Cengiz Aldemir/ANKARA - Türkiye'de hızla gerileyen hayvancılığa bir darbe daha. Artık köy meralarında hayvan otlatmak parayla. Otlatacağın hayvan sayısı kadar para ödenecek. Türkiye'de 41 milyon küçük baş 14.8 milyon büyükbaş var. Tarım Bakanlığı, bu hayvanların otlanacağı meralardan para almaya başladı. Meraların paralı olduğunu ortaya çıkartan belgede 2020 yılında otlatma bedelinin büyük baş hayvan başına 10 TL, küçükbaş hayvan başına ise 2.25 kuruş olduğu belirtildi.

ÖNCE ISLAH ET

Bunun asla kabul edilemeyecek ve trajikomik bir uygulama olduğunu vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, Türkiye’de tarımın, çiftçinin, hayvan üreticisinin desteklenmediğinin altını çizdi. Ülkedeki mera varlığının 11.2 milyon hektar gerilediğini ve ıslah edilmediğini vurgulayan Sındır, “ Meralarda hayvanların sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için devlet tarafından o alanlar ıslah edilmesi lazım. Kuru çalı, bozuk makilik gibi alanları burası mera deyip bırakmak doğru değil. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde böyle alanlar çok vardır. Bu gibi arazilere bakılmıyor. Buralara götürdüğünüz hayvan yiyecek bir şey bulamıyor. Meraların öncelikle devlet tarafından geliştirilmesi, hayvanların uygun otlatma alanı haline getirilmesi yani ıslah edilmesi lazım” dedi.

İBAN VEREN BUNU DA İSTER

Kanun da yeri olsa bile çiftçilerden hayvan otlatmak için alınacak paraya karşı olduğunu belirten Sındır, ülke tarımının bitme noktasına geldiği, ithalat sopası ile hayvan üreticisini terbiye etmeye kalkan iktidarın, bugün çiftçiden para istemenin trajikomik bir durum olduğunu söyledi. İktidarın pandemi sürecinde vatandaşa iban numarası vermesini hatırlatan Sındır, “ Hayvan üreticisini teşvik ve desteklemesi, meraları ıslah etmesi gerekirken, kalkıp zor durumda bitme noktasına gelmiş üreticiden bir de utanmadan hayvan başı para istemek, gerçekten trajikomik bir durum yaratıyor. Çok da şaşırmadık iktidarın bu uygulamasına. Bu filmi pandemi sürecinde de gördük. Bir çok ülke yardım yapmak için kendi halkından iban numarası isterken, AKP iktidarı pandemide aç vatandaşına iban numarası yollamıştı. Şimdi de zor durumda olan çiftçiden para istiyor” eleştirisinde bulundu.

MERA DARBESİ

İktidarın meralardan para almasının, “sen meraya gitme, oraları kullanma” demek olduğunu, zorda olan üreticinin daha da sıkıntıya sokmak anlamına geldiği şeklinde yorumlayan Sındır, ülkede Trakya bölgesinin iki katı bir alanın ekilip biçilmediğini hatırlattı. Zor durumda olan çiftçini tarımdan topraktan koptuğunu belirten CHP’li sındır, “ Mera alanlarını sanki kanunda yeri var gibi başkalarına amaç dışı kullanımı için kiralayabiliyorsun. Bu durum Türkiye’de tarımın hangi noktalara geldiğini açık ve net bir şekilde gösteriyor. Çok acı bir durum. Bu ülke çiftçisiyle ayağa kalkması gerekirken, çiftçinin sırtından ayağa kalkmaya çalışıyor. Bu uygulamalar çiftçiyi, köylüyü üreticiyi yok eden düzenlemelerdir. Bu da çiftçiyi yok etme politikasıdır. Bu uygulama özetle hayvan üreticisine, çiftçiye, köylüye yapılmış mera darbesidir” sözleriyle tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi