İZ GAZETE- AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Temmuz 2019'da görücüye çıkan yerli ve milli elektrikli traktör üretiminin 3 yıldır bitmediğini anımsatan, CHP İzmir Milletvekili Kâmil Okyay Sındır, 2022 yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin ekonomik rakamları paylaşan Bakan Bekir Pakdemirli'ye elektrikli traktör projesinin geçtiğimiz Haziran ayında piyasaya sürüleceği müjdesini verilmesine rağmen 3 yıldır sürdürdüğünü anımsattı. Elektrikli traktör teknolojisinde Türkiye’nin geldiği aşamayı ve son gelişmeler konusunda, desteklemelerin 1 yıl geriden gelmesinin tarıma ve çiftçiye zarar verdiğini söyledi.

ELEKTRİKLİ TRAKTÖR BÜTÇESİ NE DURUMDA?

CHP'li Sındır, Tarım ve Orman Bakanı  Bekir Pakdemirli'ye, 31/07/2019 ve 25/05/2021 tarihlerinde 7/16348 ve 7/46243 Esas numaralarıyla vermiş olduğu, elektrikli traktörün geliştirilmesi ve üretimine yönelik çalışmalara ilişkin önergesine daha önce yanıt verdiğini anımsatarak, "O günden bugüne "Elektrikli Traktör” ile ilgili yapılan çalışmalara ilişkin aşağıda yazılı yer alan sorularımın tarafınızdan yanıtlanmasını dilerim" dedi.

Bakan Pakdemirli'ye, "Elektrikli traktörün AR-GE çalışmalarının devam ettiğini belirtmiştiniz. AR-GE süreci tamamlanmış mıdır? AR-GE için ayrılan bütçe ne kadardır? Bu bütçenin ne kadarı harcanmıştır?" diye sordu.

Sındır, Bakan Pakdemirli'den şu sorularına da yanıt istedi:

OECD Kod 2 testine tabi tutulacağı söylenmişti. Üretim için gerekli testlere tabi tutulmuş mudur? Tutuldu ise bu sonuçlar nedir?

Fabrikanın Dilovası'nda kurulduğu bildirilmişti. Fabrikanın toplam yatırım maliyeti ne kadardır? Yerli ve yabancı kredi kullanım miktarı nedir? Kredilerin garantörlüğünü kim üstlenmiştir?

Elektrikli traktörün seri üretimi geçmesiyle ilgili fabrikanın kurulduğu ve üretim bandından traktörlerin çıkacağı tarafıma iletilmişti. Seri üretime geçilmiş midir? Şimdiye kadar kaç traktör üretilmiştir ve üretilme kararı kesinleşen ve üretim bandı kurulan traktörün teknik özellikleri nedir?

Son günlerdeki kur dalgalanmaları dikkate alındığında traktörün maliyeti nasıl etkilenmiştir? Öngörülen satış fiyatı ne kadar tahmin edilmektedir?

Üretim fabrikasının yıllık üretim kapasitesi ne olacaktır? Kaç adet satılması planlanmaktadır?

Editör: Haber Merkezi