Türkiye’de 2021 yılı itibarı ile mezun anestezi teknikeri ve teknisyeni sayısı 80 bini buldu. Anestezi tekniker ve teknisyenleri bir yandan atama bekliyor diğer yandan ise resmi görev tanımlarının gerçeğe uygun olmasını talep ediyor.

Klinik uygulama ortamında üstlendikleri sorumlulukların karşılığına denk gelen resmi bir görev tanımlarının olmadığını belirten anestezi tekniker ve teknisyenleri, fiilen üstlendikleri sorumlulukların resmi görev tanımlarında yazmadığı için hukuki anlamda savunmasız bırakıldıklarını söylüyorlar. Yeniden düzenlenecek resmî görev tanımına ihtiyaç duyduklarını ifade ediyorlar.

Özellikle Koronavirüs salgını döneminde uzman oldukları konularda daha çok sorumluluk almaya hazır olduklarını belirten anestezi tekniker ve teknisyenleri, başta yoğun bakımlara olmak üzere, atama bekliyor.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’li Murat Bakan, “Anestezi tekniker ve teknisyenleri; donanımları, uzmanlık alanları ve fiilen yüklendikleri sorumluluklar dikkate alınarak, görev tanımlarının gerçeğe uygun olarak yapılmasını istiyor. Bu haklı talebin duyulması ve harekete geçilmesi için biz de elimizden geleni yapacağız. Özellikle bu salgın döneminde, tüm sağlık çalışanlarının özverisi orta. Hiçbir sorumluluktan kaçmayan her göreve hazır olan anestezi teknisyen ve teknikerlerinin de fiilen üstlendikleri sorumluluklar hukuki bir zemine oturtularak ve atamaları yapılarak, hakları ve itibarları teslim edilmeli. Bu konuyla ilgili sayın Koca’dan iyi haberler bekliyoruz” dedi.

CHP’li Bakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu:

1 – Fiilen üstlendikleri sorumlulukların karşılığına denk gelen resmi bir görev tanımlarının olmaması yani icra etmek zorunda oldukları uygulamaların, hukuksal geçerliliğinin olmaması anestezi tekniker ve teknisyenlerinin hukuki anlamda savunmasız bırakmaktadır. Anestezi tekniker ve teknisyenlerinin resmi görev tanımlarının, fiilen üstlendikleri sorumluluklar göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesine yönelik yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa, hangi aşamadadır? Yoksa, anestezi tekniker ve teknisyenlerinin talepleri göz önüne alarak bir çalışma yürütülecek midir?

2 – Anestezi tekniker ve teknisyenlerinin donanımları, uzmanlık alanları ve fiilen yüklendikleri sorumluluklar ile Koronavirüs salgını göz önünde bulundurularak, başta yoğun bakım servisleri olmak üzere anestezi tekniker ve teknisyenlerine kadro açılması yönünde bir çalışmanız var mı?

Editör: Haber Merkezi