Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda Enerji Piyasasını düzenleyen kanun teklifi hakkında söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, konuşmayı hazırlamadan önce pek çok organize sanayi bölge yönetici ve uzmanlarıyla görüştüğünü söyledi. Sanayinin en temel ve stratejik girdisinin enerji olduğunu, ürünlerin üretim maliyetindeki elektrik fiyatlarının etkisinin yüksek olduğunu kaydeden Serter, sanayicinin önündeki en acil problemin dövize göre belirlenen yenilenebilir enerji kaynaklarının destekleme mekanizması adı altında alınan "YEKDEM bedeli" ve buna bağlı öngörülemez elektrik faturaları olduğunun altını çizdi.

SANAYİCİ HATANIZIN BEDELİNİ ÖDÜYOR

Sanayicinin bir gün sonraki elektrik fiyatlarını öngöremediğini, değişken bir elektrik borsasında gözleri bağlı karanlıkta, dünyayla rekabet ve üretim yapmaya çalıştığını belirten Serter, kanun teklifinin bir maddesinde belirtilen, yenilenebilir enerji kaynak bedelinin Türk Lirası olarak alınması konusunu, yıllardır söylediklerini hatırlatarak, “Günaydın diyorum. Sanayici sizlerin yıllardır ihalelerle dövize endeksli rakamlarla garantilerini verdiğiniz hatalı projelerin bedellerini ödüyor” dedi.

OSB’LERİN SESİNİ DİNLEYELİM

Nisan ve mayıs aylarında elektrik tüketiminin yüzde 25'lere kadar azalan enerji maliyetlerinin yüzde 36 oranında arttırılmasına sanayicinin isyan ettiğini söyleyen Serter, enerjiyle ilgili önerilerde bulunarak, “Bir zamanlar organize sanayi bölgeleri kendi enerjilerini üretmeleri için izin verildiğini ancak yıllar önce aynı bugün yenilenebilir enerji diye konuşanların "Kömürü terk edin doğal gazla elektrik üretelim." dediklerini hatırlatmak istiyorum. "Derdimiz sanayicimizin tüketirken yarınının da göreceği çevreci bir enerji üretim ve tüketim sistemini oluşturmaktır." diyen OSB'lerin sesini dinleyelim. Bu ses karşısında hemen "Organize sanayi bölgeleri yenilenebilir enerji kaynaklarına karşı" demeyelim. Organize sanayi bölgeleri bugün lisansız olarak güneş ve rüzgâr enerjisiyle ürettikleri enerjiyi sadece sanayisinin ihtiyacını karşılayabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ve lisanslı olarak üretmeye talip olmakta fakat mevzuat buna engel. Yani bir ticaret kuruluşu gibi elektrik üreteceğim dedikleri an yarışa sürükleniyorlar ve sözde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak kendi ekosistemlerini kursunlar diye desteklenecekleri söylenen organize sanayi bölgelerimiz kömür ve doğal gaz kullanarak elektrik üretmeye mahkûm ediliyorlar” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANINA O YETKİ VERİLEMEZ

Kendisi de sanayici olan Serter, bütün sanayicilerin, ülke ve dünya geleceği için küresel ısınmaya karşı çevreyle uyumlu enerji kaynaklarından yana olduğu söyledi. Kanunun 15'inci maddesinde yenilenebilir enerji kaynakları belgeli üretim ve lisanssız üretim tesisleri için yerli katkı fiyat güncelleme yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesinin doğru olmadığını savunan CHP’li Serter şöyle konuştu: “Yani sarayda danışmanların ve elektrik piyasasına hâkim yandaş lobilerin borusu ötecek, sanayici bitecek. Gelin, bundan vazgeçin ve bu fiyatlamaları esas üretimi yapan sanayicilerin de içinde olduğu çalışma komisyonlarıyla belirleyelim. Ayrıca, OSB'lerin lisanslı enerji üretimine geçmesini sağlama yoluyla da bu maddede geçen yerli katkı fiyatından faydalanmalarını sağlayalım, sanayicilerimize nefes olalım. Çevreyi, yeşili koruyan bir üretimi nasıl yaparız diye düşünen sanayicilerimiz hepimizden destek bekliyor. Çevreyi ve geleceği koruyan bir üretim stratejisi hepimizin önceliği olmalıdır. Sanayici bizlerden bu türlü destekleri çok doğal olarak beklemekte. Hem üretimlerini artıracaklar hem de istihdam kaynaklarını yaratmış olacaklar. Unutmayın, 13 milyon genç işsizimiz var.”

Editör: Haber Merkezi