Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, AKP’nin komisyona tekrar getirmek istediği büyükşehir düzenlemesini eleştirdi ve AKP’ye yapacağı yeni düzenlemesinin sağlıkta tekelleşme ve tarikatlara yol açacağı uyarısında bulundu.

AKP DEDİĞİMİZE GELDİ

Daha önce CHP’nin ısrarla karşı çıktığı ancak AKP’nin büyükşehir sınırları içerisinde olan bütün köylerin mahalleye dönüştürüldüğü, nüfusu 750 binin üzerinde olan Büyükşehir Belediye sayısını 30’a çıkarttığı belediye düzenlemesine hatırlattı. CHP’nin tarımsal üretim niteliğine haiz olan mahallî idari birimlerinde ayrıcalıklı bir statü olması gerektiği ısrarının AKP tarafından ret edildiğini hatırlatan Sındır, “Beş yıllık bir süre, geçiş süreci.” filan dendi, bu süreç içerisinde birtakım muafiyetler filan getirildi ama iş artık vergilendirme ve diğer unsurlara gelince şimdi o yapılan kanun düzenlemesindeki sıkıntılara yönelik, işte, “Birtakım düzenleyici tedbirler alıyoruz.” deniyor. Biz bunları ısrarla zamanında söylüyorduk. Böyle bir kanun değişikliğiyle vergi ve ödeme konularında bazı hakların geri veriliyor olmasını değil, buralara köy statüsünü bir mahallî idari birimi olarak eski köy statüsünü veya büyükşehirlerin dışındaki diğer köyler gibi aynı statüyü yeniden geri veriniz, buralar tarımsal üretim alanlarıdır, buraların sadece bu yapılan indirimleri ve muafiyetleri konuları değil, aynı zamanda daha birçok meselesi vardır ki çevreyle ilgili, üretimden kaynaklanan ve buraları konut ve mahalle olarak gören imarla ilgili daha birçok düzenlemeyi de beraberinde getirmeniz gerekir. Eski statülerini geri verin, bütün düzenleme olsun, bitsin” dediklerini hatırlattı.

SAĞLIKTA TEKELLEŞME

Yükseköğretim kurumlarıyla ilgili yapılmak istenen düzenlemenin sağlıkta tehlikeli bir tekelleşmeye neden olacağı uyarısında bulunan Sındır, YÖK çatısı altında bir tekel oluşturulacağı, Bakanlığa bağlı bütün hastanelerin yanı sıra eğitim ve araştırma, şehir hastaneleri de dâhil sağlık hizmeti veren tüm teşkilatın bu Sağlık Bilimleri üniversitesi çatısı altında toplanmasının siyasi vesayetin dışında oluşacak bir tekelleşmeye neden olacağını söyledi.

SAĞLIKLI SONUÇLAR ÜRETMEZ

İstanbul’da kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kuruluş yapısına dikkat çeken Sındır, okulun mütevelli heyetine sahip bir devlet üniversitesi olduğunu ve diğer devlet üniversitelerinden farkını ise, “YÖK, anlaşılıyor ki sağlık alanını Sağlık Bakanlığına ki mütevelli heyetinin yapısına baktığınızda Sağlık Bakanı Yardımcısı, işte, rektör, Sağlık Bakanının seçtiği bir üye, YÖK tarafından seçilen “profesör” unvanına sahip 2 üye yani sonuçta YÖK Başkanını atayan da Cumhurbaşkanı, efendim, rektörü atayan da kendisi, Sağlık Bakanını atayan da kendisi, Bakanın doğal olarak seçeceği üyeler de böylece. Aslında doğrudan Cumhurbaşkanına, doğrudan veya dolaylı olarak Cumhurbaşkanına bağlı bir üniversite. Hani bilimsel özerkliği üniversitenin var mı, yok mu, yönetimin yapısından bunun bilimsel özerkliğini bir kenara bırakın, akademik niteliği, bilimsel niteliği, siyasi erkin egemenliği altında, vesayeti altına girmiş bir üniversite hâline getirir ki bu da çok sağlıklı sonuçlar üretmez diye düşünüyorum” şeklinde yorumladı.

TARİKAT UYARISI

Birkaç gün önce sağlık sektöründe ve toplumda infiale neden olan çok eşliliği savunan, Medeni Kanun’un kaldırılmasını isteyen, erkeklere 2’nci eş alması yönünde çağrı yapan Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ali Edizer’i hatırlatan CHP’li Sındır, bu kişinin bu gücü nereden ve kimden aldığını sordu. Sağlık Bilimleri Üniversitesinin 16 ilde sağlık araştırma, uygulama ve çok sayıda ülkede fakültelerinin olduğunu söyledi. Üniversitenin büyüklüğü yüzünden yönetilemez bir duruma geldiğini vurgulayan Sındır, YÖK çatısı altında sağlık eğitiminde bir tekel yapısı oluşturmasının sakıncalarına dikkat çeken Sındır, Ali Edizer gibi tarikat kadrolaşmaları uyarısında bulundu.

Sındır'ın uyarıları ses getirdi. Komisyon toplantı bitmeden 7.maddeyi geri çekti. 

Editör: Haber Merkezi