Gizem TABAN/İZ GAZETE- Torbalı’da çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen ve çalışma hayatını ziraat sektöründe devam ettiren Yıldız Sivrikaya, çocukluğundan bu yana siyasetin içinde olduğunu söyledi. Aileden Cumhuriyet Halk Partili (CHP) olduğunu belirten Sivrikaya, 18 yaşındayken CHP kapalı olduğu için Sosyal Demokrat Halkçı Parti’ye (SHP) üye olarak aktif siyasete başladığını belirtti. CHP’de şu ana kadar pek çok kademede görev yapan Sivrikaya, son olarak Torbalı Belediyesi CHP Meclis Üyeliği görevinden istifa ederek 27 Şubat’ta gerçekleşecek Torbalı ilçe Kongresi’nde başkanlığa aday olacağını açıkladı. Sivrikaya, siyasi yaşamını, aday olmaya karar verme sürecini, aday olma gerekçelerini ve ilçe başkanı seçildiği takdirde nasıl bir yönetim anlayışı sergileyeceğini anlatırken kongredeki rakipleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

‘ÖRGÜT İSTEDİ’

Torbalı’da 10 yıldan fazla belediye başkanlığı görevinde bulunan rahmetli İsmail Uygur’dan ‘çok değer verdiğim bir ağabeyimdi, siyaseten yol göstericim oldu’ sözleriyle bahseden Sivrikaya, ilçe başkanı adayı olmaya nasıl karar verdiğini de anlattı.

Sivrikaya, “Ben gençlik kollarındayken İsmail Uygur gençlik kolları başkanıydı. Sonra o ilçe başkanı oldu, biz gençlik kolları başkanı, ilçe yöneticisi olduk. Daha sonra onun başkanlığı döneminde meclis üyeliği, siyasi başkan yardımcılığı görevlerinde bulunduk. İsmail Başkanımız bize çok uzun süre liderlik yaptı. Büyük bir acı yaşadık, başkanımızı kaybettik. Onun vefatından sonra bir boşluk yaşadık. Süreç kasım ayındaki bütçe görüşmelerine geldiğinde bizim 4 meclis üyemiz bütçe görüşmelerine katılmadı. Bu, partili olarak kabul edilemez bir durum. O ara ilçe yönetimi görevden alındı. Bu sürecin toparlanması gerektiğini, partideki boşluğun artık su kaldıramayacağını düşündüm. Önümüzde Türkiye’nin en önemli seçimi var. Örgütteki arkadaşlarım da bunların farkında oldukları için benim aday olmam konusunda telkinde bulundular. Yani aday olmam için örgütten bir talep geldi. Kongre kararı alınana kadar meclisteki çalışmalarımı sürdürdüm, kongre kararı alındığı gün istifa edeceğimi ve adaylığımı açıklayacağımı söyledim. Biz örgütten geliyoruz, hep itiraz ettiğimiz şey şudur; bir yere adaysan ve bir görevdeysen önce o görevi bırak sonra aday ol. O yüzden istifa konusunda hiç tereddüt etmedim. Sonrasında da adaylığımı açıkladım” diye konuştu.

‘İLK İŞİMİZ BİRLİK’

“Ben örgütle kol kola, omuz omuza ilerleyip, 2023’te Torbalı’da partimizi en üst oy oranına ulaştırmak için yola çıkıyorum” diyerek açıklamalarını sürdüren Sivrikaya, ilçe başkanı seçilmesi halinde nasıl bir yol haritası izleyeceğini de aktardı. Sivrikaya, “Önümüzdeki genel seçimler çok önemli… Ben de örgütün aday olarak, örgütün verdiği destekle yola çıktığım için Torbalı’da teveccühüm yüksek. İlçe başkanı seçildiğimde ilk yapacağım iş; birlik ve beraberliği sağlamak. Ardından ise tüm örgütümüzle hiç durmaksızın 2023 seçimlerine hazırlanmak, yarın seçim olacakmış gibi çalışmak” diye konuştu. Parti içindeki küskün ve kırgınları partiye yeniden kazandırmak için ‘gerekirse kapıların yatacağım’ ifadelerini kullanan Sivrikaya, “Partide birlik ve beraberliği sağlamak ilk görevim. Benim yapacağım liste, benim örgütüm, Torbalı tarihindeki en genç liste olacak. Bu yolda yürümek için, bayrağı devralmak için onlar da yönetimde görev alıp tecrübe sahibi olacaklar” dedi.

‘MÜDAHİL OLMAZ’

‘Kulislerde, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin’in sizin ilçe başkanı olmanızı istemediği konuşuluyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?’ sorusuna yanıt veren Sivrikaya, “Bu söylentiler var ama Mithat Başkanım benim ağabeyimdir. Mutlaka gönlünde bir aday yatıyordur ama ben Mithat Bey’in bu sürece müdahil olmayacağını düşünüyorum. Bu tür söylentileri duyuyorum ama ben doğru olduğunu düşünmüyorum. Mithat Bey de Torbalı için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Eğer ben ilçe başkanı seçilirsem aramızda benden tarafa hiçbir sorun olmaz. Örgüt ve belediye başkanı ilişkisinin ne kadar iyi olması gerektiğini gayet iyi bilirim. Ben sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum” açıklamalarında bulundu.

