Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis genel kurulunda Turizm Teşvik Kanunu üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, AKP'nin getirdiği düzenlemeyi eleştirerek, " Türkiye'nin göz bebeği olan turizm sektörünün tümüyle yok sayıldığı, adı teşvik, kendisi ceza kanunu olan ve bir millî güvenlik sorunu olarak  duran bir teklifi konuşuyoruz. Türkiye ekonomisinin yapı taşı olmasının yanında, toplumsal barışın, kalkınmanın öncü gücü olan ve pandemiyle ciddi sıkıntılar yaşayan turizmi dibe vurdurmak için neden bu kadar uğraşıyorsunuz? diye sordu.

TURİZM İKTİDARIN OYUNCAĞI OLDU 

İktidarın getirdiği teklifin ranta dayalı, tarım topraklarını, orman alanlarını yağmalatacak,  yerel yönetimlerin turizme dair tüm yetkilerinin elinden alınıp tek adama altın tepsiyle verilecek bir kanun teklifi olduğunu söyleyen Serter, "Gözü doymayan iktidara  sormak istiyorum: Doğamızı, bu tabiat harikası yerleri halkımızdan duvarlarla kaçırmak istemenizin sebebi nedir? Milletvekili olduğum günden beri, turizmin iktidarınızın oyuncağı hâline geldiğini gördüm. Ülkenin ekonomisini ayakta tutan, 54 sektöre doğrudan katkı sağlayan, milyonlarca ailenin geçim kaynağı olan turizmin nasıl bitirilmek istendiğini yaşayarak görmeye devam ediyorum" 
sözleriyle tepki gösterdi.

AKP'NİN SERVET EDİNME ARZUSU

2002'den bu yana turizmcilerin sorunlarının artarak çoğaldığını, turizmi teşvik adı altında tabiat varlıklarının yok edilmesinin teşvik edildiğini belirten Serter,  Turizmcilerin emekleriyle, sermayeleriyle oluşturdukları otellerini, pansiyonlarını pandemi döneminde yok pahasına sattıklarını anımsattı. 
İktidarın Turizm  Ajansının kuruluş paralarıyla turizmcinin kanını emmeye devam ettiğini vurgulayan Serter, AKP'nin her getirdiği torba kanunda, vahşi madenciliğin önünü açan, ormanları, tarım alanlarını betonlaştırarak pazarladıklarını, iş bilmeyen ve bitmeyen servet edinme arzularından dolayı doğayı yok ettiklerini söyledi.

ÜLKE VARLIKLARINA ÇÖKME PROJELERİ

İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Projesinin arka kapılarda yapılan pazarlıklarla yandaşlara peşkeş çekilmeye çalışıldığını ifade eden CHP'li Serter, "Müthiş bir ekosistemin olduğu 16.624 hektar alanı kapsayan, Ankara'nın Keçiören ilçesi büyüklüğünde ki projeyle TMMOB'un hazırladığı raporunda çok acı "Geleceğimize darbe vuruluyor, Çeşme'mizin de Türkiye'mizin de, gelecek nesillerimizin de varlıkları yok oluyor." deniliyor. 25 milyon dolar değerinde olduğu söylenen bu proje, ülkemizin menfaatini değil, birilerinin varlıklarımıza çökmesini amaçlıyor" diye konuştu.

128 MİLYARI UNUTTURMA ÇABALARI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, "Siz, bize Alman turistleri gönderin, turist gören herkese aşı vuracağız." sözleriyle,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  bayramda nerede olacağına dair bir soruya "En kötü ihtimalle Türkiye'deyim." sözlerini anımsatan Serter, " Bir yönetici bunu nasıl söyler? Pandemi döneminde, dünyada öyle yöneticiler gördük ki "Kendi vatandaşımızın sağlığı her şeyden kıymetlidir." deyip Türkiye uçuşlarını kapattılar. Bizim Hükûmetimiz ise maalesef kendi insanına beşinci sınıf insan muamelesi…Bunu yapmalarının nedeni ise "128 milyar dolar nerede?" sorusunun gündemden düşürmek için yaptılar. Güneş balçıkla sıvanmıyor. Yine, soruyorum: Bu 128 milyar nerede? Ölünceye kadar da soracağız" ifadelerini kullandı.

SORUNLARI BİZİM İKTİDARIMIZ ÇÖZECEK

Türkiye'nin agro, doğa, kültür, inanç ve spor turizmi planlamasında geç kaldığı eleştirisinde bulunan Serter, Turizm sektörünün pandemi sürecinde yaşadığı sorunları dile getirerek, "Bizim iktidarımızda ülke turizminin yıldızını yeniden parlatacağız, boynumuzun borcu olsun bu sözümüzdür."

Editör: Haber Merkezi