Türkiye İşçi Partisi İzmir Emek Koordinasyonu, sigara ve alkollü içeceklere peşi sıra gelen ÖTV zamları sonrasında Türkiye Tekel Bayiler Platformu kurucu üyelerinden Gümüş Tekel'in işletmecisi Semra Gümüş'ü ziyaret etti.

Son yıllarda özellikle zincir marketler, artan fiyatlar ve yasaklarla tekel bayilerinin oldukça zorlandığını ifade eden Gümüş, emniyet mensuplarının sahte müşterilerle adeta tuzak kurarcasına sözde denetim baskınlarından ise oldukça mustarip olduklarını dile getirdi.

Pandemi yasaklarının ve sonrasındaki etkilerinin en ağır hissedildiği sektörlerden biri olan tekel bayi işletmecileri, yüksek fiyatlar sebebiyle tüketicilerin kaçak sigara ve alkole yönelmiş olmalarından da şikayetçi. Yeterli denetimin yapılmadığını dile getiren Semra Gümüş bu tercihlerin özellikle halk sağlığı açısından risk yarattığını ve büyük bir vergi kaybına sebep olduğunu da sözlerine ekliyor.

Ortaklaşa bir hareketle kepenk kapatma eylemine girişen platform üyeleri, özellikle üye olmayan bayilerin bu eyleme destek vermemelerinden yakınırken, örgütlü olmanın ne kadar değerli olacağını diğer bayiler tarafından da anlaşılmasını umduklarını dile getiriyor.

Yapılan son fahiş zamların sigara ve alkollü içecek satışlarını yüksek seviyede etkileyeceğinden emin olan tekel bayi işletmecileri, yüksek oranda artan elektrik ve kira gibi işletme giderlerinin de kendilerini uzunca bir süredir zorladığını paylaşıyorlar.

Ziyareti gerçekleştiren Türkiye İşçi Partisi İzmir Emek Koordinasyonu üyeleri ise özellikle AVM ve zincir marketlere sağlanan imkan ve kayırmacı politikalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek “İşletmecilerin söylediği şekilde ifade edersek, sattıkları ürünlerden alınan ve altı bakanlığın yıllık bütçesine eşit ÖTV'den vazgeçilmesi ile başlayacak iyileştirme çalışmaları sayısı on binleri bulan tekel bayilerini biraz da olsa rahatlatacaktır. Kaldı ki alkoldeki yüksek vergi artık ‘gelir odaklı’ bir vergi politikası aracı olmaktan çıkmış, ‘yaşam tarzına müdahaleye’ dönmüş durumdadır. Ayrıca sınırlandırılmış gece yasakları kaldırılmalı, halk sağlığı açısından kaçak sigara ve alkol satışları düzenli olarak denetlenmelidir.” açıklamasında bulundu. 

Editör: Haber Merkezi