Cengiz Aldemir/ANKARA - İktidar, Sakarya'da ki tank palet fabrikasını Katar'a satmasının ardından, Makine Kimya Endüstrisini şirkete çevirecek yasa teklifini meclise sundu.

Kurumda personel memur olarak çalışanlar, teklifele işçi statüsüne geçirilecek. 6 Ay sonra şirkette özel hukuk hükümlerine tâbi olmayan hiçbir personel çalıştırılmayacak. Genel Müdürler, Daire Başkanları, Şube Müdürleri gibi bütün yönetim kurulu üyelerinin görevleri sona erecek. Halen kurumda işçi olarak çalışan personele sözleşmeli personel olarak çalışma teklif edilecek. İşçiler teklifi kabul etmedikleri takdirde Milli Savunma Bakanlığı'na ait birimlere gönderilecek. Kabul etmezlerse işten çıkarılma riskleri yüksek. Kurulacak yeni şirket askeri ve sivil amaçlı her türlü silah, patlayıcı, kimyasal madde, mühimmat, cihaz, sistem ve platformları yurtiçinde ve yurtdışında üretebileceği gibi ürettirebilecek. Şirket yurt içinde ve yurt dışında şube de kurabilecek. Şirket, Milli güvenlik ve ulusal kalkınma içeren projeler için Cumhurbaşkanlığı onayı ile kamulaştırma yapabilecek.

Konuyu İz Gazete'ye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, 2 ay önce Kırıkkale'de incelemelerde bulunduğunu, kurulduğu andan itibaren 6 bin kişinin çalıştığı silah fabrikasında bugün 500 kişinin çalıştığına dikkat çekti.

Tek adam yönetimi beka sorunu haline geldi

AKP'nin Türkiye'yi karış karış, metre metre satmaktan hibe etmekten bıkmadan, usanmadan sattığını vurgulayarak, " Ülkenin kalkınmasında tartışmasız büyük katkı sağlayan cumhuriyet birikimlerini satmaktan bıkmayan tek adam sistemi ülkenin beka sorunu haline gelmiştir. Yeter artık. Sevgili AKP'liler makina kimya endüstrisini de yok ediyorsunuz farkında mısınız? Bu gidiş herkese zarar veriyor artık" dedi.

MKE'yi anonim şirket yapacaklar

Savunma sanayinin direklerinden olan, köklü bir geçmişe sahip Makine ve Kimya endüstrisinin anonim şirkete dönüştürmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Serter, "Bu hükümet Bu anlayış nasıl bir gecede sakarya'daki tank palet fabrikasını istediği kişilere sıfır maliyette, bir kuruş bile almadan teslim ettiyse bizim makine kimya endüstri endüstrisi kuruluşumuzu da yine birilerine bir kuruş almadan hibe etmeye hazırlanıyor. Ülke kaynaklarını istediği şekilde istediği kişilere vermeye devam ediyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi