Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay sındır, ‘İşsizlik Sigortası Hakkında Kanun Teklifi’nin, "Borç Yapılandırması Kanun Teklifi"ne dönüştürülerek birbiriyle hiç alakası olmayan iki başlık halinde sunulduğuna dikkat çekti.

YASAMA KALİTESİZLİĞİ

Teklifin temel kanun niteliğinde görüşüldüğünü birbiriyle hiç ilgisi olmayan 19 ayrı kanunda değişiklik önerildiğini belirten Sındır, “Komisyonumuza 43 madde olarak gelen teklif 8 ihdas maddesiyle 51 maddeye çıktı, hatta ihdas edilen maddeler kanun teklifinin başlığını değiştirecek derecede baskın maddeler hâlini aldı. Sıra sayısına ihdas edilen ilk 4 madde borçların yapılandırılmasıyla ilgili olup diğerleri 14, 38, 39 ve 44'üncü maddeler çeşitli diğer kanunlarda düzenlemeler içeriyor. Bu kanun teklifi de diğer tüm torba kanunlar gibi içeriğinde birbiriyle hiç ilgisi olmayan maddeler olsa da temel kanun niteliğinde kabul ediliyor ve yine İç Tüzük çiğneniyor, yine yasama kalitesizliği söz konusu” dedi.

TEKLİFİN 14 MADDESİ ANAYASAYA AYKIRI

8 Madde ihdas edilerek başlığının dahi değiştirilen teklifin genel gerekçesinin noktası virgülüne kadar aynı olmasını trajikomik bir durum olarak değerlendiren Sındır, teklifin, 10, 12, 13, 17 ve 19'uncu maddeleriyle birlikte toplam 14 ayrı maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

KIDEM TAZMİNATINI YOK ETMEK AMAÇLI

Teklifin asıl amacının, işsizliğin azaltılması bahanesine sığınarak işçinin en büyük çalışma güvencesi olan kıdem tazminatını kademeli olarak ortadan kaldıracak veya işlevsiz kılacak bir düzenleme olduğunun altını çizen Sındır, “İşverenler için istihdam nedeniyle üstlendikleri vergi ve primlerle ilgili bazı yükümlülükler İşsizlik Fonu'nun sırtına yüklenmekte, İşsizlik Fonu kaynakları süratle eritilmektedir. Vergi ve prim yapılandırması adı altında kısmi af çıkarılmaktadır. Adalet ve Kalkınma Partisinin on sekiz yıllık iktidarı döneminde 7'nci kez varlık barışı düzenlemelerini tekrardan çıkış yolu olarak ortaya sürmektedir. Emekleriyle çalışanlar aleyhine iş barışını bozan, iş güvencelerini ortadan kaldıran, kıdem tazminatı hakkını zedeleyen, sigortalılığı bölen, kısmi çalışma düzenini özendiren düzenlemeler yapılmaktadır” sözleriyle tepki gösterdi.

İŞSİZLİK FONU HÜTÜMETİN İŞTAHINI KABARTIYOR

Teklifle, kamu tarafından üstlenilen bazı sigorta prim ve benzeri ödemelerin yine İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılmasının öngörüldüğüne vurgu yapan Sındır, İşsizlik Sigortası Fonu'nun hükûmetin iştahını kabarttığını, gerçek amacı dışında kullanılması için özel bir çaba harcandığını söyledi.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN TEKLİF

Üretimi, verimliliği destekleyen, kaliteyi, yatarımı teşvik eden, enflasyon altında ezilen memur, esnaf, işçi, tarım üreticisi, işlerini kaybeden emekçilerin sorunlarını çözmek ve daha kalıcı adımlar atmak amacıyla getirilmiş bir teklif olmadığını kaydeden CHP’li Sındır, içinde halk sağlığını tehdit edecek olan düzenlemelerin de bulunduğunu belirterek şu eleştirilerde bulundu: “Bu kanun teklifinde pandemi istismar edilerek emeğin ve emekçinin sömürülmesine neden olan düzenlemelerin yanı sıra, bir de yangından mal kaçırır gibi en az pandemi kadar halk sağlığını tehdit edecek olan düzenlemeler de var. Bu düzenlemelerin başında elektronik haberleşme altyapıları ve ruhsatlandırılmasıyla ilgili işlemler gelmektedir. Anayasa Mahkemesinin haberleşme istasyonlarının imar mevzuatına göre yapı niteliğinde olduğu kararı ortada iken Danıştay’ın daha Temmuz 2019'da Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin durdurma kararı ortada iken… Yani bu ne demektir? "Bu istasyonlar için yapı ruhsatı alınma zorunluluğu olması gerekir, imar planı kararı alınması gerekir." kararları ortada iken böyle bir kanun teklifi geliyor huzurumuza.”

Editör: Haber Merkezi