“Akıl ve bilimin ışığında gelecek nesilleri yetiştirecek olan öğretmenlerimiz, zor şartlar altında icra ettikleri bu kutsal mesleklerinin bilinciyle hareket ederler ve bunu yaparken de hiçbir zaman hicap duymazlar.” diyen Av. Kılıç, öğretmenlerin, 18 yıllık AKP iktidarında günübirlik projelere, neredeyse her sene değişen eğitim sistemine ve buna bağlı müfredat değişikliklerine göğüs gererek eğitim mücadelesi verdiğini kaydetti.

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, öğretmenlerin geçim sıkıntısıyla baş başa bırakıldığını ifade ederek, açıklamasında şu hususları belirtti:

“Öğretmenlerimiz aldıkları ücretle ne sağlıklı beslenebiliyorlar ne de ay sonunu getirebiliyorlar. Meslek itibarını kaybettiler, zaman zaman şiddete maruz kaldılar. Covid-19 Pandemisi ile birlikte de motive olmakta zorlandıkları uzaktan eğitim sürecine, eğitim vermeye uygun olmayan ortamlarda ders vermeye ve filyasyon ekiplerinde görevlendirilmeye zorlandılar. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, 18 yıldır eğitim sistemine ve öğretmenlerin ayağına vurulan prangaları söküp atacağız. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu çıkaracağız ve öğretmenlik mesleğinin itibarını geri kazandırıp, çalışma şartlarını iyileştireceğiz. 3600 ek göstergeyi Meclis’ten geçirerek öğretmenlerimizin hem bugününü hem geleceğini garanti altına alacağız. Çağdaş, laik, demokratik yarınlar için, nitelikli eğitim için, cehaletle mücadele etmek için, öğretmenlerimizin kafasını yastığına koyduğunda gelecek kaygısı taşımaması, kendisini sadece eğitime vermesi için mücadele edeceğiz.

AKP iktidarı ile birlikte ticarethaneye dönüşen eğitim sistemi aslında öğretmen öğüten, öğretmenleri ek iş bulmaya zorlayan bir yapıya dönüştü. Meslek onuruna yakışmayan, ‘ücretli ve sözleşmeli’ gibi sıfatlarla, açlık sınırının altında maaşla çalışmak zorunda bırakıldılar. On binlerce KHK mağduru yaratıldı. Sırf ‘onlar gibi düşünmüyorlar’ diye üniversitelerden çok sayıda öğretmen atıldı. Nerede kaldı ileri demokrasi? Bizim her zaman savunduğumuz gibi; öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz, niteliklisi ve kadrolusu olur.”

- “138 bin öğretmene ihtiyaç var”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Sayıştay raporlarına göre, Türkiye’de ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı 138 bin 393 olduğu halde, atanmadığı için onlarca öğretmenin intihar ettiğini bildirdi. Yoksulluğa itilen, “belki ileride atanırım” diyerek ücretli ve sözleşmeli olarak çalışmayı kabul eden öğretmenler olduğunu ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “AKP iktidarı bu öğretmen ihtiyacını neden karşılamıyor? İhtiyaç belli ve kaynak da vardır, iktidar yeteri kadar kadrolu öğretmen atamasını gerçekleştirmek zorundadır.” dedi.

İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; ‘Öğretmenler! Yeni nesli, cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz; yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakarlığınız derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister! Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır.’

Öğretmenlerin gönenç içinde yaşadığı bir toplum geleceğe umutla bakabilir. Öğretmenlerimizin hak ettiği değeri gördüğü umut dolu günler, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP iktidarıyla birlikte mümkün olacaktır. Öğretmenlerimiz daima demokratik, laik, çağdaş eğitim inancı ile Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir şekilde eğitim vermeye devam edeceklerdir. Atanmış ya da atanmamış eğitim camiasının neferi olan bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarım.”

Editör: Haber Merkezi