Sındır, “Sayıştay raporlarını incelediğimizde Bakanlar Kurulu kararı dahi olmadan merkezi yönetim bütçesinden sadece AKP’li belediyelere yatırımlar yapılıyor oluşu; adaletsizlik, eşitsizlik ve kamu yatırımlarında siyasi kayırmacılıktır” dedi. Görüşülmekte olan bütçenin halkın değil, rantın bütçesi olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Sındır, “Komisyonda da görüştüğümüz ve karşı çıktığımız bu bütçe ne yazık ki; işçinin, emeklinin, memurun, çiftçinin, esnafın, asgari ücretlinin, çalışanların, gençlerimizin ve kadınlarımızın bütçesi değildir. Haklı seslerini duyurmak için ses yükselten emeklilikte yaşa takılanların bütçesi değildir. Söz verilmesine rağmen yaklaşık bir buçuk yıldır ataması gerçekleştirilememiş ziraat, gıda, su ürünleri mühendislerinin, veteriner hekimlerin bütçesi değildir. Bu bütçe, ataması yapılmamış fizyoterapistlerin, yüz binlerce öğretmenin bütçesi değildir. Bu bütçe, çiftçiye verilmesi gereken gayrisafi hasılanın en az yüzde 1'lik payının verilmediği, dışarıdan samanın, canlı hayvanın getirildiği bir bütçedir” dedi.

“FAİZİ HOBİ HALİNE GETİREN LOBİCİLERİN BÜTÇESİDİR”

Toplumun tüm kesimlerinin haklarını alıncaya kadar mücadele edeceklerini söyleyerek sözlerine devam eden Sındır, “Bu bütçe Cumhurbaşkanının kendi maaşına yüzde 26 zam yaptığı ve Cumhurbaşkanlığı ödeneğinin yüzde 233 arttığı bir bütçedir. Bu bütçe 117 Milyar TL’nin faize ayrıldığı bir bütçedir. Bu bütçe faiz lobilerini halka sözde şikayet ederken faizi hobi haline getirmiş olanların faiz bütçesidir. Toplumun tüm kesimlerinin hakkını alıncaya, huzura ve refaha erinceye kadar mücadele edeceğiz. Tek adam iradesinin mahsulü bütçeye destek vermeyeceğiz” dedi. 

“FAİZE 117, BÜTÜN BELEDİYELERE SADECE 93 MİLYAR TL!”

Yerel yönetimlere ve il özel idarelerine 2019 yılı bütçesinde faize ayrılan paradan daha az ödenek ayrıldığını ifade eden Sındır, “2019 bütçesinde faize 117 Milyar TL ayrılmış durumda. Fakat tüm yerel yönetimlere ve il özel idarelerine ise 93,6 Milyar TL. İl özel idareleri ve bütün belediyelere faize ödenen paranın neredeyse 22 milyar altında ödenek ayrılmıştır. Bu kabul edilemez. Ayrıca, Sayıştay raporlarını incelediğimizde, Bakanlar Kurulu kararı dahi olmadan merkezi yönetim bütçesinden sadece AKP’li belediyelere yatırımlar yapılıyor oluşu; adaletsizlik, eşitsizlik ve kamu yatırımları konusunda siyasi kayırmacılıktır. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapması gereken üçüncü havalimanına uzanan metro, belediye yerine Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmış. Benzeri bir şekilde İstanbul ve Ankara metroları ve daha niceleri merkezi yönetim bütçesinden yapılırken İzmir metrosunun büyükşehir belediyesinin kendi bütçesinden yapıldı. Devletin bütün olanaklarını 16 yıldır iktidara tutunabilmek için kullananlara milletimiz yerel seçimlerde sandıkta gereken yanıtı verecektir.

Editör: Haber Merkezi