NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- Saha çalışmalarında ağırlığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya veren CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, bölge değişse de Romanların yaşadığı sorunların benzer olduğunu söyledi. Doğu’daki Roman nüfusunun Batı’dan daha fazla olduğunu da söyleyen Purçu, seçimi belirleyecek bir çoğunluk olduğunun altını çizdi; “En büyük güç Romanlarda” diye konuştu.

‘BÜYÜK İLGİ VAR’

Şırnak Silopi’de parti binası açılışında büyük bir ilgiyle karşılandıklarını söyleyen CHP’li Purçu, “Cudi Dağı’nın eteklerindeki bin 500 nüfuslu Görümlü beldesine 750 kişi bizi karşılamaya geldi. İnanılmaz bir ilgi vardı. Her yere parti bayrakları asılmıştı. Eskiden terörün en yoğun olduğu yerlerdi buralar. Şimdi gidip bakın. Şırnak’a, Cizre’ye, Silopi’ye hayran kaldım. Öyle güzel bir toprağı, havası var ki. Zeytin, incir, nar yetişiyor. Batı’nın iklimindeki meyveler yetişiyor. Dicle Nehri kenarından ovalar geçiyor ama çiftçiye destek yok. Çiftçiye her ay 100 bin lira elektrik faturası geliyor. Dibinden Dicle Nehir geçiyor ama kuyudan su çekiyor. Çünkü sulama kanalı yapmamışlar” ifadelerini kullandı.

‘EN BÜYÜK AŞİRETLER ROMAN’

Doğu ve Güneydoğu’daki Roman nüfusunun bilinenden çok daha fazla olduğunu aktaran Purçu, 21 ilden Romanları buluşturacakları bir organizasyon yapacaklarını ifade etti. Doğu ve Güneydoğu’daki en büyük aşiretlerin Roman olduğu bilgisini de veren Purçu, “Cizre’nin en büyük aşireti Roman aşireti. Duyunca çok şaşırmıştım. Silopi’nin en büyük aşireti Roman aşiretidir. En büyük güç Romanlarda. Biz de orada ayrı bir örgütlenme yapıyoruz. 21 ilde dernek kurduk. Aralık ayının ilk haftası Doğa’da büyük bir Roman buluşması yapacağız. Hakkâri, Şırnak, Mardin, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır, Kars, Erzurum, Bingöl, Elazığ ve Adıyaman bölgelerinden oluşan Doğu Anadolu Roman Buluşması gerçekleştireceğiz. Bu buluşma ilk kez gerçekleştirilecek. Doğu’da Roman olup olmadığını kimse bilmiyor. Ama Doğu’daki nüfus Batı’daki nüfustan daha fazla. Van merkezde 50 bin Roman var. Seçimi belirliyorlar. Şırnak’ta vekil çıkarabilecek gücümüz var. Bitlis Tatvan’da belediye başkanını belirleyecek güce sahipler” açıklamasında bulundu.

‘BİRBİRLERİNE ÇOK BAĞLILAR’

Bir yıldan beri Doğu’da çalışmalar yürüttüğünü aktaran CHP’li Purçu, “Ama o kadar çok alan var ki bitiremiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Yardımcımız Ali Öztunç ile beraber Antep’teydim. Roman mahallesini ziyaret ettim ve bin kişi karşıladı bizi. Öztunç da şaşırdı. Sadece Antep merkezde 60 bin Roman var. Ama üzücü olan şu ki yoksulluğu en ağır şekilde yaşıyorlar. Doğu’da da böyle. Hemen göze çarpıyor. Yalnız Doğu’nun Batı’ya göre bir avantajı var. Bir aşiret lideriyle çalışmaya başlayınca aşiretin tamamına sirayet etmiş oluyorsun. Doğa’daki Romanlar da çok bilinçli ve birbirlerine çok bağlı. O bir avantaj” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi