Serter, yaptığı açıklamada iktidara seslenerek “Hızlı trene değil yılan hikayesine dönen Ankara-İzmir hızlı tren hattı projesini, AKP iktidarları olarak 2007’den bu yana yatırım programlarına yazıyorsunuz. 2007’den bu yana 15 yıl geçmiş. 2007 sonrası 2012’de en son Başbakan, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım zamanında tekrar bir ihale yaptınız, bu ihalenin bedelinin 4.3 milyar TL olacağını söylediniz ama kağıt üzerinde yazdığınız maliyet 8 milyar TL’yi aştı. Şimdi 2021’de yaptığınız ihalenin kredisini Mart 2022’de, Hazine ve Maliye Bakanınız Nureddin Nebati “Bulduk” diyor” dedi. 

'DEVLETİN BAKANLARI, YANDAŞ FİRMALARA KREDİ BULUR HALE Mİ GELDİ?'

Devletin kendi kaynaklarını heba eden bir iktidar olarak “İngiltere’den kredi bulduk,  Ankara-İzmir hızlı tren hattını yapıyoruz” diye milletin aklıyla dalga geçiyorsunuz hatta siz de değil İngiltere Ticaret Bakanı ilk açıklamayı yapıyor” diyen Serter, önemli bir noktanın da altını çizerek  “Bu parayı Hazine ve Maliye Bakanı bulduğunu söylüyor, bu ihalenin bütün işlemlerini hükümet mi yapacaktır, ihalenin verildiği firma ne işe yaramaktadır? Hükümet artık ihale verdiği firmalar adına mı çalışmaya başlamıştır?” Bu nasıl bir hesap, nasıl bir ihale, nasıl bir işlemdir? İktidar bu sorulara cevap vermek durumundadır” diye konuştu. 

Serter, açıklamasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun 2022 yılı bütçe sunumu için Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldiğinde milletvekillerine 2 milyar 162 milyon 600 bin avroluk bir dış krediden söz ettiğini hatırlattı ve “2021 yılından 2022 yılına gelindiğinde bir metre ray döşenmemiş bir projenin maliyetinin bir yıl içinde 5 milyar 483 milyon 133 bin TL arttığını gördük. Üstelik bu maliyet artışının yüzde 84’ünün dış krediye bağlandığını da gördük.  Dış krediyi kağıt üzerine yazmışlardı ama İngiltere’den para bulduk dememişlerdi, belki de diyememişlerdi” dedi.

'HESAP VERMEK MECBURİYETİNDESİNİZ'

Serter, açıklamasında iktidara seslenerek “15 yılda boşa harcanmış olan 8,5 milyar TL’nin hesabını vermek mecburiyetindesiniz. Bu hesabı vermeden, “Hızlı tren hattı, iki şehir arasını 3 saate düşürecek” hamasetini bırakın. Hayal satmayın” dedi.

Serter, “İktidar son aylarını yaşıyor ve giderayak halkı daha fazla borçlandırma yoluna gidiyor. Genel Başkanımızın da dediği gibi, AKP iktidarları döneminde, halk olarak 19 yıllık süreçte 189 milyar dolar faiz ödedik. Bu ülke her saat başı 3 milyon dolardan fazla faiz ödüyor. Her birimizin cebinden her gün 4 ekmek parası çıkıyor. Fakir fukaraya yükledikleri yük yetmedi, bir de İngiltere’deki tefecilere yeni sözler veriliyor. Soruyorum, çocuklarımıza, torunlarımıza borç üzerine borç bırakmaktan yılmadınız mı, hiç mi utanmıyorsunuz” dedi.
“Bırakılan eserlerin Türkiye’nin kendi kaynakları ile yapılması önemli”

İzmir Milletvekili Bedri Serter, açıklamasında, Cumhuriyet döneminden beri yapılan yatırımların devlet kaynaklarıyla yapıldığına dikkat çekti ve “Önemli olan bırakılan eserlerin Türkiye’nin kendi öz kaynaklarıyla, halkın vergileriyle yapılabilmesidir. Bugün geldiğimiz noktada, AKP iktidarlarının ülkenin kaynaklarını boşa harcadığı ve yurtdışındaki tefecilere ülkeyi borçlandırmaktan vazgeçmediği ortadadır. Ama halk artık “yetti gari” demektedir.
 

Editör: Haber Merkezi