SOL Parti İzmir İl Örgütü, Konak'ta bulunan Gediz Elektrik önünde fahiş elektrik zamlarını protesto etti. Eylemde halka ait olanın geri alınacağı belirtilirken, enerji şirketlerinin kamulaştırılması istendi. 

SOL Parti tarafından yapılan açıklamada, elektrik faturalarının zamlarla iki-üç katına çıktığı vurgulandı. Açıklamada,     "Bu zamların tek nedeni enerji üretim ve dağıtımın özelleştirilmiş olmasıdır. Sadece tükettiğimiz elektriğin parasını değil; şirketlere haraç kesiyorlar! Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar! Bu faturalar ödenmez; bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir" denildi. 
Enerjinin kamu hizmeti olarak sunulduğu zaman 100 TL'lik faturanın 25 TL'ye düşeceği belirtilen açıklamada, "Zamlarla birlikte dağıtım şirketlerine 2022 itibarıyla elektriğin kilovat saatini 31.86 kuruştan satarken, halka gelen enerji bedeli 134.89 kuruş. Yani enerji şirketleri tarafından kamu fiyatının üzerine 4.23 kat ücret konuyor. Görülüyor ki ödediğimiz faturalar tükettiğimiz elektriğin ücreti değil; şirketler için toplanan haraçtır. Bu pahalılık ve zamlara son vermenin bir yolu var, o da enerji şirketlerinin derhal kamulaştırılması, enerji hizmetinin bir insan hakkı olarak görülerek devlet eliyle sunulmasıdır. Enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır" ifadeleri kullanıldı. 

'ŞİRKETLER DEĞİL GENÇLER KAZANSIN'

Dağıtım şirketlerinin abonelerden elde ettiği aylık gelirin yüzde 114 arttığı vurgulanan açıklamada şunlar dile getirildi: "Şirketlerin bir aylık karları ile bu memleketin gençlerinin sırtında bir yüke dönüşen KYK borçlarının tamamı 10 kere ödenir. Bir sonraki ayda ise 4 milyon öğrenciye yurt imkanı sağlanabilir. Özelleştirmelerle ülkemizin tüm kamu birikimleri haraç mezat satıldı. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden bu piyasa düzeni devam ettirilerek, şirket egemenliği korunarak çıkılamaz. Enerji şirketleri kamulaştırılmadan, bunun mücadelesi gerçekleştirilmeden bu zamlar geri alınamaz. Türkiye’nin krizden çıkışı için acil bir kamucu dönüşüm gerçekleştirilmelidir. Yerli-yabancı sermayeye peşkeş çekilen, halka ait tüm varlıklar yeniden kamulaştırılmalıdır. Ekonomiden siyasete eğitimden sağlık sistemine kadar her alanda kamucu/toplumcu bir anlayışın egemen kılınarak, özelleştirmelerle yağmalanan yandaş sermayeye peşkeş çekilen kamu malları yeniden kamuya iade edilmelidir. Eğitim ve sağlık her düzeyde parasız olmalı, özel eğitim kurumları ve hastaneler kamulaştırılmalıdır."

Editör: Haber Merkezi