Cengiz Aldemir/ İZ GAZETE - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, tarım ve gıdanın ülkenin en stratejik, yaşamsal, vazgeçilmez ve sürdürülebilir olması gereken sektörlerden biri olduğunu hatırlattı. Bu sektörlerde yapılacak yanlış işlerin, alınacak yanlış ve eksik kararların üreticiyi üretimden soğutarak, ülkeyi dışa bağımlı, fahiş fiyat artışlarına, kıtlık ve açlığa neden olacağı uyarısında bulundu.

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE UYARI

Tarım ve Hayvancılık sektöründeki yanlış politikaların doğa ve çevreninyanı sıra diğer sektörlerde de yok oluşa, ithalata dayalı üretimin vazgeçilmez olmasına ve gıda ülkenin egemenliğini yabancı uluslara devredilmesine neden olacak önemli bir görevde olduğunu Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’ye hatırlatan CHP’li Sındır, “Teslimiyetçi, ithalatçı, küresel sermaye ve ulus aşırı şirketlerin egemenliğine terk edilen yeni liberal politikalar, özellikle AK PARTİ iktidarları döneminde ve sizinde devam ettirmekte herhangi bir çekince göstermediğiniz şekilde devam ediyor” eleştirisinde bulundu.

TRAKYA TARIM ALANININ 4 KATI TOPRAK EKİLMİYOR

Bakan Pakdemirli’ye uyguladığı yanlış politikalar yüzünden Trakya tarım alanının 4 katı kadar tarım arazisinin kullanılamaz duruma geldiğini TÜİK verileriyle paylaşan Sındır,“Almakta olduğunuz kararlar ve uygulamalarınız ne yazık ki tarımımızın bir yandan çöküşüne de neden oluyor.. Siz iktidara geldiğinizde, 2002 yılında 26 milyon 579 bin hektar olan tarım alanı, bugün 23 milyon 95 bin hektara geriledi. Bu, 2002’den 2019’a kadar gelen gerileme, tarım alanlarında 3 milyon 484 bin hektar daralmayı getirdi. Bakın, bu büyüklüğü daha iyi algılamanız için ifade edeyim: Trakya tarım alanının yaklaşık 3,5-4 katı bu bahsettiğimiz daralma” uyarısında bulundu.

KENDİ ÇİFTÇİNİZİ AÇLIĞA TERK ETTİNİZ

Türkiye’nin 2003-2019 döneminde ihracatı 77,6 milyar dolarken ithalatın 104,6 milyar dolar olduğunu hatırlatan Sındır,Bakan Pakdemirli’yi tarım ürünlerine fazladan ödenen 27 milyar dolarla yabancı ülke çiftçilerini zengin etmekle eleştirerek, “Kendi çiftçinizi ise açlığa, yoksulluğa ve yok oluşa terk ettiniz. Bakın bugün hububatta, Endüstri bitkilerinde, hayvancılıkta net ithalatçıyız. Yani bu ürünlerde ithal ettiğimiz miktar ve değer ihracatımızdan daha fazla. İktidarınızda bitkisel ürünlerde ithalatımız 5,6 kat, hayvancılıkta ithalatımız 17 kat arttı” sözleriyle tepki gösterdi.

SEKTÖRDE 2 MİLYON 361 BİN KİŞİ İŞİNDEN OLDU

Çiftçi banka borçlarının 2002 yılında 2,4 milyar lirayken 2019 yılı sonunda 128 milyar liraya çıktığını belirten Sındır, çiftçi başına banka borcunun 2002’de 1.000 lirayken 2019’da 61 bin liraya çıktığı bilgisini paylaştı. Son on yedi yılınızda 2 milyon 361 bin kişinin tarım sektöründe işinden olduğunu ifade eden Sındır, BAĞ-KUR’lu sayısının yüzde 35, sigortalı sayısının da yüzde73 azaldığına dikkat çekti. Tarımsal üretim yapılan 23 milyon 95 bin hektar tarım alanının sadece 14 milyon 763 bin hektarlık kısmına destek verildiğinhatırlatan Sındır, Bakan Pakdemirli’yi tarımı büyütememekle suçladı.

PAKDEMİRLİ’YE MAZOT HATIRLATMASI

2021 yılı tarımsal destekleme bütçesinin 2020 yılı gibi 22 milyar lira civarında olacağının konuşulduğunu, mazot, gübre ve hayvancılık desteklerinde de önemli kesintiler olacağı öngörüsünü paylaşan Sındır, 2021 yılında mazot ve gübre desteğinden 229 milyon lira kesinti yapılacağının görüldüğünü söyledi. Mazot yardımının 2020 yılında 2 milyar 901 milyon iken 2021 yılında 2 milyar 724 milyon liradüşerek 177 milyon liraya düşeceğine dikkat çeken Sındır, Bakan Pakdemirli’ye, “ Mazotun yarısı hani sizdendi Sayın Bakan?” hatırlatmasında bulundu.

VERDİĞİN SÖZLERİ TUT

Üreticinin maliyeti2,34 lira olan çiğ sütü 2 lira 30 kuruştan satmak zorunda kaldığını, çiğ süt üreticinin en az 50 -60 kuruş zaman yapılmasını ve çiftçiye destek çağrısında bulunan Sındır, Bakan Pakdemirli’ye traktör üretimini hatırlatarak, “Elektrikli traktör üretimini hâlâ bekliyoruz. “Prototip 20 adet üretiliyor.” dediniz. Ben heyecanla bekliyorum ve takdir ediyorum. İşte, bu yatırımları yapmazsanız tarım sektörü bugünkü içler acısı duruma düşer. Lütfen, 2021 yılı için vermiş olduğunuz sözlerinizi tutunuz” diye seslendi.

Editör: Haber Merkezi