Cengiz Aldemir/ANKARA- Torba yasa içinde ekonomiye ilişkin bazı düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşüldüğü meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, torba kanun düzenlemesinin kendi iradesine ipotek koymak anlamına geldiğini belirterek, "Bir milletvekili olarak bu 26 maddelik teklifin bazı maddelerine olumlu ve "evet" oyu verebilecekken kanunun tümünün oylanması nedeniyle o maddelere de olumsuz oy vermek durumunda bırakıyorsunuz. Bu da yasamanın kalitesinin nasıl olumsuz etkileneceğini ortaya koyuyor" dedi.

EMEKÇİNİN FONUNU İŞVEREN KULLANACAK

Kanun teklifi maddeleri arasında işverene günlük 2,5 lirayla aylık 75 lira asgari ücret desteğinin verilmesini düzenleyen 16. sıra sayılı maddesindeki değişiklikle, asgari ücretli işçi ve emekçi fonunun 

işverenler tarafından kullandırılmaya devam ettirecek bir düzenleme olduğu eleştirisinde bulundu. 

TÜİK DÜZENLEMESİ NİTELİKSİZ

Türkiye İstatistik Kurumu ile ilgili 30 Haziran 2021 tarih ve 76 sayılı Cumhurbaşkanlığı  Kararnamesi'nin değiştirilerek, "Daha biz burada kanunla TÜİK'e özel bütçeli idare olma statüsünü vermemişken Cumhurbaşkanlığı bir kararnameyle TÜİK'i çoktan özel bütçeli idare konumuna zaten koymuş. Normlar hiyerarşisine aykırı bir kararnameyle kanunun üzerinde böyle bir yetkiyi nereden alıyorsun? Şu anda yaptığımız formalite. O kararnameyle özel bütçeli olarak ilan edilmiş olan TÜİK'i özel bütçeli statüye getirmeye çalışıyoruz. O nedenle bu da yasamanın ne kadar kalitesiz, niteliksiz olduğunu gösteriyor" sözleriyle tepki gösterdi.

HUKUKA AYKIRI DÜZENLEMELER

Köy Kanunu'yla ilgili görüşlerini de dile getiren Sındır, Büyükşehir sınırları içerisinde köy tüzel kişiliğinin ortadan kaldırıldığını, kendi içinde hukuk dışı uygulamaların birinin de köy kanunu olduğunu vurgulayarak, böyle bir yasama çalışmasının olamayacağı eleştirisinde bulundu.

Torba yasa ile ilgili, tali komisyonlardan, "Bizim herhangi bir görüşümüz yoktur." yanıtının geldiğini söyleyen Sındır, "19 kanun, 2 kanun hükmünde kararname içerisinde bu üç Komisyonu, hatta bunların dışında Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunu ve Çevre Komisyonunu da ilgilendiren çok temel maddeler var ki mesela bunlardan bir tanesi ormanlarda hava ayrıştırma tesislerinin kurulmasına imkân veren bir durum. Bu konuda kim yetkin, konuyu bilen birisi yok. Hani, iyi kötü biz kendi çapımızda bir şeyler söyleyebiliyoruz. Konunun uzmanı var mı? Yok. Teklifi sunan arkadaş biliyor mu? Bilmiyor. milletvekili arkadaşlarımız. Konu, teknik bir konu. Hani, Bakanlıktan çağırdık da birileri geldi de bize bir şeyler anlattı ve o Komisyondan o madde öyle geçti" değerlendirmesinde bulundu.

OHALİ UZATAN DÜZENLEME

OHAL'le ilgili Adalet Komisyonunun yapması gereken işlerin, Plan ve Bütçe Komisyonunda yapmak durumunda kaldıklarını söyleyen Sındır, 

"Getir kardeşim torbaya, ne olursa olsun biz her şeyi konuşuruz, görüşürüz." gibi, her konu hakkında karar verecek bir komisyon değil, olmaması gerekiyor ama artık Plan ve Bütçe Komisyonu bir joker komisyonu hâline geldi maalesef" eleştirisinde bulundu. OHAL'in 3 yıl daha uzatılması ile ilgili düzenleme yapıldığını belirten Sındır, TMSF'yle ilgili teklifin 20'nci maddesinin geçici 1'inci maddesinde "üç yıl"ı "altı yıl" olarak değiştirmeyi öngören bir madde olduğuna dikkat çekerek, OHAL'in uzatılmasının yasada olmadığına dikkat çekerek, " sorunlu, sakat bir durum da maalesef karşımızda.

ENGELLİLERİN SORUNU ÇÖZÜLMÜYOR 

Engellilerle ilgili belediye, kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların, açık alanları malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için verilen 3 yıllık sürenin 6 yıla çıkartıldığını belirten Sındır, 2005'te çıkmış bir kanunun, yirmi yıldır sürekli uzatıldığı eleştirisinde bulundu.

YERLİ MİLLİ TÜTÜN İSTEMİYORSUNUZ

Tütün üretimini yasaklayıcı bir anlayışla karşı karşıya olunduğunu belirten Sındır, "Açık açık söyleyin, tütün üretmeyin deyin üreticiye. Çok uluslu sigara şirketleri ve onların kartelleri istemiyor deyin, yerli ve millî tütünümüzü istemiyoruz deyin biz de bilelim. Bu durum kabul edilemez."

Editör: Haber Merkezi