İZ GAZETE- Geçtiğimiz hafta İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Kuruluna katılan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, esnafların yaşadığı sorunları dile getirdi. Serter, konuşmasına esnafların diliyle, “selamün aleyküm” diyerek başladı. 

ESNAF YANLIZ BIRAKILDI

Pandemi sürecinde yanlız bırakılan kesimlerin başında esnafların geldiğini belirten CHP'li Serter, yalnız bırakılan esnafın muhatabının olmadığını söyledi.  Ekonomi Masası Üyesi de olan Serter, esnafın ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, “ Bugün geldiğimiz noktada, İzmir’deki esnaf kardeşimin de Hakkari’deki esnaf kardeşimin de çektiği eziyet de aynı. Bunun nedeni, önce 2018’de başlayan ekonomik buhran olmuştur. Ardından 2020 Mart ayında başlayan Pandemi döneminde, yönetilemeyen Türkiye’de, esnafın tek başına bırakılması içimi acıttı. Ben de esnafım ve vergi ödüyorum. KDV ödüyorum, ben de benzin kullanıyor, işçi çalıştırıyor, sigorta ödüyorum. Emekliyim ama esnafların Bağkur emekli maaşları 2100 TL. Soruyorum kime yetecek bu maaş? Emekli esnaf kardeşlerimin 2100 TL maaşa talim etmesine üzülüyorum. Yok böyle bir dünya! Yaşayamıyor esnaf!” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

2022'DE ESNAFIMIZ SEFERTASI TAŞIMAKTA

Çocukluğunda, annesinin evde hazırladığı sefer taslarını esnaf olan, babasının iş yerine götürdüğünü anımsatan İş İnsanı Serter,  "Bugün, sene 2022, esnaflarımız yine sefer tasları taşımakta. Nereden nereye, 45 yıl sonra yazık değil mi? Ama haklı esnaf, çünkü bir gevrek, bir küçük peynir ve bir çay 10 TL arkadaşlar. Bir insan üç öğün sadece gevrek-peynir yese günlük maliyet 30 TL. Dört kişilik bir aile 120 tl. Birer tane yiyebilecekler hepsinden düşünün. Nereye geldik, nereye gidiyoruz? diye sordu.

ESNAF OLARAK AĞLIYORUM

Dövizdeki yükselişin, dolayısıyla maliyetlerin hiç durmadan artmasına da değinen CHP'li Serter, “Son aylarda dövizdeki kontrolsüz yükselişi birlikte yaşadık. Bir gün bir baktık 18 TL olmuş, frenledik dediler, 13 TL indi dediler. Oysa ki 8 TL’den 13,5 TL’ye çıkmış oldu o dönemde %50’ye yakın bir farktan söz ediyorum. Bugün hala dolar 16 TL'ye yükselmiş durumda. ABD’de %4 enflasyon, TÜİK’in verdiği verilere göre Türkiye’de %70. Yüzde 4 nerede yüzde 70 nerede, Türkiye gerçekten ekonomik olarak batık durumda. Ülke rezervleri eksi 65 milyar dolar açık veriyor, Maliye Bakanı “gözlerime bakın, nasıl ışıldıyor, ışıltısına bakın” diyor, ben esnaf olarak ağlıyorum" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. 

DÜKKANLAR ELEKTRİK YÜZÜNDEN GEÇ AÇILIYOR

Ziyaret ettiği bir esnafın 10 metrekarelik dükkana 5 bin TL kira ve 6500 TL elektrik faturası ödediğini aktaran Serter, "Eskiden esnaf, sabah 7 buçuk gibi dükkanını açsın diye koşuyordu, şimdi bakıyorum, esnaf 11-12 gibi dükkanını açıyor, neden diye soruyorum “ fazla elektrik faturası ödememek için geç açıyoruz” diyorlar. Biz ülke olarak, esnaflarımızı, işçilerimizi ayağa kaldırırsak hiçbir sorunumuz olmaz. Kovid döneminde bir müteahhit firmaya bir kalemde 450 milyar TL vergi muafiyeti sağlandı. 4 milyona yakın esnaf var Türkiye’de, bu parayı onlara paylaştırsaydık olmaz mıydı? Esnafa ne kadar destek verildi Kovid döneminde diye baktığımızda 750-1000 TL’ler konuşuldu.750 TL kimin derdine derman olur? Bunlarla oyalanmamamız lazım" ifadelerini kullandı.

ESNAFIN SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ

Bir Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında esnafı yalnız bırakmayacaklarını ve sorunlarını çözeceklerini kaydeden CHP'li Serter,  “Biz iktidara gelir gelmez, esnaflarımızın vergi borçlarını faizsiz olarak uzun bir döneme erteleyeceğiz, aldığınız bütün kredilerin faizlerini sıfırlayacağız, minimum 3 yıllık ödeme getireceğiz. Yine 7200 gün şartı getireceğiz. Esnaflarımız, 7200 gün Bağkur'dan emekli olmak mecburiyetinde. Bağkur emekli maaşını minimum asgari ücret seviyesine çıkartacağız" diye konuştu.

ESNAF BİZ KURACAĞIZ

"İktidara geldiğimizde Esnaf Bakanlığı kuracağız" diyen Kılıçdaroğlu'nun sözlerini anımsatan Serter, esnafların bir bakanlığı ve bir muhatabının olacağını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi