Cengiz Aldemir/ANKARA - Kendisi de esnaflıktan gelen CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, meclis de yaptığı konuşmasında Türkiye genelinde 1 milyon 895 bin esnaf olduğunu, bunun 119 bininin İzmir’de bulunduğunu belirtti. Serter, pandemi sürecinde büyük sıkıntılar yaşayan esnaflara, destek ve nefes aldırabilecek önerilerde bulundu.

AHİLİK HATIRLATMASI

Esnaflığın Ahilik kültüründen geldiğini hatırlatan Serter, “ Bu mecliste amcası, eniştesi yengesi esnaflığa dokunmamış bir milletvekili yok. Bu meclis de esnaflığın Ahilik kavramı olduğunu bilmeyen yok. Ahiliğin özü doğru, dürüst ve yetkin esnaflara veriler isim olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Ben esnaf çocuğuyum ve hayırlı işler demeden bir dükkana girmedim” dedi.

16 MİLYONA BAKIYORLAR

Zor günlerden geçen ülkede esnafın da aynı sıkıntıları yaşadığının altını çizen Serter, 1 milyonun üzerinde esnafın endişe içinde olduğunu vurgulayarak, “ Gün bugün hayatımıza dokunan esnafa destak günü bugün. Onlardan alışveriş yapmadan hayatımızı idame ettirme şansımız yok. Esnaflarımız ana damarlarımız. 1 milyon 895 bin esnafımız 16 milyon haneye ekmek ve aş götürüyor. Bir araştırmaya göre esnafın yüzde 74’ü, yani 1 milyon 300 bine yakını endişeli. Geleceklerinden endişe ediyorlar” diye konuştu.

ESNAFIN BEKLENTİLERİ

Esnafların iktidardan beklentilerini de sıralayan Serter, esnafların tefecilerin eline düşmemesi uyarısında bulunarak şöyle konuştu: “Öncelikli olarak iktidardan beklentisi kira politikasında yapılacak bir değişikliğe ihtiyaçları var. Elektrik, su ve doğalgaz faturalarının 3,5 ay süre için iptal edilmesini istiyorlar. Esnaf 1 tl bile tüketim yapmadı ama makbuz olarak vergiler geliyor. Ve esnafın yüzde 70’i BAĞ_KUR’unu ödeyemiyor. Oysaki sigorta onların geleceğidir. Esnaf sigorta borçları için 6 ay ödemesiz kalan borcunu ise 12 ay taksitle faisziz ödemek istiyor, sicil affı istiyor. Örneğin bir bankaya gittiğinde sicilin bozuk denmesini istemiyor. Çünkü bu insanlar ahilik kültürüyle yoğrulmuş insanlardır. Esnaf diliyle konuşuyorum, feryatlarına kulak verin. Esnafımızı namerde mahkum etmeyin, tefecilerin eline bırakmayın.”

Editör: Haber Merkezi