TUĞÇE KAŞ / YAĞIZ BARUT- İZGAZETE- 2 Temmuz 1993'te yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişinin Sivas’ta kaldığı Madımak Otel’inde yakılarak katledilmesinin 26’ıncı yılında Çiğli Belediyesi tarafından söyleşi etkinliği ile anıldı. Çiğli Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşi de  Sivas katliamında öldürülen Metin Altıok’un kızı önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Madımak Oteli’ndeki katliamından kurtulan yazar Hidayet Karakuş ve katliamda can veren şair Behçet Aysan'nın kızı yazar Eren Aysan konuşma yaptı.

Önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ve yazar Hidayet Karakuş, program öncesinde İZ Gazete'ye, Çiğli'de düzenlenen anma etkinliği ve Türkiye gündemine dair özel açıklamalarda bulundu.

“SİVAS KATLİAMI SİSTEMLİ  BİR ŞEKİLDE YAPILDI”

Zeynep Altıok Sivas’ta yaşanılan katliamın planlanmış ve sistemli bir olay olduğunun altını çizerek , “Sivas gerçekleşen bu katliam sadece nefret kültürünün öç alma duygusu ile gerçekleşmiş münferit bir katliam değildi. Son derece sistemli bir şekilde yapıldı. Aydınların ve çocukların doğrudan hedef alındığı bir katliamdı. Tarikatlarla, cemaatlerle iktidar yürüyüşünde bunlar planlanıyordu. Bugünkü değişimin önünü kesmiyorlar aslında, Cumhuriyet aydınlanmasının önünü kesmeye çalışıyorlar. Bu arzu ettikleri gücü ne kadar hile, yalan, iftira, şiddet kullanırlarsa kullansınlar o yüzde ellinin öbür yakasına taşıramadıkları için ve cumhuriyetin kuvvetli mayası bu aydınlanmaya sahip çıktıkları için çok öfkeliler.”dedi.

Altıok, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yıllar sonra ilk kez Sivas Katliamı’na karşı gösterdiği duyarlılığa da değinerek,”  Bu sene farklı ve güzel olan şey, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın yıllar sonra ilk kez bu duyarlılığı göstermesi ve mesajını paylaşması oldu. Toplumu bu kadar kin ve nefretle ayrıştırarak bir siyasal iklim yaratan iktidarın karşısında 31 Mart ile başlayan değişimin, toplumsal ilerici dönüşümün, duyarlılıklarla başlayan görünür yüzü olmuş oldu. Mesela Mersinde Büyükşehir Belediyesi tarafından da ilk defa bir anma etkinliği düzenlendi. Çok geniş katılımlı güzel bir buluşma oldu. Hem yakın tarihimizle yüzleştik hem de ‘Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak’, ‘Kahrolsun laiklik’ diyen anlayışın, dönüştürülmüş bir baskı rejiminde nasıl bugüne evirildiğini, adaletsiz bırakılan katliamın nasıl bir sonuca vardığını paylaşma imkanı bulduk. Geleceğe dair de oradan bilerek ve anlayarak, o farkındalıkla yan yana kültürlerin bir arada bulunma, ilerici çağdaş bir Türkiye’yi paylaştığımız bir değerle kurmayı konuşmuş olduk.”dedi.

"EMEK ÜZERİNE HİZMET SUNACAK"

23 Haziran’da gerçekleşen yerel seçimlere dair değerlendirmede bulunan CHP’li Zeynep Altıok Akatlı,” 31 Mart’ta yaşanan değişim ve anlayış karşı tarafın nefret ve intikam duygusuyla gelmeyen, herkesi kucaklayan ve eşit hizmet sunan, kardeşlik, emek üzerine hizmet sunacak. Değişim bu sayede bu anlayışla kurulacak. Bu hissediliyor. Belediye başkanlarının söylemleri ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla bu şimdiden hissediliyor. Eşitlikçi, emek odaklı, katılımcı anlayışla yapılanlar zaten yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. “

İzmir ve İstanbul Belediye Başkanlarının seçim sonrasındaki çalışmaları hakkında da konuşan Altıok, “İzmir Belediye Başkanımız Tunç Soyer halkın tercihlerini dinlediği bir Kültürpark çalıştayını gerçekleştirdi ve bunlar başka konularda da olacak. Kararlar halkın sesini duyarak, taleplerini dinleyerek yapılacak. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu Esenler Otogarı’nın bir bilim merkezi, teknoloji üssü olması için bir çalışma başlattı. Bu anlayışla Türkiye’nin ilerleyeceğini biliyorum. Burada kendisinden olmayanlara nefret ve insanlık suçuyla saldırmak yok. Bu sistemin içinde cezasızlık yok. Bu sistem, gerçekten bağımsız bir yargıyı, parlamenter sistemi önceleyen ve yitirdiğimiz değerleri yeniden yeşertmeyi hedefliyor. Ben burada çok umutluyum. Bu değişim rüzgarı, büyük bir acıyı yok sayan kamu kademelerinin görmesini ve bunun duyarlılığını paylaşan bir başlangıç oldu.” açıklamasında bulundu.

“DEVLETİ YANIMIZDA GÖREMEDİK”

Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Madımak Otel’indeki katliamdan kurtulan yazar Hidayet Karakuş, 26 yıldır acılarının bitmediğini söyleyerek, “ Sivas Katliamı, laikliğe ve cumhuriyete yönelik bir kalkışmaydı. Çünkü sokakta slogan atan kişilerin seslerine kulak verdiğinizde ‘şeriat gelecek laiklik bitecek, Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılıcak’ gibi sloganları duyuyorduk. 6 saat boyunca otel taşlandı ve 15 bin kişinin sardığı bir otel içerisindeki arkadaşlarımızın elinde bir çakı bile yoktu. Otele saldıran insanlar gözü dönmüşçesine otele benzin bidonlarıyla geldiler. Devlet hiçbir zaman yanımızda olmadı. Bizler devleti yanımızda göremedik. Gereken güvenlik önemleri alınmadığı için olaylar önlenemedi. Ayrıca bizlerin üzerinde durduğu olaylardan birisi simgeselde olsa, Madımak Oteli’nde ölen insanların arasında saldırıda bulunan 2 kişinin isminin yazılmasıdır.” dedi.

"YARGI SÜRECİNDE SANIKLARIN YANINDA YER ALDILAR"

Uzun yıllardan sonra İstanbul ve Mersin’de gibi sol partiye geçen belediyelerde Sivas Katliamı etkinliklerinin düzenlenmesini değerlendiren Karakuş,” Sağ partilerin uzun süre belediyelerde egemen olmasından kaynaklanan bir farklılıktır. AKP ve MHP’li belediyelerin Sivas Katliamı’nı anmak ve acılarını gündeme getirmek gibi bir derdi olmadı. Yargı sürecinde de sanıkların yanında yer aldılar. CHP’nin belediyelerin başına geçmesiyle birlikte 26 yıl önceki bu katliamı halka duyurmak ve gerçeklere dikkati çekmek bakımından olumlu gelişmeler yaşandı.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi