Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ü engellilerden oluşmasına rağmen, beklenilen düzeyde engelli öğretmen atamaları yapılmıyor. MEB kadrosun 5 bine yakın engelli öğretmen açığı bulunmasına rağmen 2 bin 511 engelli öğretmen atama bekliyor. 2021 Şubat ayında 500 kontenjanla yapılan engelli öğretmen atamalarının 72 branş üzerinden dağıtıldığı için Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) 89 puan almış olan engelli öğretmen adayları dahi, üstün başarılarına rağmen atanamadı.

ENGELLİ İSTİHDAMI İÇİN YASAL DÜZENLEME VAR

Engelli yurttaşlar için 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi uyarınca hem kamu hem de özel sektör için belirli oranlarda istihdam zorunluluğu öngörüldü. Aynı şekilde Anayasa'nın 10., 49., 50., 70. maddeleri konuya ilişkin önemli vurgular yapmakta. Yine 5378 Sayılı Engelliler Yasası alana dair düzenlemeleri içermekte.

ATAMA BEKLEYEN ENGELLİ ÖĞRETMEN SAYISI 1500 CİVARINDA

Ancak mevcut yasal zorunluluğa rağmen kamuda hâlâ yaklaşık yirmi bir bin engelli personel açığı bulunmaktadır. Bu açığın büyük bir kısmı ise MEB kadrolarında istihdam edilmesi gereken personeli kapsamaktadır. Eğitim Sendikalarına göre, formasyonu tamamlayıp atama bekleyen engelli öğretmen sayısı ise tahmini bin beş yüz civarında. MEB'in atama bekleyen engelli öğretmen nitelikleri ve mevcut öğretmen açığını gözeteceği etkin bir planlama ile sorunu rahatlıkla çözebileceği görülmektedir.

ENGELLİ ÖĞRETMEN OLMANIN ZORLUĞU

Ancak Engelli Öğretmen alımına ilişkin duyuru koşulları ve sınırlamaları ile başka mağduriyetler ve sorunlar doğurmaktadır. Diğer taraftan eğitim sistemimizdeki öğretmen açığı, atıl vaziyetteki nitelikli işgücü ve şüphesiz açıktan alım imkânından yoksun bırakılan engelli öğretmen adaylarının özel durumları söz konusu zorunluluğu bir kat daha arttırıyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN VE KADRO AÇIĞI

Konuyu meclis gündemine taşıyan TMMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, sözleşmeli öğretmen olarak İstanbul'da 1718, İzmir 86 ve Ankara'da 124 kişinin, 2 yıllık üniversite mezunu olmasına rağmen matematik, fizik, kimya dahil branş derslerine girdiğini aktardı. Kılıç, İstanbul'da engellilere sınıf öğretmenliği yapan 4 bin 897 sözleşmeli öğretmenden sadece 458'inin eğitim fakültesi mezunu, 2 bin 770'inin lisans ve 1669'unun 2 yıllık bölümlerden mezun olduğu bilgisini paylaştı. Zihinsel-görme-işitme engellilere sınıf öğretmenliği yapan 2 bin 402 ön lisans mezunu bulunduğunu kaydeden CHP'li Kılıç, "Erzincan'da engelliler sınıf öğretmenliğinde 56 açık varken, 1 tane bile atanmış öğretmen yoktur. Ardahan'da engelliler sınıf öğretmende 32 açık varken, 1 öğretmen görev yapmaktadır. Şırnak'ta engelliler sınıf öğretmenliğinde kadro açığı 20 iken atanmış tek bir öğretmen bile yoktur" dedi.

CHP'li Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, şu soruları yöneltti:

Engelli sınıf öğretmenlerinin tamamının 4 yıllık eğitim fakültesi mezunu olması için yürütülen bir çalışma var mıdır?

Üniversitelerde kaç tane engelliler sınıf öğretmenliği bölümü vardır?

Bu bölümlerde kaç öğrenci eğitim görmektedir? Açık var mıdır, varsa sayısı kaçtır?

Son 5 yılda kaç adet engelliler sınıf öğretmenliği ataması gerçekleştirilmiştir?

Devlet ve özel okullarında kaç adet engelliler sınıf öğretmeni görev yapmaktadır?

Editör: Haber Merkezi