Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe ziyaretlerini sürdürüyor. Önceki gün Foça’yı ziyaret eden Başkan Soyer, program esnasında İz Gazete’nin de sorularını yanıtladı. Soyer, İçişleri Bakanlığı’nca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ‘terör teftişi’ başlatılmasından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sokak hayvanlarının toplatılması hakkında belediyelere verdiği talimata, kurdaki baskılanmanın fiyatlara yansımamasının yatırımları nasıl etkilediğine dair pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

‘BASKILARDAN HEPİMİZ MUZDARİBİZ’

İçişleri Bakanlığı’nca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ‘terör teftişi’ başlatılmasına dair değerlendirmelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘2019’dan bu yana CHP’li belediyelerin iktidar tarafından birçok engellemeyle karşılaştığını görüyoruz. CHP’li belediyeler kıskaç altında mı?’ sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı: "Bu baskılardan bu kısıtlamalardan hepimiz muzdaribiz. Bununla ilgili söylenecek çok şey var ama biz bugüne kadar hep şikayet etmeden kendi işimizi yapmayı tercih ettik. Bundan sonra da böyle yapmaya devam edeceğiz. Ekrem başkan ile ilgili tabi ki çok üzgünüz, her daim onun yanında olacağız."

‘YASA DIŞINA ÇIKMAMIZ DEMEK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sokak hayvanlarının toplatılması hakkında belediyelere verdiği talimatın hatırlatılması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, "Bu konuda aslında bir kanun var. Ve söz konusu kanun; ‘Sokaktan aldığınız hayvanları kısırlaştıracaksınız, bakımını yapacaksınız sonra aldığınız yere geri koyacaksınız’ diyor. Bizim onları toplayıp bir yere götürmek, hapsetmek gibi bir hakkımız yok, böyle bir yetkimiz var. Dolayısıyla bu bizim yasa dışına çıkmamız demek. Biz bugüne kadar yaptığımız gibi yapmaya devam edeceğiz. Sokakta rahatsızlık veren, hasta olan veya kısırlaştırılmamış sokak hayvanlarımızı alıyoruz, kısırlaştırıyoruz ve tekrar bulunduğu yere bırakıyoruz. Bundan sonra da böyle yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

‘EKONOMİK GİDİŞATTAN OLUMSUZ ETKİLENİYORUZ’

‘Hükümetin kurun baskılanmasına yönelik hamleleri oldu ancak fiyatlarda bir düşüş olmadı. Ekonominin bu gidişatı yatırımlarınızı nasıl etkiliyor?’ sorusunu da cevaplayan Başkan Soyer, "Ekonominin gidişatından tabi ki çok olumsuz etkileniyoruz. Çünkü çok büyük bir belirsizlik var. Ne olacağını bilmiyoruz. Kasım ayında Meclis’imizden bir bütçe geçirdik, şu anda o bütçenin neresine ne kadar güveneceğimizi, o bütçeyi ne kadar hayata geçirebileceğimizi bilmiyoruz. Dolayısıyla belirsizlik, sadece bizim kurumlarımız için değil en küçük hanenin mutfağı için de rahatsız edici bir şey. Tepeden tırnağa bütün milletimizi etkileyen bir şey. Diliyorum bir an önce istikrar olur, her şey stabil bir hale gelir, hayat pahalılığı yükselmez, enflasyon yükselmez. Devletimizden bunu beklemek en tabii hakkımız" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi