TUGAY CAN / İZ GAZETE – CHP’li Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un FETÖ iddiasıyla tutuklanıp, Urla Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından Urla Belediye Meclisi toplantısının gerçekleşmemesi üzerine CHP harekete geçti. Urla’da, halkın da katıldığı bir meclis toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Urlalıların yanı sıra CHP’li Milletvekilleri, Belediye Başkanları, İlçe Başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

Toplantıda konuşan CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur, konuşmasında, “Belediye Başkanı Burak Oğuz, görevden uzaklaştırılmış durumda. Peki ne oluyor da güzel Urla’mıza kayyum atanıyor. Biz kayyum atayan anlayışa karşıyız. Egemenliğin milletin elinden alınmasına karşıyız. Oylarımız ile seçilmiş olan meclisimizi çalıştırılmamasına karşıyız” diye konuştu.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise, “Urla’da demokrasiye darbe vurulmamış olsaydı Urla Belediye Meclisi toplanacaktı. Urlalı vatandaşlarımızın öncelikleri ile ilgili kararlar alınacaktı. Seçilmiş belediye başkanımız cezaevinde. Yasaya göre meclis içerisinden seçim yapılması gerekirken, kayyum atanmış durumda” şeklinde konuştu.

‘GEREKÇESİ NE OLURSA KARŞIYIZ’

‘Belediye başkanımız ile ilgilim kısım hukuka ait’ diyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaçma şüphesi yok, delilleri karartma şüphesi yok. Ancak ne hikmetse ilgili mercilerce tutuklama kararı çıkıyor. Burada delilleri tartışacak değiliz. Biz belediye başkanımızın bu süreçten aklanarak çıkacağına inanıyoruz. CHP’den seçilmiş 20 tane belediye meclis üyesi var. Biz CHP olarak gerekçesi ne olursa olsun, kayyuma karşıyız. 15 Temmuz darbesini bu ülkeye yaşattılar ardından 20 Temmuz Sivil Darbeyi yaşattılar. Şimdi de darbe hukukunu seçilmiş bir hukuku silah olarak kullanıyorlar”

Urla’ya kayyum atanmasının fiilen ve hukuken mümkün olmadığını kaydeden Yücel, “Urla’da 25 meclis üyesinin 20’si CHP’den seçilmiş durumda. Belediye Meclisi yerel meclisidir. Kayyum atanmış ancak kayyum belediye meclisini toplamıyor. ‘Benim ortak akıla ihtiyacım yok, en iyi ben bilirim en iyi ben yaparım’ diyor. Kayyum anlayışından tek adam anlayışı dışında bir şey beklememiz mümkün değil. Bizim meclis üyelerimiz Urla halkının iradesi ile bir araya geldiler. O sebeple Urlalıların sorunlarına çözüm üretecekler.” dedi.

‘DEMOKRASİDEN UZAKLAŞIYOR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şöyle konuştu: “Demokrasi insanlığın bildiği en büyük inovasyon. Bu gezegende yaşan insanların mutluluk içinde yaşamasının sigortası demokrasi olmuştur. Fakat demokrasi tarihin hiçbir döneminde altın tepsi içinde sunulmamış. Bunun için hep kavga etmek gerekmiş. Türkiye Cumhuriyeti tarihi de bununla doludur. Halkın üstünlüğünü birileri istemez bu topraklarda. Bu süreçler son bulmadı, devam ediyor. Türkiye’de tek adam sistemi demokrasiden git gide uzaklaşıyor. Çıkardıkları mevzuat hukuksuz”

SOYER’DEN BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ

Soyer, “Kayyum demokratik olmayan bir uygulamadır. Bu nedenle de buna isyan etmek boynumuzun borcudur. Burak başkanımızın suçsuzluğuna inanıyoruz. Meclis üyeleri ile her ay grup toplantısı olmayı sürdüreceğiz, ben de katılacağım bu toplantılara. Urla’nın sorunlarını ve Urlalı vatandaşların sorunlarını İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak çözeceğiz. Bu topraklarda egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğunu anlamayanlar da çekip gidecek” ifadelerini kullandı.

‘HALKI TANIMIYORLARSA, KAYYUMLARINI TANIMIYORUZ’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise “Halkın meclisi, Urla’nın meclisi buradadır. Bu halkı tanımıyorlarsa onların kayyumunu tanımıyoruz” dedi.

Sarıbal, “İktidardan yana olanın salıverildiği bir ortamda bir siyasal iktidarın, baskıcı politikasını reddediyorum. Ne istediler de vermedik demediler mi? Bu ülkenin bütün kaynaklarını cemaatlere ve yandaşlarına aktarmadılar mı? Dünyada kapitalizm tükeniyor. Bu dayatmacı tek adam yapısına karşı halk her yerde isyan ediyor” ifadelerini kullandı.

‘BELEDİYE BAŞKANIMIZ AKLANACAK’

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Seyit Torun ise “Okyanus ötesine bitsin artık bu hasret diyenler, devletin tüm kademelerine yerleşmelerine izin verenler, her yerde onların güçlenmesi için mücadele edenler, 15 Temmuz’da hain darbe girişimi ile bizi karşı karşıya bıraktılar. 15 Temmuz akşamı gördük ki bu ülkede demokrasiye kast etmek istediler” ifadelerini kullandı.

20 Temmuz’da bir sivil darbe yapıldığının altını çizen Seyit Torun, tek adamın o günden bu yanan baskısını daha fazla hissettirdiğini söyledi. Torun, “Hala askeri öğrenciler, birçok yazar-çizer içeride. Geçmişte onlardan öğrendiklerini şimdi de kendileri gerçekleştiriyorlar. Belediye Başkanımız en kısa sürede aklanacak ve aramıza dönecektir. Darbeci zihniyet asla galip gelemeyecek, hukuk ve demokrasi kazanacak. Tüm anketlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin oyları artıyor. Hazmedemedikleri şey bu” diye konuştu.

‘ALDIKLARI KARARIN ALTINDA EZİLECEKLER’

Seyit Torun, “Urla’nın yüzde 67,5 ile seçilmiş bir belediye başkanı var. Bugüne kadar bir şey çıkmadı. 9 ay sonra neden bunlar ortaya çıktı. Bu bir oyun bu bir kumpas. Biz AKP’li belediye başkanı görevden alınırken de aynı cümleyi kurduk, HDP’li belediyelere kayyum atanırken de aynı cümleleri kurduk. Bu aldıkları kararın altında ezileceklerdir. Bizim için aslolan halkın iradesidir. O da bu salondadır. Urla’da yaktığımız bu ateş, haksızlığa karşı bir umut olacak. Buna yürekten inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

GERGİN ANLAR YAŞANDI

Torun'un konuşmasının ardından toplantıya soru cevap şeklinde devam edildi. Urlalıların da yoğun tepkisinin yer aldığı toplantıda gergin anlar yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Siyasiler ile ilgili birtakım suçlamalar, söylentiler oluyor. Biz hukukun üstünlüğüne inanan bir partiyiz. Soruşturması bile açılmayan belediye başkanı hakkında bu tarz söylemler doğru değil" ifadelerini kullandı.

Tunç Soyer, "Önümüzdeki toplantıda meclis üyelerimiz arasından bir belediye Başkanı seçilecek. Elbirliği ile demokrasiyi koruyacağız" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi