Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İktidarı vatandaşa tabela ofislerini "kredi finansman şirketi" diye yutturan, "Ev ve araba vereceğiz." diyen Jet Fadıl, Deniz feneri ve Çiftlik Bank tosuncuğu gibi şahsiyeti olmayan kişilerle baş başa bıraktığını söyledi. Serter, görüşülmekte olan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun sonunun da ona benzeyeceği endişesini dile getirdi.

AKP’NİN ‘TİCARİ SIR’I AÇIĞA ÇIKTI

AKP’lilerin sık kullandığı, halktan devletin işlerini "ticari sır" diye saklamanın insanın aklında tuhaf şeyler uyandırdığını söyleyen Serter,“ Şu anda siz bu şirketleri adaletten ve yargıdan kaçırıp işlemlerini istediğiniz gibi yapacak BDDK'ye teslim ediyorsunuz. Bunu da bugüne kadar sır gibi saklamaya çalıştınız ama bizim gözümüzden hiçbir şey kaçmıyor. Sır açığa çıktı ve kendiniz de uygulamaya çalışıyorsunuz. AKP Genel Başkanı söyleyip duruyor ya "Devleti anonim şirket gibi yöneteceğim." diye; işte, o yüzden bütün bu olup bitenlere ticari sır demek zorunda kalıyorsunuz. Ama bu Hükûmetin başı şunu bilmesi lazım ki: İdare ettiğiniz her delikli kuruşta tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Takdir halkın ve Meclisimizindir” dedi.

SARAYIN GÜNLÜK MALİYETİ 120 MİLYAR TL

Koronavirüs aşısıyla ilgili "Ne kadar geldi? Kaça geldi?", Yap-işlet-devret yatırımlarıyla ilgili, "Bunlar kaça mal oldu?" diye sorduklarını, iktidarın ise "ticari sır" diyerek bilgi vermediğini anımsatan CHP’li Serter, “Haftaya getireceğiniz torba kanunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının borcu olan özel sektör firmalarına aleni devlet desteği sağlayacak bir madde getiriyorsunuz; yine halk aç kalıp yandaşlar ihya olacak ve bu yetki önümüzdeki on yıl için Cumhurbaşkanına verilecek, buna da "ticari sır" diyorsunuz. Soruyoruz "İngiltere'deki, sayısı elimizin parmakları kadar olan faizci tefecilere 192 milyar dolar ödendi, niye ödediniz?" diyoruz "ticari sır" diyorsunuz. Her şey sır ama 11 milyon genç işsizim çıplak, ortada. 1 trilyon 833 milyon devlet borcu çıplak, ortada. Sarayın bir günlük maliyeti 10 milyar TL, çıplak, ortada. Bir senede kişi başına düşen millî gelir de 5 bin TL azalmış, çıplak, ortada. Çöpten karnını doyuran vatandaşlar çıplak, ortada. İşte, bunların hiçbirini sır olarak saklayamıyorsunuz, apaçık, gerçekler ortada” ifadelerini kullandı.

128 MİLYAR DOLARLA BAKIN NELER YAPILABİLİYOR

Bakan Albayrak’ın istifasından bugüne kadar,"128 milyar dolar nereye gitti?" diye, sorduklarını ve iktidarın 4 aydır yanıt vermediğini anımsatan Serter, 128 milyar doların 932 milyar Türk Lirası ettiğini ve bu parayla 1 milyon işsize Covid döneminde her ay üçer bin lira ödenebileceğini, 1 milyon 300 bin esnafın 13 milyon TL kredi borcunun tamamını kapatılabileceğini, çiftçilerin bankalara olan 5 milyar TL borcunun tamamını kapatılacağı ve devletten alacakları teşviklerin hepsinin verilebileceğini, 4 milyon 35 bin KOBİ'nin 16 milyar TL kredi borcunun tamamını kapatılarak, asgari ücretlinin doğal gaz borçları silinebileceği, 50 milyon vatandaşın en iyi Covid aşısıyla 2 doz aşılanabileceği, EBA'ya erişemeyen her bir öğrenciye yeni tabletlerle buluşturulabileceğini, dilenci durumuna düşürülen 807 bin esnafın bir yıl boyunca her ay 3 bin TL karşılıksız destek verilebileceğini ve işsiz kalan 26 bin müzisyenin de hiçbir şekilde parasız bırakılmayacağını belirten CHP’li Serter, arta kalan 467 milyar lirayla yapılacak olanları sıralayarak şöyle konuştu: Bu kalanla da emeklilikte yaşa takılanların haklarını öderdik. Başta Tank Palet Fabrikası olmak üzere kapatılan, yabancılara satılan tüm fabrikaların hepsini hayata geçirir… 1 milyon istihdam yaratıp onları tekrar ekonomiye kazandırırdık, üstüne Ankara-İzmir, Sivas, Aksaray'dan Mersin'e kadar uzanan hızlı tren hatları biter, Çandarlı ve bütün limanlarımızı deniz ticaretine kazandırma yoluyla canlandırırdık. Üstüne para yine kalıyor. Bütün paraları üniversite gençliğimizin rahat etmesi, iş sahibi olabilmesi için tüm eğitim kurumlarımıza ve gençlerimize harcardık. İşte, bunların hiçbir tanesi bizim iktidarımızda sır değil, apaçık, şeffaf ortada ve gerçek olacak hem de iktidarımızın ilk haftasında uygulamaya konacaktır.”

Editör: Haber Merkezi