İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile gazetemiz yazarları 11 Ocak Cumartesi günü İzmir Tarihi Asönsör’de bir araya geldi. Soyer’in, yazarlarımızın sorularına verdiği yanıtlardan oluşan özel yazı dizisinin ilkinde 31 Mart yerel seçimleri sonrası CHP’li belediye başkanlarına düşen sorumluluk ve CHP’nin kongre sürecine dair cevaplarını paylaşıyoruz.

NET KONUŞTU

Cumhuriyet Halk Partisi’nde devam etmekte olan kongre sürecine ilişkin herhangi bir biçimde taraf olmadığını ve kongre sürecinde yaşananların kendisini ilgilendirmediğini söyleyen Soyer, İz Gazete yazarlarının sürece ilişkin sorularına şöyle yanıt verdi: “Beni gerçekten ilgilendirmiyor. Seçmene ulaşmanın yolu benden geçiyor. Belediyeden geçiyor. Belediyede biz ne kadar iyi hizmet üreteceğiz, biz ne kadar çok insana dokunacağız? Beni ilgilendiren kısım bu. Ben arka mahallelerde yaşayan insanlara ne kadar dokunabilirim, ne kadar daha fazla yol yapacağım, ne kadar da metro hattı yapacağım... Benim derdim bu. Ben 4,5 milyon insanı bununla değiştirebilirim, gerisi beni ilgilendirmiyor”

‘İLGİLENMİYORUM’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ayrıca CHP İzmir İl Kongresi’nde tek aday tartışması hakkında ise “İlgilenmiyorum abi. Tartışmaların hiçbirine katılmıyorum. Hiçbiri beni ilgilendirmiyor. Bu kadar net” yanıtını verdi.

‘ZAMAN GÖSTERECEK’

31 Mart yerel seçimlerinin ardından İzmir’in ilçe belediye başkanlarının büyük oranda değiştiğinin altını çizen Soyer, “İlçe Belediye Başkanları’nın üç tanesi eski dönemden... Onun dışında birçoğu ise yeni başkan. Dolayısıyla da yeni keşfediyorlar. Hata yapmaya açıklar. Onun için sık sık bir araya gelmeye, hepsi ile toplu halde bir araya gelmeye gayret ediyorum. Birbirimizi duymamız ve dinlememiz gerekiyor diye düşünüyorum. Mümkün olduğu kadar az hata yapmaları için uğraşıyorum” ifadelerini kullandı.

‘KOLTUK BOZABİLİR’

Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonra birlikte iş yapacağız ve ne kadar başarılı olacağız, bilmiyorum. Dediğim gibi, koltuk bazen bozar. Apartman yöneticisinin koltuğu bile insanları bozar bazen. O koltuklar insanları zaman zaman bozabiliyor. Hangisini bozar, hangisini bozmaz bilmiyorum. Bunu zaman gösterecek. Bozulmayanlar ile yola devam edeceğiz”

BÜTÜN YÜK…

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının sırtında tarihi bir yük olduğunun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bütün yük belediye başkanlarının sırtında mı? Evet öyle! Ben sadece Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nin ürettiği politikalar ile hayattaki duruşu ile daha ileriye gidebileceğini düşünmüyorum. Gitseydi giderdi zaten. Ben, hayatın yerelden aktığını söylerken aslında tam da bunu kast ediyorum. Biz yerelde öyle başarı hikayeleri yazabiliriz ki ve öylesine başarılı olabiliriz ki bunlar Cumhuriyet Halk Partisi’ni iktidara taşır. Kast ettiğim şey bu” şeklinde konuştu.

Merkezde üretilen siyaset ile yerelde üretilen siyaset arasında ciddi farklar olduğuna vurguda bulunan Tunç Soyer, “Yerelde yapılan siyasetin insanların hayatına dokunmakla, onların hayatını değiştirmek ile ilgili önemli bir yanı var. Dolayısıyla ben bu hikâyenin belediye başkanlarının sırtında olduğunu düşünüyorum. Bizim başarımıza endeksli olduğunu düşünüyorum. Biz bunu başarmak mecburiyetindeyiz. Bizden başka bunu yapacak bir yapı yok. Bu haksızlık meselesi değil, objektif gerçeklik meselesi. Siyasal partilerin merkezde ürettikleri merkezi politikalar, buradan giriyor buradan çıkıyor. Ama yerelde ürettiğiniz çözümler, sosyal politikalar, istihdam politikaları, enerji politikaları vatandaşa dokunuyor. Ve hikâyeyi değiştirecek güç orada. Ben bunu Genel Merkezin zafiyeti, eksikliği falan olarak görmüyorum. Bu bir realite!

“Tüm dünyada hayat yerelden akıyor” diyen Soyer sözlerini şöyle tamamladı: “Yerelde üretilen siyaset, kenti ve ülkeyi değiştiriyor. Türkiye’de de böyle olacağını düşünüyorum. Aslında Türkiye’de uzun yıllar böyle oldu zaten. Tayyip Bey’in seçimi ile başlayan süreci hatırlayalım. Belediye başkanlığındaki başarı hikâyesi sonuçta Türkiye’yi değiştirdi. Sonra onların ürettikleri bazılarının ‘makarnacılar’ diye yaftaladığı programlar sonuçta insanların oyunu büyüttü geliştirdi ve sadakatini sağladı. Yine aynı şey olmaya devam ediyor. Yerelde bizim ortaya koyacağımız başarının düzeyi Cumhuriyet Halk Partisi’nin zaferi ya da yenilgisi olarak sonuçlanır”

YARIN: Soyer’in ‘Gökdelen’ tartışmasında pişmanlık yaşadığı nokta ne?

Editör: Haber Merkezi