İZ GAZETE – Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı bu Pazar açıklanacak. 1 Ekim’de yeniden aday olmayacağını söylemesine rağmen, geçtiğimiz hafta kararını değiştiren Aziz Kocaoğlu’nun yeni adayın belirlenmesinde ne kadar etkili olacağı da bu Pazar belli olmuş olacak.

Kocaoğlu’nun 1 Ekim’de yeniden aday olmayacağını açıklamasından sonra, kendisinin yerine önerdiği Mehmet Gönenç, tüm bu süreçte Başkan Kocaoğlu ile ‘uyum’ içerisinde olmuştu. Başkan Gönenç, ‘son düzlükte’ Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’a süreci değerlendirdi.

'KEŞKE...'

Aday belirleme sürecinin başarılı yürütülmediğini söyleyen Mehmet Gönenç, “Oldukça kısa bir vaktimiz kalacak. Zamanlama açısından bir sıkıntı var. Birçok kişi aday adayı ve onlar için çaba içerisinde olanlar genel merkezde inanılmaz bir yoğunlukla kulis gibi ilişkilerin içerisinde kaldı. Keşke bunlara ihtiyaç kalmadan yerelde çözülebilseydi. İnanıyorum ki bu durum Ankara’daki çalışma ortamını da olumsuz etkiledi. Keşke daha sistemli bir çalışmayla yürütülebilseydi. Gelinen bu noktada geç kalınmış değildir” ifadelerini kullandı.

Başkan Gönenç, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“1 Ekim’den bugüne kadar geçen zaman içerisinde çok da değişen bir tablo yok. Benim de dâhil olduğum birçok kişinin ismi geçti. Dolayısıyla adı öne çıkan arkadaşlarımızla ilgili yıpratıcı bir süreç oldu. Bu durum en çok da iktidar partisinin işine yarar. Aziz Bey’in adaylığını açıklamasından sonra aynı şeyleri kendisi de yaşadı.

Ne bu parti bunu hak ediyor. Ne de 15 yıl boyunca burada belediye başkanlığını yapmış biri hak ediyor. Aziz Bey’e vermiş olduğum destekteki düşüncem kendisine bireysel sevgi saygımın dışında, İzmir’in metropolünde yaşayan insanların tercihleri ya da oy kullanma konusunda Aziz Bey’e yaklaşımlarından başka, metropol dışındaki algısı da çok farklıdır. Biz burada İzmir Büyükşehir’i değil, 30 tanede ilçeyi de kazanmak zorundayız. Aziz başkan dışında buradaki ilçeleri de sürükleyebilme potansiyeli olan, onun kadar güçlü bir aday ismi şuana kadar telaffuz edilmiş değildir. Bu potansiyelde bir aday olsa bile 60 günlük süreç içerisinde bunu başaracak şansı yok.”

Aziz Kocaoğlu’nun yapmış olduğu açıklamanın kamuoyu tarafından ‘aday adaylığını yapabilecek kimse olmadığını gördüm’ olarak algılanmasına açıklık getiren Mehmet Gönenç, “Gelinen bu noktada bunu zorunluluk olarak görüyorum. Sadece ve sadece adı geçen adayların yetersizliği olarak algılanmamalıdır. Birkaç etken var. Zaman çok önemliydi. İkincisi süreç içerisinde arkadaşlarımız çok yıprandı.”

'İLÇELERDE CİDDİ SIKINTI OLABİLİR'

Gönenç, seçimlerde Aziz Kocaoğlu aday gösterilmezse İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kaybedileceğiyle ilgili kaygısı olup olmadığı yönündeki soruya ise, “Kaybedilme ihtimalini Büyükşehir olarak öngörmüyorum. Kamuoyu yoklamaları bunu gösteriyor. Ancak ilçelerle ilgili ciddi bir sıkıntının olabileceği konusunda bende kaygılıyım” şeklinde cevapladı.

ZAMAN VURGUSU

Gönenç, Aziz Kocaoğlu dışında bir isim seçilirse parti içerisindeki faaliyetlerinin nasıl olacağı sorusuna ise, “Bağımsız olarak ben 1 Ekim’de fikrimi açıklamıştım. Ben kim olursa olsun çalışacağım ve çabalayacağım. Ancak şunu vurgulamak isterim. Bu arkadaşlarımızın bu saatten sonra kendileri dışında ilçe belediyelerini sürükleyebilecek ne zamanları ne de güçleri kaldı” şeklinde cevap verdi.

BERGAMA'YA ADAY MI?

Bergama için isminin hala geçmesiyle ilgili de açıklamada bulunan Gönenç, “Böyle bir ihtimal net olarak yok. Ben İzmir ile öngörüm olduğu için Aziz Bey’in dönmesini olumlu bulup, destek açıklamasında bulundum. Ancak Bergama adaylığım ile ilgili bir karar değişikliğim yoktur. Bunu bazı Parti Meclisi üyelerine de ifade ettim” dedi.

Editör: Haber Merkezi