ve içerisinde hastane, TOKİ Konutları, okul, alışveriş merkezilerini de kapsayan ‘Yeni Kiraz Planları’nı İzmir Büyükşehir Belediyesi yargıya taşımış, imar planları ile ilgili bilirkişiden ‘kamu yararı yok’ kararı çıkmıştı.

SOYER’İ HEDEF ALMIŞTI

Bilirkişi raporuna itiraz edildiği öğrenilirken, Ege’de SonSöz’e konuşan Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, “Hastanenin nasıl bir kamu yararı içermediğini henüz anlamlandıramadık? Ben bu hastaneyi kendime ya da ilçeden biri adına yapmıyorum, tamamen kamuya yönelik bir yatırım. Babamı kaybetmiş biri olarak söylüyorum, her gün birilerinin canı yanıyor ve her canımız yandığında da Tunç Soyer’i Allah’a havale ediyorum” demişti.

‘KAMUSAL ARAZİDE RANT!’

Başkan Özçınar’ın sözlerini eleştirerek Kiraz’da Büyükşehir’e ve Tunç Soyer’e yönelik bir manipülasyon içerisinde olduklarını vurgulayan CHP’li Murat Aydın, “Devlet hastanesinin yapılmasına karşı çıkıyormuşuz gibi bir anlayış yaratmaya çalışıyorlar. Ama asıl mesele şu; belli bir kamusal araziyi, kamusal alanlar yapmak için tahsis ettiler ve bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir plan yaptı. Kamu hizmetinde kullanılması ve kamusal binalar yapılması için tahsis edilen planın içine TOKİ, alışveriş merkezi ve ticari alanlar sokuşturdular! Yani arazinin bir kısmına özel konut yapılacak ve bunlar satılacak. Büyükşehir ise, ‘Burası kamusal bir alan, bunu özel mülkiyete konu edip satmanız doğru değil’ dedi. İlk yaptıkları plana karşı dava açtık, mahkeme bizi haklı buldu. Küçük bir değişiklik yaparak bir daha plan yaptılar. Kiraz’ın sayın belediye başkanı şunu cevaplamalı; açılan davada mahkeme Büyükşehir’i haksız mı buldu? Biz devlet hastanesinin yapılmasına karşı değiliz. Biz, kamusal arazinin özel mülkiyette birilerine satılmasına karşıyız. Sadece devlet hastanesi yapılacak bir plana bilirkişi ‘Burada kamu yararı yoktur’ diyebilir mi? Aklını peynir ekmekle mi yedi mahkemeler! Neden gerçeğin birazını söyleyip birazını söylemiyorsunuz? Kimse unutmasın Büyükşehir, İzmir halkının kamusal arazisine sahip çıkmak için o davaları açtı. Açtığımız davayı kazandıktan sonra bize yapılan eleştirinin özeti aslında şu; ‘Bizim yaptığımız hukuka aykırı ama siz dava açarak bizi engellemeyin, göz yumun!’ CHP bunu yapmaz, hukuksuzluğa göz yummaz. İlk yaptıkları planı mahkemenin neden iptal ettiğini yayınlasınlar hadi! Biliyorsunuz bunların yaptığı adetten zaten. Caminin altına dükkân yapıp o dükkânı kiralarlar. Siz karşı çıkınca da ‘cami yapılmasına karşı mısınız?’ derler. Hayır, caminin altına dükkân yapılmasına karşıyız!” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi