Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçları ülke genelinde tartışılmaya devam ederken Siyasal Davranış Uzmanı Devrim Barış Çelik İz WEB TV’de “Ümit Kartal ile Potkal” programına konuk oldu, gündemi değerlendirerek seçim sonrası analizler yaptı.

‘SON HAFTAYA KADAR İSTANBUL’DA BÖYLE BİR DEĞİŞİM BEKLEMİYORDUM’

Devrim Barış Çelik değerlendirmeye İstanbul’daki tartışmalara değinerek başladı. Barış Çelik “Son bir haftaya kadar İstanbul’da böyle bir değişim ve dönüşüm beklemiyordum. Ekrem İmamoğlu’nun güzel projelerine rağmen bunun seçim sonuçlarına yansıyacağını hiç düşünmemiştim” dedi. Son haftada ise çok güvendiği bir araştırma şirketinden Ekrem İmamoğlu’nun öne çıktığı analizini duyduğunu söyleyen Çelik “Sandıkları sıkı tutmak gerektiğini söyledim” dedi.

‘GEÇERSİZ OY DEDİĞİNİZ ŞEY, SEÇMENİN BİLEREK YAPTIĞI BİR ŞEY OLABİLİR’

Barış Çelik, sandıktaki geçersiz oy pusulaları hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

“Eğer sandıkta herhangi bir partinin görevlisi yok ise ve diğer sandık görevlileri vicdanlarını göz ardı ederek oy kaydırmak gibi davranışlarda bulunuyorsa o sandıkta güvenlik sağlamak mümkün değildir. Çünkü sizin orada görevliniz yoksa o sandık sizin değildir. O sandık sizin değilse sonuç da sizin değildir. Herhangi bir ilde sandık görevliniz var ise o seçimin sonucu sizin için sağlıklıdır. Diğer yandan itiraz edilen oy pusulaları var. Kimi zaman geçersiz oy dediğiniz şey, seçmenin bilerek yaptığı bir şey olabilir. Partiyi beğenmez, adayı beğenmez, ekonomik bütün hamlelerine eleştirel bakar ve bu partiye oy vermek istemiyorum der. Oy vermek istediği başka parti de yoksa hepsine basar ya da hiç basmaz. Bunlar geçersiz sayılıyor. Bütün geçersiz oylar gerçekten geçersiz mi diye soranlara, bu geçersiz oy olayı seçmenin tercihi olabiliyor, bunun seçmenin oy vermeyi becerememesi gibi bir durumla alakası yok aslında” 

‘SEN TANZİM SATIŞ KUYRUKLARINI YOKLUK DEĞİL  DE VARLIK KUYRUĞU OLARAK GÖSTERİRSEN...’

Seçmenin geçmişe nazaran İstanbul hakkında tercihlerini değiştirmesinin sebebini birkaç değişkenle ifade eden Çelik: “Biliyoruz ki bir tarafın seçim çalışmaları planlar ve vaatler üzerinden geçmedi. Biz ve onlar dili kullanarak, kutuplaştırarak negatif siyasal dili kullanıldı. İkinci duruma gelecek olursak, ekonomik durum. Çok uzun zamandır ülke ekonomisi bu kadar zor durumda değildi. Bunu biraz da milletin gerçeklikten koparılmasına bağlıyorum. Sen tanzim satış kuyruklarını yokluk değil de varlık kuyruğu olarak gösterirsen insanlar oy verme kozunu bir uyarı olarak kullanır.” diye konuştu.

‘OY KULLANANLARIN SAYICA DÜŞME SEBEBİNİN TUNÇ SOYER OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’

İzmir’de oy kullanmayanların sayıca fazla olmasına dikkat çeken Çelik,  ‘Aslında bunun iki gerekçesi var. Kazanılan ve kaybedilen yerlerde ve düşük oyla kaybedilen yerler olarak ikiye ayıralım. Her iki partiden de taraf bakabiliriz ama İzmir’in güçlü partisi Cumhuriyet Halk Partisi olduğu için kazanılan yerlerin iç desteklerin çok yüksek olduğu ve kaybedilen yerlerde ise iç desteğin değil de kösteğin olduğunu görüyoruz. 2018 seçimlerinde İzmir’deki katılım yüzde 89’du. Türkiye’deki katılım isim yüzde 86, arada üç puanlık fark var. 2019 seçimlerinde İzmir’deki katılım yüzde 84,23 Türkiye’deki katılım ise yüzde 84,67. Buradan bir anlam çıkarmamak lazım, buradaki oy kullanmayanlar Tunç Soyer’den dolayı kullanmayanlar olarak görüyor ama İzmir’deki katılımın düşme sebebi Türkiye’deki katılım da düştüğü içindir. Bunun sebebinin Tunç Soyer olması mümkün değil” dedi.

“İNSANLAR GERÇEKLE YÜZLEŞTİĞİ ZAMAN KARALAMALARIN BİR ANLAMI KALMAZ’

Çelik, programın sonunda bazı gazetelerin Cumhuriyet Halk Partisi’ni ‘Dağ kadrosu meclise girdi’ gibi manşetlerle haber yapıp, terörle ilişkilendirilmesine cevap olarak:
“Bu tarz hareketlerin İzmir’de değil Ankara’da bir etkisi olabilirdi ki nitekim orada da olmadı. Dediğim gibi insanları gerçeklerden koparırsan, insanlar gerçekle yüzleştiği zaman karalamaların hiç anlamı kalmaz. Hayatlarını düzgün ve anlamlı yaşayan insanları karaçalı yapmaya çalışırsanız bunu kendinize yaparsınız ki yılların gazetesinin ne hale geldiğini görüyoruz” diyerek vurguladı.

Editör: Haber Merkezi