GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı’nda, dün tutuklanan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz için açıklama yapıldı.

İl Başkanı Deniz Yücel açıklamasında şunları söyledi: “Urla Belediye Başkanımız, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın davet üzerine 16 Aralık günü sabah saatlerinde avukatı ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gitmiş, soruşturma savcısına ifade vermiştir. Savcılık makamınca FETÖ, PYD üyesi olduğuna dair hakkında delil bulunduğu gerekçesiyle tutuklama istemiyle sulh ceza hâkimliğince yapılan sorgu sonrasında tutuklanmasına karar verilmiştir.

REKOR OYLA SEÇİLMİŞTİR 

Dosyada kısıtlama kararı olduğundan hukuki bilgi vermemiz mümkün değil ancak, burada dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar var. Anayasamızın 38. Maddesine göre suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Yine Anayasa Mahkemesi’ne göre ve ceza muhakemesi kanununa göre tutuksuz yargılanma asıldır.  Sayın Burak Oğuz, 31 Mart yerel seçimlerinde 67.5 gibi rekor bir oyla belediye başkanı seçilmiştir. Halkın seçtiği kamu görevini ifa eden bir kişinin savcılık makamınca ifadeye davet edilip, kendi avukatı ile gidip ifade verdikten sonra tutuklanması hukuku vicdanları ve 66 bin Urlalı'ları yaralamıştır. Ceza Muhakemesi Kanununun 100. Maddesine göre tutuklama kararı verilebilmesi için her şeyden önce kuvvetli suç bulunması gerekiyor. Suç şüphesinin yanında, delilleri karartma, kaçma şüphesi, delilleri gizleme veya yok etme gibi tutuklama sebeplerinin bir arada bulunması gerekiyor. Somut olayda bu koşulların hiç birisi mevcut değil. Seçilmiş bir belediye başkanı hakkında yürütülen bir soruşturma var. Cumhuriyet Baş Savcılığı’nın ifade çağrısı var.  Belediye Başkanımızın kendi avukatı ile savcılığa gidip ifade vermesi söz konusu. Ancak ardında verilen bir tutuklama kararı var.

DEMOKRASİYE DARBEDİR

Bu şekilde verilen bir tutuklama kararı demokrasiye darbe demektir. CHP geçmişte birlikte yol yürüyüp, çıkarları çatışınca yolarlını ayıranlar gibi değil, her zaman, geçmişte de bugün de geçmişte de FETÖ ile mücadele eden karşısında olan bir siyasi partidir. Bu olaydan bir siyasi manevrayla kendilerine hareket alanı yaratmak isteyenlere bu fırsatı vermeyeceğiz. Belediye Başkanımızın yanındayız, hukuki sürecin takipçisiyiz, gerekli çalışmaları yapıyoruz ve tutuklama kararına en kısa zamanda itiraz edilecektir. Başkanımızın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşacağına ve en kısa zamanda bu suçlamadan aklanacağına inanıyoruz.”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin avukat vekilleri Murat Bakan ve Sevda Erdan Kılıç, Oğuz’un tutuklu bulunduğu cezaevine gittiler. 

Editör: Haber Merkezi