‘ŞÖLEN HAVASINDA OLMALI’

Kongreye yönelik temennilerini de dile getiren Sivrikaya, “Kongremizin şölen havasında geçmesi lazım, bize yakışan bir kongre olması lazım. Ben iki aday arkadaşımla kongre salonuna kol kola girmeyi çok isterim. Bunu yaparsak ayrışma olmaz, kazanan CHP olur, kazanan Torbalı’nın geleceği olur, kazanan Türkiye olur” dedi. ‘Eğer seçilmezseniz seçilenle kol kola girer misiniz?’ sorusunu da cevaplayan Sivrikaya, “Öyle bir durumda ben partim için en ufak taşı bile taşımaya hazırım, tabii ki benden bunu isterlerse… Ama ben kazanacağıma inanıyorum. Ben kazandığımda iki adayla da kol kola girmeyi çok isterim” ifadelerini kullandı.

‘ÖRGÜTÜME GÜVENİYORUM’

Kongrede yarışacağı rakipleri Övünç Demir ve Faruk Akpınar hakkında değerlendirmelerde bulunan Sivrikaya, aday olmak için şu ana kadar 200 imza topladığını da söyledi. Sivrikaya, “Genç olmak önemli, tecrübeli olmak da önemli ama iki adaya bakınca hem genç hem tecrübeli olan benim diyorum. En iddialı aday benim. İddiamı meclis üyeliğinden istifa ederek de gösterdim. Örgütümle hareket ediyorum. Aday arkadaşımız Faruk Akpınar, ‘Büyükşehir Belediyesi ve Torbalı Belediyesi benim yanımda’ diyor.Diğer aday arkadaşımız Övünç Demir, ‘İl
Başkanlığı benim arkamda, beni Genel Merkez atadı’ diyor. Meclis Üyeleri; Özkan Altun, Musa Serbest ve Özkan Yıldız’ın Övünç Demir’i desteklediği, geçmiş dönemde milletvekilliğine aday olan Sefer İpekli, Meclis Üyesi Yıldırım Baytekin, görevden alınan İlçe eski Başkanı Erol Günaydın’ın Faruk Akpınar’ı desteklediği konuşuluyor. Bu Bu söylemler hoş değil. İki aday da ‘örgüt’ kelimesini vurgulamadı. Ama, sizin arkanızda kim var derseniz; benim arkamda Torbalı CHP Örgütü var. Ben her zaman örgütüme güvendim, şimdi de örgütüme güvenerek yola çıktım. Ben ‘benim arkamda şu var, benim yanımda bu var’ demiyorum, benim arkamda örgüt var” diye konuştu.

‘KAPISINDA YATARIM’

“Bizim cepheleşmeye değil, birlik olmaya ihtiyacımız var” diyen Sivrikaya, “Hep beraber hedefe kilitlenmemiz lazım. Biz Torbalı için, Torbalı’da en yüksek oya ulaşmak için yola çıktık. Bu hedef için gerekirse Tunç başkanın kapısında yatarım, gerekirse İl Başkanımın kapısında yatırım, gerekirse Genel Merkezimizin kapısında yatarım. Torbalı için çözülmesi gereken bir mesele varsa merkezi hükümetin de kapısında yatarım” ifadelerini kullandı.

HEDEF EN YÜKSEK OY

‘Önümüzdeki süreç için Belediye Başkanlığı hedefiniz var mı?’ sorusunu yanıtlayan Sivrikaya, “Siyasette herkesin bir ideali vardır. İdealiniz olmazsa zaten siyasette sürekliliği getiremezsiniz. Ama ilçe başkanı olduktan sonra hedefim 2023 seçimleri… İdealimiz, Cumhuriyet’in 100. yılında CHP’nin, Millet İttifakı’nın iktidar olmasını sağlamak. Torbalı’da en yüksek oyu almak. 2024 seçimlerinde de örgütün ve Torbalı halkının göstereceği teveccühe göre son noktaya kadar mücadele etmek. Öncelikli hedef 2023, yol haritasına sonra bakmamız lazım” açıklamalarında bulundu.

‘TOPARLAYICI OLACAĞIM’

Sivrikaya, ‘Son yerel seçimlerde Belediye’yi AKP’den devraldınız ancak ilçede CHP ve AKP arasındaki makasın kapanmaya başladığına dair iddialar var. Neler söylersiniz?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Örgüt zaten bundan dolayı, partinin iyiye gitmesi için aday olmam adına telkinde bulundu. Bu küskünlükler ve kırgınlıkları toparlamam için bana adaylık daveti yaptılar. Bir başka arkadaşım da bu şekilde örgütün telkiniyle yola çıksaydı, bana ‘dur’ deselerdi ben durmasını da bilirdim. Ama makasın kapanmaya doğru gittiğinin farkındayız. Burada büyük bir farkla seçim alıp sonrasında kaybetmek bizim için çok üzücü olur. O yüzden önce 2023, sonra da 2024 seçimlerine kilitleneceğiz. Güçlü bir ilçe yönetimi, örgütü arkasına alan ve kimseye biat etmeyecek bir ilçe başkanı, belediye başkanının arkasında dimdik duracaktır. Bu işi toparlayacak olan örgütün desteğini alan bir ilçe başkanıdır.”

 ‘DELEGELER HER ŞEYİ TARTACAKTIR’

Son olarak delegelere ve Torbalılara mesaj veren Sivrikaya, “Aday olmaya karar verdiğimden bu yana delege arkadaşlarımı ziyaret ediyorum, hiçbir delegeye ‘oyunu bana ver’ demek haddim değil. CHP’de delegelik bir onurdur. Delegelerimiz de bu onura erişmiş kişiler olarak bütün adayları tartacaklardır. Kendilerine ‘bize en yakın kim, sorunlarımızı kiminle çözeriz, kim bizi temsiliyette sürekliliği taşıyabilir’ diye soracaklardır ve şuna bakacaklardır; örgüt bilinci, örgüt terbiyesi en fazla kimde var… Ben bütün problemleri çözeceğime inanıyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi