Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, bir kadın olarak siyasi yaşamında verdiği mücadeleyi anlatırken, kadına yönelik şiddette en önemli sorunların başında AKP iktidarının kadınlarla ilgili politika ve söylemlerinin geldiğini söyledi. Kılıç CHP iktidarında kadını hayatın merkezine koyacaklarını belirtti.

AKP’nin kadınlara yönelik söylem ve politikalarını eleştiren Kılıç, “Kadına yönelik şiddet konusunun en önemli sorunlarının başında AKP iktidarının kadını toplum içerisinde özgür bir birey olarak görmeyen politika ve söylemleri gelmektedir. Bunun da birçok örneğini gördük.Tüm bu olumsuzluklara rağmen; kadınlara yönelik şiddet, aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesine ilk imzacı olarak taraf olduk. Ancak bu sözleşme AKP iktidarı tarafından etkin ve kararlı bir şekilde uygulanmadı. Hatta son zamanlarda sözleşmeden tamamen çekilmenin düşünüldüğünü dahi gördük. Bu sözleşmeden çekilmeyi bırakın, herhangi bir maddesine dahi çekince koymak ülkemiz adına utanç kaynağı olacaktır” diye konuştu.

KADIN SİYASETÇİ OLMAK

Siyasette ‘kadın’ olmayı anlatan Kılıç, “Kadın olmanın zor olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Ben de bu zorlu sınavlardan geçen bir siyasetçiyim. 2004 yılında il gençlik kolları başkanlığı için 2 erkek adayla yarıştım. İlk başta biraz tepki çekti çünkü o güne kadar hiçbir genç kız, kadın il gençlik kolu başkanı olmamıştı. İki adayla yarıştım, sonra biri çekildi ve ben gençlik kolları başkanı seçildim. Sonrasında, siyaset hayatı sona eren, daha akil adamların, belli yaş üstündeki kişilerin yer aldığı disiplin kurullarında, bu tabunun da yıkılması gerektiğini düşünerek, il disiplin kurulu üyeliğine aday oldum ve en genç kadın olarak bu kurula seçildim. Bu görev sırasında evlendim ve bir çocuğum oldu. Bu nedenle kısa bir süre siyasete ara vermek zorunda kaldım. Kadının siyasetteki yeri ve zorlukları konuşulurken bu durumu da ele almak gerekiyor. Anne oluyorsunuz, en önceliğiniz bebeğiniz oluyor ve siyasete ara vermek durumunda kalıyoruz. Ama o sırada siyaset devam ediyor. Bende bir anne olarak siyasi hayatıma devam ederek, önce il başkan yardımcılığı ve İzmir’de ilk kadın il sekreteri görevlerine seçildim. Sonrasında, örgütün kantarına çıkmak gerekir diyerek, milletvekilleri seçimleri için önseçime katıldım. Önseçimden çıkarak, İzmir milletvekili olarak parlamentoya girdim, Parti Meclisi (PM) üyeliğine seçildim. PM üyeliğim sırasında birçok şehirde alan çalışması yapma fırsatım oldu. İzmir, kadınların özgür olduğu bir kent ama Anadolu öyle değil. Kadınların siyasetteki yeri, nasıl ve neler yapılması gerektiği konusunda sorularıma Anadolu cevap verdi. Yetkimiz az, sorumluluğumuz çok. Milletvekili de doktor da avukat da olsanız, hangi görevi yerine getirirseniz getirin anne, eş, kız kardeş, birinin kızısınız. Bunun sorumluluğu var” diye konuştu.

‘ÇÖZÜME HAZIRIZ’

Kılıç açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Biz kadınlar daha çok örgütlenmeli, halkımızı bu konuda daha bilinçli hale getirmek için çalışmalıyız. AKP’nin 18 yıllık iktidarında kadına biçtiği rolü, kadını yok sayan zihniyetini hiçbir zaman kabul etmedik ve bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. CHP iktidarında daha çok kadın; siyasette, ekonomide, ticarette, Meclis’te, Bakanlar Kurulu’nda, bürokraside yani ülke yönetiminde daha çok yer alacaktır. Kadın-Erkek eşitliğini kağıt üzerinden alıp hayatın merkezine koyacağız. Kadına yapılan her türlü şiddeti bir insan hakkı ihlali olarak görmekteyiz. Bu hak ihlaline karşı ürettiğimiz ve üreteceğimiz politikalarla çözüme hazırız.”

Editör: Haber Merkezi