Cengiz Aldemir/ANKARA - İz gazeteye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye ekonomisinin her geçen gün kötüye gittiğini, AKP iktidarının üretici, emekli, işçi, çiftçi, esnaf ve işsizin derdine çare olamayacağının altını çizdi.

Tarım sektörünün durma noktasına geldiği uyarısında bulunan Sındır, 2020 yılının 7 aylık bütçe açığının139. 1 milyar lira olduğunu kaydetti. Türkiye’nin kamu ve özel sektörün dış borcunun 460 milyar doları bulduğunu, üretimin sıfır noktasına gerilediğini söyleyen Sındır, “ Covid-19 süreci de kötü olan ekonomik yapıya olumsuz yönde etkilemiştir. Hazinenin nakit açığı 140 milyarı aşmış durumda. İktidarın neoliberal politikaları yüzünden devlet üreticinin yasal hakkı olan desteği vermiyor. Zamanında IMF niyet mektubuyla, dünya bankasından alınan krediyle, dünya ticaret örgütü üçgeninden oluşan yaptırımlar ve baskılarla desteklemeleri ve teşvikleri kapatan, pazara giriş serbestliği sağlayan sadece üreticiyi, çiftçiyi değil onlara dayalı ekonomiyi de aynı zamanda, gardı düşmüş devamlı yumruk yiyen boksör haline gelmiş bir ülke durumundayız” dedi.

ÜRETEREK BÜYÜRSÜNÜZ

Devletin yapısı ve faaliyet alanının genişlemesi, kamu harcamalarının kamu gelirlerinden daha yüksek nispette artması, malî disiplinsizlik, kamu bürokrasisi, kayıt dışı ekonomi, sübvansiyonlar, savurganlık ve yolsuzlukların bütçe açığı nedenleri olarak sıralayan Sındır, iktidarın küreselleşme adı altında tam bir teslimiyetçi politikalar yürütmesi sonucu Türkiye’nin üretmeyen, üretimi teşvik etmeyen bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. Çözümün üretimden geçtiğini vurgulayan Sındır iktidarı,“ Finansmanı cazip hale getirip, topraklarını ve doğal varlıklarını yabancı sermaye gruplarına peşkeş çekip, oradan gelen yatırım finansmanını büyüme rakamı olarak göstermek kadar sakat bir anlayış olamaz. Üreterek büyürseniz istihdam yaratırsınız, işsizliği ortadan kaldırırsınız, topluma huzur ve refah getirir. Bu iktidar ise cumhuriyetin kazanımlarını satarak, yol, köprü gibi yatırımlar adı altında kendi 5 yandaş betoncu müteahhitlerine rant alanı yaratmaktan başka bir şey yapmadılar” sözleriyle eleştirdi.

SARAY VE ŞİRKET ANLAŞMASI SIR

Küresel sermaye gruplarının AKP iktidarını kullanarak Türkiye’yi tüketim toplumu haline getirdiğini vurgulayan CHP’li Sındır, tek adam ile şirketler arasında yapılan şehir hastaneleri, otoyol, havaalanı, köprü gibi projelerde devletin çok büyü zarara uğratıldığını vurgulayarak, “ Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ben bir milletvekili olarak yapılan sözleşmeleri, garantileri görmek istedim, ne kadar dolara verdiniz? dedim. Bana söylenen ise, “ticari sır size veremeyiz, söyleyemeyiz” diyorlar. AKP’li milletvekillerine dahi vermediler. Çünkü saray ve şirket arasında yapılan bir anlaşmadan bahsediyorum. Böyle bir soygun düzeni olabilir mi? Sayıştay denetimine, ihale kanununa tabi değiller. Yani devlet içinde bir devlet yaratmışlar. Vatandaş aç, işsiz, çiftçi bitkin, emekliler ve EYT’liler unutulmuş durumda” diye konuştu.

TEK ADAM ÇIKMAZI

Bir taraftan döviz girişi azalırken diğer taraftan hızlanan döviz çıkışına dikkat çeken Sındır, “Türkiye’nin acilen bir yerlerden döviz bulmasını gerektiriyor. Maalesef gelişmekte olan ülkelere olan yatırımcı ilgisinin bu dönemde düşmüş olması Türkiye gibi ekonomik göstergeleri zaten bozuk olan bir ülkeyi daha fazla olumsuz etkiliyor. İktidarın rantçı ekonomi anlayışının yan etkileri olarak bu süreçte para bulması da zor gibi görünüyor. AKP iktidarının ülkeyi getirdiği yerin adı tek adam çıkmazıdır” benzetmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi