Cengiz Aldemir/ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, şeffaflığın olmadığı, sanayi ve teknoloji isimlerinin ağırlığı altında kalmaya başlayan bir bakanlık tablosu olduğunu, Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporunda kalkınma ajanslarının çökme noktasına doğru sürüklendiğini dile getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, salgın dönemiyle beraber özelleştirmelerden daha çok, Bakanlığın attığı ve atılacağı söylenen adımların devlet eliyle yapıldığı sözüne dikkat çeken Serter, “Bugüne kadar hep özelleştirmelerden bahsederken, yeni mi aklınız başınıza geldi acaba sormak istiyorum; “Devletin gücünü yeni mi fark ettiniz?” diye sormak benim boynumun borcu. Yerli aşı ve ilaç vurgusunun önemli olmakla beraber ve aşıyla ilgili defalarca açıklama yapmış olmanıza rağmen somut bir gelişme olmamış ve süreçte Covid aşısını Pfizer-BioN Tech ortaklığı üretmiştir. Bakanlığınız ve TÜBİTAK neden bu konuda eksik ve yavaş kaldı? Bugüne kadar yerli aşıya yapılan yatırım ne kadar oldu diye sormak istiyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

SANAYİ BÖLGELERİNİN SESİNİ DUYUN

Sanayicinin sorunlarına da değinen Serter, pandemiyle beraber, ihracatın Ağustos 2020 itibarıyla yüzde 5,7 oranında azalarak 12,5 milyar dolara düştüğünü hatırlattı. Türkiye sanayisinin ana damarlarından olan sanayi bölgelerinde yaşanan susuzluk sorununa dikkat çeken Serter, Bakan Varank’a,“13 organize sanayi bölgesine sahip İzmir’in pek çok sanayi bölgesini ziyaret ediyorum. Sanayinin en kritik ihtiyacı su. Sanayi bölgelerinin yöneticileri isyanda, “Baraj yapmayı istemek yerine fabrika yapmak isteseydik daha kısa zamanda yapardık. DSİ, bize bürokrasi engeli yaratmaktan vazgeçsin.” diyorlar. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Yiğitler Barajının tamamlanmasını, Tire Organize Sanayi Bölgesinin, Demir köprü başta olmak üzere bölgeye su veren barajlara su takviyesi yapılmasını ve bölgeye su sağlayan barajlardaki suyun buharlaşmasının önüne geçilmesi için adım atılmasını bekliyorlar. Bu sesi duyun lütfen Sayın Bakan” diye seslendi.

13 MİLYON İŞSİZ NE ZAMAN İŞ BULACAK?

Sanayinin her dalı için çok önemli olan bir başka meselenin, mesleki eğitim ve meslek liseleri olduğunu kaydeden Serter, 2015 yılında Cumhuriyet Halk Partisi seçim beyannamesinde, bütün organize sanayi bölgelerinde mutlak meslek liseleri olacağı, yatılı olmaları noktasında çok önemli bir vaatte bulunduğunu hatırlattı. Bakan Varank’a göreve geldiği Temmuz 2018’den buyana organize sanayi bölgeleri içerisinde kaç meslek lisesi kurulduğunu ve kaç gencin sanayide istihdam edildiğini soran Serter, genç işsizliğine dikkat çekerek, “Haziran ayında Sanayi Rekabet Kanunu Genel Kurulda görüşülürken Bakanlığınıza seslenmiştim. Bu ülkenin genç işsiz oranı yüzde 26. 13 milyon genç işsizimizin…. Genç işsizlerimiz doğdukları yerde doymak istiyor. Sanayide ciddi bir daralmanın yaşandığı 2020 yılının sonuna gelmek üzereyiz ve siz hâlâ yıl sonu itibarıyla 11 OSB ve 4 sanayi sitesini, 2021 yılında da 16 OSB ve 5 sanayi sitesinin projesini tamamlayacağınızı söylüyorsunuz. Bu 13 milyon işsiz nerede, ne zaman ve nasıl iş bulacak?” diye sordu.

ENERJİ MALİYETLERİNE ACİL ÇÖZÜM

Bakan Varank’ın 2019’da Aliağa’da kurulduğunu kamuoyuyla paylaştığı endüstri bölgesine dair verdiği önerge cevabında, bölgenin mera vasfının devam ettiğini ve kamulaştırmanın gerçekleştirilemediği bilgisini hatırlatan Serter, “Bugüne kadar, konuya ilişkin anlatılan somut bir adım olmuş mudur? Değindiğim bir önceki noktaya atfen bu soruyu soruyorum size: Burayı da yine organize sanayi bölgelerini “Kamulaştırma hâlen devam ediyor, yapamadık.” mı diyeceksiniz? Tabii ki sanayicinin en önemli ve acil problemlerinden biri de enerji maliyetleri; elektrik ve doğal gaz. Sanayici; “Enflasyon yüzde 10’larda gösteriliyor, elektrik ve doğal gaza gelen zam 40, 50’lerde dolaşıyor.” Diyor. Ne diyorsunuz sayın Bakan?”

Editör: Haber Merkezi